Rödbetscarpaccio med Saffransvinaigrette och Chèvrecrème

Vegetariska inslag på Julbordet

God fortsättning på Julen. Jag har firat den i lugn och ro med min stora, härliga Familj.

Mycket snö, gnistrande kallt, god mat i mängd och trevligt sällskap, precis som en julhelg ska vara.

En mycket god sallad med lättkokta rödbetor, var ett av de vegetariska inslagen på Familjens Julbord.

Systersonen med Fästmö, två av våra tre vegetarianer, hade med en mycket god sallad på Polkabetor, Rödbetor och Ruccola med en Saffransvinaigrette över.

En vinaigrette på 3 delar kallpressad Olivolja, 1 del vit Balsamvinäger, 1 nypa stött Saffran och Havssalt som fick dra till en gyllengul dressing.

Till salladen hade de gjort god en röra på Skärvången’s Chèvre, Kesella, lite Balsamvinäger och Honung med Valnötter till.

Jag tycker att Julmaten blir så mycket godare med extra mycket grönsaker till, ja det gäller alla bufféer.

Många sträcker sig tyvärr bara till potatis som grönt julbordsalternativ, jag hoppas att fler vågar börjar testa olika gröna tillbehör till det kallskurna.

Mamma bidrog med sin Morotslåda, ett givet inslag på våra Julbord sen jag var liten. Hon kommer från Åboland’s skärgård och i Finland har alltid olika rotfruktsrätter hört till på Julen.

Så det här med vegetariska Julrätter har en lång tradition hos oss.

Kakbuffén, som vi alltid börjar vårt Julfirande med mitt på dagen, innehåller också en del annorlunda inslag.

Med en ägg och mandelallergiker och jag som äter glutenfritt, blev det flera olika kakfat.

På mitt fat fanns Chokladbiskvier, mina Saffranskakor och min Syster hade bakat en läcker Mandelkaka med Smörkräm och Rån.

Jag äter sällan kaffebröd, men just på Julen hör det till. Jag var ett stort kakmonster förr, nu njuter jag lite men gott ibland istället.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/12/27/rodbetscarpaccio-med-saffransvinaigrette-och-chevrecreme/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommentarerLämna en kommentar

  1. Ja, det hade de!! (En bra kock på Tallmogården, alltså!) 😀

  2. Ser ut som en lyckad jul 🙂
    God fortsättning!

    • Det var den, vi är väldigt Juliga i vår Familj 🙂 Gott slut på 2010.

  3. Saffransvinaigrette lät supergott!!
    Vi har också olika sallader på vårat julbord: Grön sallad med röd sås, vitkålssallad, potatissallad mm. Jag fokuserar mer på salladerna än på den varma maten, faktiskt!! Vad är väl ett julbord utan sallader?? 😀

    • Helt rätt, det är den kalla maten som är viktigast på Julen 🙂 Din röda sås, är den på rödbetor?

      • Nej, på gräddfil, chilisås och örtsalt. Det är pappas recept som han brukade göra på Tallmogården! 😀 Sen har jag ostkuber och nötter (valnötter eller mandelflagor oftast) i också + purjolök och grönsaker.

      • Vad gott, särskilt till ost och nötsalladen. De hade en bra Kock på Tallmogården 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: