Viltgryta med Bacon och Purjolök

Mustig Viltgryta

Även om Du inte är lycklig nog att ha jägare runtom Dig, så kan de flesta äta viltkött oftare än vad vi gör idag.

Ren, Hjort och Älgkött finns ofta i de flesta butiker. Viltskav är dessutom inte så dyrt, men med ett betydligt högre näringsvärde och bättre smak än hos mat från djurfabrikerna.

Viltkött kostar kanske mer än nöt och fläsk, men vi får verkligen valuta för pengarna.

Köttet innehåller mer av det viktiga omega-3, något vi alla behöver äta mer av.

Viltkött, ägg från ekologiskt uppfödda höns och fet fisk är de bästa källorna till det nyttiga fettet.

Den här grytan gjorde jag och min Vän G vid en av våra middagar. Vi fick till och med hennes barn att tycka om rådjur den här gången, något de varit ganska skeptiska mot innan.

Vi använde tärnad rådjursstek, men grytan blir också god på älg, ren eller annat vilt.

Renkött och Samisk mat är något som vi kommer att få se mer av framöver.

Regeringen har i dagarna anslagit 10 miljoner för främjandet av den Samiska matkulturen. Vilket vi alla kommer att få glädje av i butiker och på restauranger de kommande åren.

Samernas mat behöver uppmärksammas mer, så vår egen matkultur inte försvinner i mängden av nya trendiga rätter.

Gryta på Viltkött

500 gr Rådjursstek

50 gr Smör

5 dl Grädde

1 dl Vatten

1 paket Ekologiskt Bacon

2 msk torr Sherry

10 cm Purjolök

1 msk Dijonsenap

1 msk Svart Vinbärsgelé

1 msk Ekologiskt Buljongpulver

1 msk krossade Enbär

2 Lagerblad

1 tsk Worcestersauce

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär köttet i tärningar på 2×2 cm. Strimla baconet. Stek kött och bacon i omgångar i smör. Krydda med salt, peppar och enbär.

Flytta över det stekta eftersom till en gryta. Häll i lite vatten och vispa ur den goda skyn mellan stekningarna och häll på köttet.

Bryn sist purjon lätt och blanda ner i grytan. Tillsätt buljong, lagerblad, senap, sherry, gelé och Worcester. Häll över 4 dl av grädden och låt koka upp.

Grytan får nu stå och puttra på svag värme i ca en timme, späd med mer grädde om den blir för tjock.

Servera med smörstekta Kantareller, Lingon och en Grönsallad.

 

 

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/12/29/viltgryta-med-bacon-och-purjolok/trackback/

RSS feed for comments on this post.

21 kommentarerLämna en kommentar

  1. Oh herrejisses vad gott det blev. ´spara receptet` skrek min medätare.

    • Hej och tack så roligt att du och ditt sällskap tyckte om min gryta. I min kokbok Gammaldags husmanskost hittar du en del vilda recept 🙂

  2. Receptet verkar väldigt trevligt. Puttrar just nu på spisen. Jag tog mig friheten att lägga i lite svart trumpetsvamp. Vi väljer hasselbackspotatis som tilltugg. Till detta dricker vi en hyfsad Bordeaux. Återkommer när maten är uppäten.

    En notering, det finns inte speciellt många bra recept med vilt på nätet och definitivt inte i vanliga kokböcker.

  3. Fantastiskt god gryta, den
    gör vi fler gånger!!!

    • Hej Erika och Välkommen hit. Roligt att höra att ni uppskattade min gryta 🙂

  4. Väldigt fin blogg du har! Jag är från Lappland/västerbotten med en älgjagande pappa så jag äter också ganska mycket vilt, och det är alltid trevligt med lite nya ideér till variation. Jag kommer nog att göra någon variant på den här grytan ikväll!

    • Hej Jannice och Välkommen till mitt kök. Tack för berömmet 🙂 Hoppas du kommer att tycka om grytan. Älg är så gott, vi har tur som har jägare inom nära håll 🙂

  5. Hej Birgitta!

    Din gryta puttrar just nu på min spis och underbara dofter sprider sig i köket 🙂

    Hade inget viltkött så det fick bli grytbitar av nötytterlår från gräsbetade djur så det blir nog jättefint ändå.

    En fråga: du menar väl att det ska puttra utan lock så skyn tjocknar? Tycker det ser så ut på bilden.

    Jag har lagt i lite champinjoner som får koka med eftersom jag inte hade kantareller hemma, tror det passar bra. Tänkte göra vitkålsmos till som kan suga upp all den goda såsen.

    Ser fram mot en härlig middag, tack för receptet!

    Mvh
    Ann

    • Hej Ann och Välkommen in i mitt kök. Kul att se dig här, nu när jag övergivit Facebook 🙂
      Det blir nog jättegott med så fint nötkött och champignoner också.
      Helt riktigt grytan ska puttra utan lock, då blir den riktigt krämig och god. Vitkålsmos lät gott till. Smaklig måltid 🙂

  6. Hej Birgitta!
    Jag tycker mig känna doften av din goa gryta ♥

    Tyvärr är jag av dem som tror att rådjuren kommer att försvinna mer och mer med intåget av varg och lo ..
    Men vi får gledjas åt det goda medan vi har möjligheten. Själva skall vi på rådjursjakt på självaste nyårsafton ( Ja, i tidig morgontimma förstås ), vi är några jaktgrannar som skall träffas och ha några timmar tillsammas.

    Ett riktigt Gott Nytt År till dig och dina!!

    Nyårskram från Värmland ♥

    • Det får nog försökas få till en balans bland alla djuren. Jjag tycker vi ska ha våra rovdjur, men de får ju inte bli för många. Tur det finns lite jägare kvar i vårt moderna samhälle 🙂
      Låter som ni får en fin Nyårsaftonsmorgon, hoppas vädret står på er sida också.
      Ha ett riktigt Gott slut och ett Gott Nytt År till Er med 🙂
      JämtlandsKram

  7. ojojoj så gott!

    Nu hade du med nästan alla fjällfamiljens favoritingredienser i ett svep tror jag

    😉

    • Jag hörde ju ditt rop på nya recept igår, så då skyndade jag mig att laga till något som skulle passa 😉
      Skämt åsido, det här receptet har blivit liggande länge utan att ha blivit inskrivet. Har små postit-lappar med min nästan oläsliga handstil liggande både här och där.
      Visst var det tur jag hittade den ?

      • Skratt!

        Jo, det var då tur.
        Om jag som aldrig har sherry hemma vill prova din gryta vad kan jag ta istället..?

      • Om du har vin så kan du ta det, men annars går det bra med balsamvinäger också. Det är just för att få till en brytning med syra, då blir det extra gott 🙂
        Just balsamvinäger ger en god smak, det blir en rundare ton än med vanlig vinäger.

  8. Hej Birgitta,
    herligt med viltgrytor. Jag äter det ofta.
    Hoppas ni blir av med den elaka ”bacillusken” snart.
    Ett dimmigt Sörmland hälsar til dig.

    Må bäst
    Elin U

    • Hej Elin, då lever du ett sunt och gott liv 🙂
      UV-filtret är installerat, nu ska ledningarna spolas rena. men de börjar inte förrän efter den 10 januari, folk har väl semester… Så vi får nog dras med den ett bra tag till.
      Jag såg faktiskt solen en liten stund idag, för första gången på länge 🙂

  9. Hellre skulle jag äta rådjuren än ha dem mumsande på min kolonilott, men tyvärr kan jag ju inte skjuta dem …
    Den här grytan låter mums, ska jag prova att bjuda på. Blir nog på renskav i såna fall, viltkött är så himmelens dyrt här i stan.
    Önskar dig Ett Mycket Gott Nytt År – och jag hoppas vi ses i maj!

    • Ja, de kan ställa till en hel del besvär där de går fram. Som vid min stuga, där håller älgen på att äta upp all småtall. Tur vi har såna som tycker om att jaga, så de inte tar över helt.
      Hoppas också vi ses 🙂 Gott Nytt År önskar jag dig.

  10. Ja du, Birgitta, rådjur finns det gott om! En morron då jag gick till jobbet hoppade det ut ett rådjur, kanske fem meter ifrån mig! Jag blev lite rädd för det var ett stort djur, men helt fantasktisk att få se en tidig morron. Efter den händelsen har det hänt fler gånger och är numer en ”vana”.
    God fortsättning.
    Anette.

    • Kom precis in från en skogspromenad, det är väldigt mycket spår överallt. Det är fint att få se skogsinvånarna på nära håll.
      Gott slut 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s