Gott Nytt År

Ett riktigt Gott Slut

Så här i årets sista skälvande minuter tänkte jag att det kunde passa med några lättlagade rätter, om Du inte hunnit bestämma Nyårsmenyn.

Jag firar tillsammans med Mamma som vanligt, en lugn och skön tradition som vi haft i några år nu.

Eftersom jag reser till Medelhavet på ett par månader igen efter helgen, så vill jag ju passa på att träffa henne så mycket som möjligt.

Förra året slogs TV, dator och telefoni ut i mitt bostadsområde hela Nyårskvällen och natten, så vi lyssnade på radions P2 istället.

Det kommer vi att göra i år med, det var mycket stämningsfullt med diktläsning och klockringning vid tolvslaget. Betydligt mer rogivande än Jan Malmsjö på Skansen.

Här följer några Favoriter i repris från det gångna året. Först ut en Vegetarisk förrätt.

Omeletterullar

1 Ekologiskt Ägg

3 Äggvitor, självklart Ekologiska de med

1 dl Grädde

1 msk Psylliumfrön

1 krm Havssalt

Valnötsfyllning

10 grovhackade Valnötskärnor

½ dl Äpple i små tärningar

½ dl Purjolök i lika små tärningar

1 dl vispad Grädde

½ dl Majonnäs

1 tsk Fransk Senap

Havssalt och nymald Vitpeppar

Vispa ihop äggsmeten i en bunke, låt stå och svälla i 1 timme. Stek som tunna crèpes i en liten teflonpanna. Vänd upp på ett bakplåtspapper och låt kallna innan de fylls.

De sväller upp ordentligt efter vändningen, men sjunker när de svalnar.  Jag fick 5 stycken tunna omeletter av den här smeten.

Bred fyllningen centimetertjockt över omeletten. Rulla ihop som en rulltårta och svep in i plastfilm och lägg i kylen några timmar.

Skiva upp rulltårtan med en vass kniv och servera som förrätt. Garnera med röd Paprika, Gräslök och Gurka.

Som varmrätt rekommenderar jag en Fisksoppa med Saffran. Blir ni fler till middag, så går receptet lätt att flerdubbla.

Saffransdoftande Öringsoppa för 2

1 Öring på ca 250 gr

1 tsk Citronsaft

2 dl Grädde

2 dl Fiskfond

2 Champignoner

5 cm skivad Purjolök

1 liten Morot i stavar

1/4 röd Paprika i strimlor

3 msk Smör

En nypa Saffran

½ tsk Ekologiskt Buljongpulver

Havssalt och nymald Vitpeppar

Filéa fisken och skär loss från skinnet. Dela filéerna i mindre bitar. Pressa citron över och salta lätt. Låt stå en stund så smakerna går in.

Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter. Rör ner morotstrimlor och paprika och stek en liten stund till.

Tillsätt purjon. Smula så ner saffranstrådar och blanda om. Häll på fonden och grädden och smaksätt med kryddor och buljongpulver.

Koka upp och låt småputtra i 30 minuter. Blanda ner fisken försiktigt och låt sjuda ett par minuter.

Som avslutning på min trerättersmeny kommer här en Chokladmousse. En av de rätter jag fått flest sökningar på under året.

Hoppas Du får ett riktigt Gott Nytt År. Tack för i år, vi ses 2011.

Chokladmousse

50 gr  Mörk Choklad 74%

2 Ekologiska Äggulor

2 dl Grädde

Några korn Havssalt

Lite äkta Vaniljpulver

Smält chokladen i en bunke, som Du ställer i en kastrull med kokande vatten. Se till så inte vattenånga kommer ner i chokladen, för då blir den grynig.

Rör ner äggulorna i den smälta chokladen, blanda ordentligt så smeten blir slät. Vispa grädden, inte alltför hårt.

Rör ner en sked av grädden i chokladen och rör ordentligt. Vänd så ner chokladsmeten i grädden. Smaksätt med lite, lite salt och vaniljpulvret.

Fyll upp i glas eller koppar och ställ i kylen att stelna i ca 5 timmar.

Jag serverade chokladmoussen med lite extra vispad Grädde och en Jordgubbe.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/12/31/gott-nytt-ar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

29 kommentarerLämna en kommentar

  1. Gott Nytt År till dig Birgitta!

    Din blogg är en fantastisk inspiration för alla som vill äta god och naturlig mat, och också en fantastisk sida att hänvisa till för de som tror att LCHF innebär bara ”bacon och massa fett…”.
    Tack för -2010!
    /Veronica

    • Tack, vilka härliga ord du kommer med, blir stolt så jag rodnar 🙂
      Jag försöker få till mat som ska passa alla, oavsett vilken kostmodell man vill använda sig av. Mat är egentligen inte så krånglig som många tror. Om man köper råvaror som är helt naturliga, kan det inte bli annat än gott.
      Jag hoppas kunna övertyga många att LCHF är mat som alla kan må gott av, inte någon konstig modediet.

      Det är mat som den här som våra förmödrar och förfäder lagade fram till för bara 40-50 år sen. Innan alla tillsatsbemängda halv och helfabrikat började slåss om kundernas pengar.
      Ett stort Tack till dig och ett lycka till med din fina sida Kostvägen 🙂

  2. Tack Birgitta! 😀

  3. Godt Nytt År!

  4. Iväg igen ja, det låter skönt det! Gott nytt år på dig!

    • Ja, vi har ordnat det riktigt fint för oss. Hoppas du får ett bra 2011 också 🙂

  5. Vi har firat med sparktur och Fiskepolisens sopplunch.
    Ikväll väntar älgsteken jag gjorde igår och en glassbuffé.. bara jag, maken och småtassarna.

    mmmyyys…

    Ett rungade gott nytt år från oss till Dig!

    • Det låter som ett riktigt värdigt avslut på året som gått. Önskar dig ett mycket bra nytt år, med kraft och mod och många sparkturer. Kram 🙂

  6. Kikar in och önskar dig Ett Gott Nytt År Birgitta och tack för alla fina recept år 2010. Ha en trevlig nyårshelg. Går resan till Cypern eller?

    • Tack så mycket, Ingmarie och ha ett riktigt fint 2011. Ser fram emot alla vackra blombilder på din blogg, de är outstanding.
      Efter trettonhelgen får du se vart vi hamnar 🙂

  7. Det ser gott ut som vanligt!

    Ha en trevlig avslutning på året som varit och så önskar jag dig ett Gott Nytt År!

    • Tack, Kia. Vi fick det precis så lugnt och skönt som vi önskade, med vacker klockringning på radion. Önskar dig ett riktigt bra 2011 🙂

  8. Gott nytt år
    och tack för i år.

    Carlslundskan

  9. Gott Nytt År! Och tack för en riktigt inspirerande matblogg 🙂

    • Tack detsamma Karin. Kul att jag kan lämna lite avtryck i mattänkandet ute i landet 🙂

  10. Tack för detta året och ha ett riktigt Gott Nytt År!

  11. Måste ju skriva en sista kommentar för i år! Ha det nu riktigt bra årets sista dag! Själva firar vi med sambons föräldrar och där är det lugnt och skönt. Lättlagad mat och mys passar en sådan här kväll!
    Nyårskram min vän!

    • Tack, dina kommentarer uppskattas alltid lika mycket, Lena.
      En varm Kram på det nya året kommer härmed i retur 🙂

  12. Godt nytt år!! Håper dere får en fin feiring 😀

  13. MÅSTE man äta förrätt och varmrätt?? Jag skulle kunna hugga in på efterrätten på en gång!! 😉

    Gott Nytt År!! Ha en trevlig kväll med mamma!! Vi ”ses” nästa år!! 😀

    • En kväll som Nyårsafton får man äta lite som man vill 😉 Vi hade det riktigt mysigt, hoppas er var fin också.

      • Ha, ha!! Fast jag skötte mig exemplariskt vad maten gäller!! Vi hade knytkalas, så jag hörde mig nogsamt för om ingredienser och höll mig till det med minst kolhydrater och det gick fintfint!! När de andra satt och grävde sina fingrar i Alladinaskar och massa annat godis så tog jag en bit av min ekologiska mörka choklad och var hur nöjd som helst med det!! 😀
        God mat och trevligt sällskap = receptet för en lyckad kväll!! 😀

      • Visst är det skönt att må gott även efter en sån här mathelg. Ditt recept på en lyckad kväll är nog det enklaste och bästa man kan få 🙂

  14. Tack Birgitta – Jag önskar dig också ett bra 2011!
    (och en fin kväll tillsammans med din mamma)

    Vill passa på att tacka för alla intressanta och vackra inlägg under året som gått.

    Varma hälsningar/SoF

    • Tack, Sökaren. Vad roligt att höra att du uppskattar det jag skriver, då känns det ännu bättre att fortsätta ett år till 🙂


Lämna ett svar till Karin Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: