Matrevolutionen

Boktips för ett hälsosammare liv

Nu är det den speciella årstid, när de flesta av oss börjar med en förändring av livsstilen.

Efter många, långa helger med mängder av god mat och dryck, vill många så här efter Nyår börja ett nytt, slankare leverne.

Bokförlagen har verkligen hakat på den trenden i år, med en hel hop böcker om hur vi kan revolutionera vår syn på vad vi stoppar i oss.

Böcker för den som vill få in andra tankebanor kring mat och hälsa.

Först och främst vill jag rekommendera en bok som släpps just idag. Matrevolutionen av Kostdoktorn Andreas Eenfeldt.

Har läst första kapitlet, som författaren bjuder på Här. Mycket intressant, ska absolut köpa den här boken i mars när jag kommer hem igen.

En bok till som kommer att hamna på mitt nattduksbord, är Hjärnkoll på maten av Martin Ingvar och Gunilla Eldh. Den kom ut igår.

Deras första bok Hjärnkoll på vikten, har varit riktigt revolutionerande för mig och L i vårt sätt att se och förstå hur maten påverkar vårt mående.

En till i raden om lågkolhydratmat är LCHF för tjejer  Supermaten på medelhavsvis av Cathrine Schück och Lars-Erik Litsfeldt.

Cathrine Schück är en väldigt duktig matskribent, har följt hennes receptskrivande i många år.

En bok med en mix av LCHF och Medelhavsmat. Just sån mat som kommer att dominera den här bloggen under två månader framåt, med start senare under veckan.

Anna Hallén gav ut inte mindre än två böcker under hösten. Hennes böcker LCHF-husmanskost och Energibarn går att beställa Här.

Några av mina recept finns med i Energibarn och även i Anna’s mycket lärorika 8-veckors Kostgajden brevkurs.

Där finns mängder av information om hur man ställer om sin livsstil till lågkolhydratkost steg för steg.

En annan bra bok som kom i höstas är Ulrika Davidsson’s LCHF på mitt sätt.

Den gemensamma nämnaren för de här böckerna jag rekommenderar, är att de innehåller mer grönsaker än många andra lågkolhydratböcker.

Något som tilltalar mig mycket, jag tillhör inte dem som bara vill leva på kött, ägg och smör resten av livet.

Mat är till för att njutas också, inte bara ett sätt att gå ner i vikt eller bibehålla hälsan.

Njutbar mat vid Medelhavet

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/01/04/matrevolutionen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 kommentarerLämna en kommentar

 1. Jo, jag hade läst den, men glömt bort den! Tack för påminnelsen!! Nu känns det lite mer hoppfullt igen!! 😀

  • Tänkte nog att den skulle passa dig, bra att du hade glädje av den igen 🙂

 2. Spännande böcker allihop!! Men vad jag saknar är en vegetarisk LCHF-bok!! Tänkte ett tag att jag skulle skriva en själv, men insåg att jag har alldeles för dålig kunskap i näringslära! Det i kombination med min trötthet och mycket att göra, gör att från mig kommer ingen vegetarisk LCHF-kokbok…! Men jag hoppas att nån annan skriver en!!

  • Det vore en utmaning att skriva en sån bok 🙂

   • Ja, verkligen!! Svårigheten är inte att hitta på recept, utan att få det näringsriktigt! Misstänker att näringsvärdet i Quorn och soja”kött” inte är ens i närheten av näringsvärdet i kött och fisk…! Det kanske inte är så himla bra att äta LCHF när man är vegetarian…. Sojaprodukter och Quorn är ju ingen naturlig mat direkt…! Skulle hellre vilja äta mer bönor och linser, men det är det ju ganska mycket kolhydrater i, så det funkar ju inte riktigt…! *Suck*

   • Förstår att det kan vara lite knepigt att få i sig tillräckligt med proteiner och mineraler. Vet inte om du läst det här inlägget hos Kostdoktorn, om Eco Atkins. Vegetarisk lowcarb i USA har visat sig fungera fint.
    http://www.kostdoktorn.se/eco-atkins-succe-i-studi

 3. Viktiga böcker och viktigt innehåll! Själv tycker jag att det lyfts fram för lite i flera kostböcker att man bör kombinera rörelse och mat. I mitt företag Drumlin – mat och äventyr erbjuder vi arrangemang för privatpersoner och företag där vi kombinerar friluftsaktiviteter med goda matupplevelser. Syftet för oss är att inspirera våra kunder till att ta större ansvar för miljö och hälsa. Utelivet stärker banden till naturen/miljön och mat tillagad på lokala och närodlade produkter/råvaror enligt Slow Foods principer ska få upp ögonen för vad vi stoppar i oss. Tyvärr har vi märkt att den målgrupp som mest ”behöver få upp ögonen” är svårast att nå. Det är något som vi som jobbar med mat och hälsa måste hitta bättre vägar för att lyckas med. Det måste vara lystfyllt att vilja ändra livsstil!

  • Hej Erik och Välkommen till mitt kök. Jag var in och tittade på er fina hemsida, via en länk på Facebook för ett par veckor sen 🙂 Det ser ut som ni hittat ett väldigt bra koncept, tror mycket på att kombinera mat och naturupplevelser. Det kommer att bli stort framöver.

   Håller också helt med dig om att man måste kombinera bra matvanor på riktiga råvaror med ett aktivt liv ute i skog och mark. Det är precis så jag har fått min hälsa tillbaka, så jag klarar av mina sjukdomar. Friskvård på hög nivå. Lycka till med ert arbete 🙂

   • Roligt att du känner till oss! Det var ju först nu jag förstod att du håller till i Östersund. Matintresserade brukar oftast stöta på varandra – så vem vet? Vi kanske ses!

   • Vore kul att titta närmare på er verksamhet framöver, kan vara intressant att skriva om här på bloggen.
    Vi bor ju i en fantastiskt fin matregion också, vilka råvaror det finns runt knuten 🙂

   • Du får gärna kontakta oss om du vill skriva på bloggen. Vi anser oss som ett företag som har ett budskap med våra produkter. Kan vi nå ut med det vi andra kanaler så är det ju toppen.
    Vi hörs! Erik

   • Det var just det jag såg på er hemsida, ett koncept som tilltalar mig också. Försöker sprida den härliga Jämtländska maten och naturen på mitt sätt via bloggen. Hoppas ni får mycket jobb nu framemot vårvintern 🙂

 4. Matrevolutionen skal jeg få kjøpt meg på svensk! Den ser kjempe bra ut og vil ikke vente til våren når den kommer på norsk. Mange gode tips her Birgitta! Er helt enig at man må ha grønnsaker også…maten ser så mye bedre ut med masse farger og smaker også bedre 😀 En bloggvenninne skrev i dag at den perfekte måten å gå ned i vekt/få bedre helse på er : lev, elsk og spis 😀 Det er jo det som er bra med LCHF at vi kan spise og nyte maten uten dårlig samvittighet 😀

  • Visst är det bra att det kommer så mycket intressanta böcker, har sett att ni har en hel del i Norge med i ämnet.
   Många ”dieter” går ju ut på att man ska svälta kroppen ner i vikt, här är det precis tvärtom. Att kunna äta så man blir mätt på riktigt goda råvaror och sen slippa suget efter några timmar är ju suveränt.
   Det var ett fint motto din bloggvännina har, det kan jag verkligen skriva under på 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: