Smörhus

Traditionsrikt Smör

Gravad Lax med Hovmästarsås, Revbensspjäll, Julskinka och hemkärnat Smör var det jag hade planerat att göra inför julen i år.

Men vattenparasiter och annat kom i vägen, så det blev inte så mycket Julmat alls på bloggen, som jag hade tänkt.

Att laga mat när inte ens en droppe okokt kranvatten får komma i närheten av vare sig knivar, bunkar eller råvaror, är betydligt besvärligare än vad man kan tro.

Jag tycker synd om alla som måste laga mat i det här besvärliga läget, på restauranger, skolor och sjukhus. Det är ingen lätt situation vi hamnat i här i Östersund.

Extremväder är vi vana vid häruppe, något som lamslagit södra Sverige senaste dagarna. Läser att det är för kallt för saltet, det fäster inte på isen. Märkligt att det inte sandas istället.

Vi kanske måste börja ta tillbaka det gamla sättet att hantera vintertrafiken. Med sand, dubbdäck eller snökedjor kommer man ju faktiskt fram dit man ska, på ett mycket enklare sätt.

SJ dras ju också med stora problem, tågen verkar inte vara gjorda för den typ av vinterklimat vi har i Sverige.

Mer personal behövs helt klart också, för att röja spår och växlar. Det kanske måste bli ett slut på nedskärningar av den så viktiga mankraften.

Julfirande

Men det blir en Jul med mängder av god mat ändå. Vi i Familjen firar traditionsenligt hemma hos min Syster i Nälden, där vattnet är friskt och gott.

Vi är en stor och matglad Familj, alla tycker väldigt mycket om att laga maten också.

Skickligheten är stor att få till läckra rätter, både gamla klassiker bland kött och fisk och en hel del nyare, vegetariska.

En tradition vi alltid haft, är att göra ett gammaldags Smörhus till Julbordet. De kallades också för Smörkyrka eller Smörgås.

Det var vanligt förr, att Julsmöret skulle vara extra vackert, så det gjöts i en fint utsirad träform.

Julsmöret ska ju också vara extra gott. Jag köpte smör från Finska Valio, för det har en godare, lite syrligare smak än vårt Svenska, från Milko eller Arla.

Även i Finland har de börjat äta mer smör, efter att i många år handlat mest lightprodukter. Fint att läsa att våra grannar också börjar inse att det naturliga alternativet är bäst.

Helst skulle jag köpt hemkärnat från Kittelberget’s Gårdsmejeri. Det är min absoluta favorit, men fick inte tag på det den här gången.

Annars är Norskt smör av Setertype det bästa jag smakat. Köper alltid med av det hem, när jag åker till Norge.

Smör är alltså inte bara smör, utan en stor källa till njutning.

Smörhus

Formen blötläggs i kallt vatten dagen innan, med en tyngd över så det hålls under ytan.

Rumstempererat smör pressas i så det kommer ner i alla håligheter. Det får sen stå i kylen över natten och så öppnas formen lagom till Julbordet.

Vattenläggningen gör att smöret inte fastnar i den rikt utsirade träformen. Det här är ett smörhus som funnits i min släkt i generationer.

På Friluftsmuseet Jamtli här i Östersund, finns mängder av olika smörformar i Allmogeutställningen.

Om Du är intresserad av livet som det levdes förr, kan jag verkligen rekommendera ett besök.

Den närmsta tiden kommer vi i Familjen att njuta av gemenskap, spel, fika, promenader, Kalle Anka och allt annat som hör Julen till.

Jag passar på att ta helledigt och återkommer om ett tag när matlagningslusten pockar på igen.

Jag önskar mina Läsare en riktigt

God Jul

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/12/23/smorhus/trackback/

RSS feed for comments on this post.

40 kommentarerLämna en kommentar

  1. OMG!
    Anyone know where i can buy such butter house mold? I am in love!

    • Hi Kathleen, Welcome to my blog. Maybe You can find one in an antiquity-shop here in Sweden. Good luck, they are really beautiful. This has been in my family for generations 🙂

  2. Så otroligt läckert smör!

    God fortsättning!

    • Visst ser smöret extra gott ut i en vacker form, Helena. God fortsättning till dig med 🙂

  3. Din rödkålsallad med mandel blev fantastiskt fräsch till julbordet. Tack för den!/Ingela

    • Välkommen till mitt kök, Ingela. Vad roligt att ni tyckte om den. Grönsaker förgyller verkligen Julmaten 🙂

  4. Ja, nästa gång så…!! 😀

  5. Hej igen, Birgitta! Jag måste fråga igen om de där Passionstryfflarna…! Jag hade två riktigt mogna passionsfrukter och jag kokade dem så kraftigt att jag var tvungen att fylla på med extra vatten för att kunna koka i 5 minuter. Trots detta tyckte jag inte att fruktköttet lossnade ordentligt…! Vad kan jag ha gjort för fel??

    • Hej Anneli. Passerade du dem ordentligt genom en nätsil, så att allt fruktkött lossnade från kärnorna? Det kan ju vara så att en del kärnor har mindre saftigt fruktkött än andra. Öka mängden nästa gång annars, det blir nog bara godare 🙂

      • Nej, fruktköttet lossnade inte ordentligt!!
        Ja, nästa gång tar jag nog en extra passionsfrukt för säkerhets skull!!
        Tack för hjälpen och God fortsättning!! 😀

      • Varsågod, vill ju gärna att du ska få till dem så de blir riktigt goda 🙂

  6. GOD JUL!!!

  7. GOD JUL på dig med 🙂 och njut nu ordentligt av all den goda maten som julfirandet har att erbjuda.

    • God fortsättning, det har verkligen varit mycket och god mat i dagarna tre 🙂

  8. Så, nu har vi haft tid att uppdatera oss lite här hos dej och laxreceptet med gorgonzola klipper vi!
    Smörhus har vi aldrig sett förut, så fint det blir. Ankis mor gjorde alltid smörrullar förr när det skulle vara extra festligt!

    Vill önska dej en riktigt GOD JUL, mycket gott att både äta och dricka!
    /Anki och Håkan

    • God fortsättning, ni båda i Mårtenssons kök. Det blev verkligen en God Jul, mest på matfronten 🙂 Hoppas ni haft det lika bra, trots oväder.

  9. Birgitta! God Jul och Gott Nytt År!
    PS! Jag har kopierat din rödbetssallad oxå…..

    • God fortsättning, Ingmarie. Roligt att mina Julrecept hamnar lite överallt, hoppas ni tyckte om den 🙂

  10. jättevackert smörhus Birgitta, jag har inte heller sett ett sådant förut.

    I mitt föräldrarhem gjorde man räfflade smörkulor som hos Annelie.
    Man drog en räfflad smörkniv över smöret helt enkelt, det brukade göras tre eller fem st kulor, vilka lades i en pyramid med en persiljekvist ovanpå.
    Det blev vackert det med.

    Jag hoppas ni får några fina Helgdagar i Nälden och önskar dig/er härmed en riktigt GOD JUL.

    – Såg du förresten den vackra rödoranga fullmånen igår? Kram / Kia

    • Hej Tant Larsson och Välkommen till mitt kök. God fortsättning. Tack för Julhälsningen, vi har haft en mycket fridfull och fin Jul.
      Visst går det att göra mycket vackert med smör och så gott det är också 🙂
      Jag såg bara halva månförmörkelsen men det var fint redan då. Många himlafenomen på samma dag den här gången. Månförmörkelse, fullmåne, meteoritregn och vintersolstånd.

  11. Önskar dig en riktigt GOD JUL!

    Varm kram / Alma

    • Tack för den varma kramen, det behövs i den 28-gradiga midvinterkylan. God Jul 🙂

      • Här är det -29 😀

        Kram till min bästa matbloggsvän!

      • God fortsättning på Julen. Idag har ni väl snöstorm i Falun, hit har den inte kommit riktigt än. Bara -7, känns konstigt..
        Kram till dig med, snälla Lena 😉

  12. Vad spännande att få läsa hur ni får till den vackra smörformen. Klart att det blir godare när det ser godare ut. Hoppas du får en trevlig jul nu. God jul! 🙂

    • Visst äter vi mycket med ögat också, mat blir ännu bättre då. Jag önskar dig en riktigt God Jul, Yasemin 🙂

  13. Jag har aldrig sett eller ens hört talas om smörhus, men fint var det!! Min mamma brukade göra smörkulor och/eller fina mönster i smöret med ett speciellt verktyg för ändamålet – det blev också fint!
    Ha nu en riktigt God Jul och njut av all den goda maten och härliga släktingar!!
    Stor Julkram från Avesta! 😀

    • Vad roligt att jag fick visa på nåt helt nytt, fast gammalt. Ja, nu blir det njuta av i flera dagar, detsamma önskar jag dig.
      En lika stor Julkram från Östersund 😉

      • Hej igen, Birgitta!
        Nu har jag smakat Passionstryfflarna, men jag tycker inte att de smakar passion över huvud taget! Goda blev de, men inte känner jag nån passionsfruktssmak…! 😦
        Kan det vara för att jag inte kokade passionsfruktkärnorna tillräckligt häftigt, för jag tyckte inte riktigt jag fick loss fruktköttet från kärnorna…! Trots att jag hade på en liten skvätt vatten till och kokade en stund till…
        Ja, ja! Dom kommer nog att slinka ner ändå!! 😀

      • God fortsättning, Annelie. Det är just kokningen som gör att det blir en intensiv smak och så måste de passeras väl, så allt fruktkött kommer med. Kan bero på mognadsgraden på frukten också, hur mycket fruktkött de innehåller. Bättre lycka nästa gång 🙂

  14. Tittar in här hos dig Birgitta och önskar dig en Fin, Glad och God Jul!

    Smörhuset är ju bara hur fint som helst. Vilken vacker dekoration till julbuffén.

    Varma hälsningar!

    • Tack för besök och Julhälsning, Sökaren. Ja, det är en fin tradition med smörhus, passar ypperligt som Julpynt.
      God Jul önskar jag dig med 🙂

  15. ååå så vakkert smørhus!! Setersmør er fantastisk godt, skulle gjerne sendt deg en pakke til jul!! Jeg vil ønske deg en riktig god jul og takk for masse inpirasjon til sildebordet 😀

    • Tack, Janicke, känner smaken bara jag tänker på smöret… Hoppas släkten tycker om mina sillar, God Jul till er alla 🙂

  16. God Jul Birgitta, håller tummarna för att dom löser ert vattenproblem där uppe i Östersund så fort som möjligt.

    • Tack och God Jul, Veronica. Ja, de har lite att bita i nu efter helgerna. Bitande kallt är det dessutom, men så ska det ju vara i Juletider 🙂

  17. Ja, vinteren skaper en del utfordringer!
    Å lage maten er halve moroa, og med alle de gode oppskriftene du har her er julematen ingen problem.
    Smørhuset ser virkelig delikat ut. Jeg har faktisk ikke smakt setersmøret ennå (bruker meierismøt), men kanskje jeg skulle kjøpt inn til jul.

    God Jul til deg 🙂

  18. Åh så vackert!
    Även vi fårmodifiera julfirandet rejält i år. Men jul blir det…

    Varma julkramar till dig Birgitta

    • Tack, Fjällmor.
      Av en eller annan anledningen kan Julen bli annorlunda, men i slutändan blir den alltid God 🙂
      En stor värmande kram till dig och Fjällfamiljen


Lämna ett svar till Anneli Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: