Gratäng på Älgfärs, Morötter och Ostsås

Svensk variant av Moussaka

Jag fortsätter på gårdagens tema, med ett till viltrecept. Jag får älgkött då och då som min Svåger skjuter uppe i fjälltrakterna här i Jämtland.

Vill Du äta omega-3 rik, nyttig, närproducerad, ekologisk mat så är älg och renkött från våra skogar och fjäll bland det bästa som finns att ställa på bordet.

Här kan Du läsa om en jägare som blivit av med både övervikt och knäproblem på den här typen av mat.

Min kyl gapar rätt tom eftersom jag varit borta rätt mycket i Jul. Men ekologisk paprika, lök och morot fanns. På de grönsakerna gick det riktigt bra att få till en glutenfri, moussakaliknande skapelse.

I Grekland används ofta muskot i ostsåsen till Moussaka, det blir väldigt gott tillsammans med en mustig köttsås. De använder aubergine och ibland även potatis i sin nationalrätt.

Jag tog istället morötter och blandade dem rivna direkt med köttfärsen i grytan. Annars kan man steka dem för sig och varva med såsen, så blir det ännu mer likt det Grekiska originalet.

På min blogg i Dalarnas Tidningar har jag idag en dessert som passar fint efter gratängen, Fromage på Skogshallon.

Älgfärsgratäng

400 gr Älgfärs

50 gr Smör

2 rivna Morötter

1 röd Paprika

1 grön Paprika

1  gul Lök

2 Vitlöksklyftor

1½ dl Rödvin

2 msk Tomatpuré

1 tsk Worcestersauce

1 tsk Paprikapulver

Havssalt och nymald Vitpeppar

Ostsås

3 dl Grädde

3 Ekologiska Äggulor

3 dl riven Ost

Havssalt och nymald Vitpeppar

Riven Muskot

Skär grönsakerna i små tärningar. Bryn köttfärsen i smöret tills det fått lite färg. Blanda ner grönsaker och tomatpuré, låt allt fräsa med en stund.

Rör ner rivna morötter och kryddor. Häll på rödvin och Worcester, låt koka upp och sen puttra i 30 minuter.

Riv osten, jag tog hälften av varje av Gräddost och Västerbottensost. Blanda ägg och grädde, krydda ordentligt. Rör ner den rivna osten.

Häll köttfärssåsen i en smord form och täck med ostsåsen. Grädda i 175° i 40 minuter.

 

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/12/30/algfarsgratang-med-morotter/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Det där lät förödande gott!
    Älskar vilt! Jag får gå med i en skytteklubb så jag får träffa en jägare jag kan fjäska med!

    • Tack, Lena. Att älska vilt är en fin egenskap, på många sätt. Fram med bössan och flirtkulorna 🙂

  2. Ja, förutom älgfärsen och Worchestersausen så lät det ju riktigt gott!! 😉 Men det är ju inga problem att översätta till vegetariska!! 😀

    • Det är tur du är flexibel, Anneli. Den blir säkert minst lika god på quornfärs, ja nästan iallafall 🙂

  3. Bra tips. har lite av varje som jag kan göra nåt liknande av i st för den pannkaka som jag planerade i brist på fantasi idag. Tack!

    • Varsågod, Eva. Det här blir mycket godare än pannkaka, jag lovar 😉 Gott Nytt År

      • Ja det blev gott. En stor sats har räckt till flera luncher åt karlarna också.

      • Vad bra 🙂 Min form har räckt till mat att värma i flera dagar. Skönt när det inte är så kul att laga mat med vårt nya husdjur i ledningarna…


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: