Västerbottenssmör och stekt Blomkålsris

Vinterns första recept från Turkiet

Så har vi då börjat komma i ordning i vår nya lägenhet. Solen har visat sig från sin bästa sida och temperaturen ligger på behagliga 14-17° i skuggan på dagen.

I morse var det bara 10, så det är skönt att bo i en välisolerad lägenhet. En del hotell har bara englasfönster och stora springor under dörrarna, så de är inte alls anpassade för vinterturism.

Den fuktiga luften gör att det känns betydligt kallare än vid samma gradantal hemma i Sverige.

Ett tips är därför att ta en veckoresa och kolla upp hotellen noga inför en långresa, så inte vistelsen blir kall och otrevlig.

Igår besökte vi Fredagsmarknaden för att inhandla lite grönt, så nu känns det kul att börja med matlagningen igen.

Idag blev det en tur till Metro för att köpa en del av det som ligger i min väska, som är ute på vift.

Den har tyvärr inte dykt upp än, så jag måste köpa lite nödvändiga kläder och badrumsartiklar. Väldigt bra en sån gång att försäkringen täcker de utgifterna.

Första receptet ut, blir ett Västerbottenssmör och Blomkålsris. Jag fick idén till Västerbottenssmöret av en läsare häromveckan.

Tack Veronica, det blev verkligen en god nyhet i mitt kök. Får testa din variant med torkade nässlor och vitlök i framöver.

Jag handlade Västerbottensost, Sill, Ansjovis och Kaviar på Arlanda, så det försvann som tur var inte med resväskan.

Smörstekt Blomkålsris

3 dl grovriven Blomkål

3 msk Smör

½ röd Spetspaprika

½ Avocado

Havssalt

Chilipeppar

Riv den råa blomkålen ner i en bunke. Finhacka paprikan och skär avocadon i små bitar.

Bryn smöret och stek paprikan några minuter, rör sen i blomkålen. Krydda och låt steka i några minuter så det får färg.

Blanda försiktigt ner avocadon precis innan serveringen.

Jag stekte snittade bitar av Kycklinglår till, kryddade med Havssalt och Chilipeppar. Lät dem sen puttra under lock i ca 30 minuter.Vänd då och då.

Snitten in till benet gör att risken att de är röda inuti blir mindre.

Västerbottenssmör

100 gr Smör

1 dl finriven Västerbottensost

2  msk finhackad Bladpersilja

Havssalt och nymald Vitpeppar

Rör rumstempererat smör smidigt, tillsammans med riven ost, kryddor och persilja.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/01/08/vasterbottenssmor-och-stekt-blomkalsris/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Vill Du ha en mer matig rätt, så servera den med Blomkålsris. […]

  2. Hej Birgitta, skönt att höra att ni är på plats. Det lät gott med blomkålsriset.

    • Tack, Yasemin. Ja, det känns verkligen härligt att vara här igen. Lite kallare än i höstas men skönt ändå 🙂

  3. Västerbottensmör… Det förstår man ju att det är gott, ska verkligen prövas! Att blanda en fantastiskt god ost med smör kan ju liksom inte misslyckas…:-)

    Ha det härligt i Turkiet med mycket spännande mat!

    • Tack, Veronica. Precis, två goda ting blir ett fantastiskt resultat. Inte så värst Turkisk mat idag, men det blir nog mer av den varan framöver 🙂

  4. Hej Birgitta!
    Skönt att ni är på plats och börjar trivas, hoppas att din resväska dyker upp inom kort.

    Här har snöat som busen idag, men kölden har gett vika, så det är ganska trivsamt ändå 😉

    Västerbottensmöret skall absolut testas, det lät jättegott! 😀

    Kram!

    • Hej Ellinor. Jag börjar misströsta lite, det har gått tre dagar nu. Den som äger väskan som blev kvar på flygplatsen borde hört av sig vid det här laget… Eller så är den väl ute och flyger nånstans.

      Hoppas ni har det riktigt varmt och skönt inomhus, då kan snöfall vara riktigt vackert 🙂
      Kramar från Turkiet

  5. Surfar in här igen efter ett tid utan vågor:) Men oj, Turkiet, nu måste jag verkligen uppdatera mig om vad du håller på med.

    Västerbottensmöret måste jag verkligen prova vid tillfälle. Ett bra tips som säkert kommer att uppskattas av alla i familjen. Idag gör vi västerbottenpaj här i huset till fläskfilé.

    Ha att bra!

    • Hej, Martina. Har bara varit här några dagar. Det var för kallt därhemma så vi tog och flög hit istället 😉
      Fläskfilé låter inte dumt till en god Västerbottenpaj. Den osten är bättre än Parmesan, enligt min åsikt 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: