Chokladcrème med krossade Valnötter

Krämig Choklad

Nu har jag just kommit hem, från en väldigt lång resa genom Europa. Snöoväder gjorde att vi blev fast i Riga ett dygn, därav min bortovaro från bloggen.

Nätet fungerade bara sporadiskt på flygplatsen och även orken tröt, så jag tog helledigt ett tag.

Vi hittade en del gott att sysselsätta oss med i väntan, återkommer med det och bilder i nästa inlägg.

Idag få Du en god liten chokladdessert att njuta av i helgen. Smakade lite som chokladpudding. Hittade en fin 70%-ig choklad, de mörka tar mer plats nu, även i Turkiet.

Det här blir mitt sista inlägg från Alanya för den här gången.

Det har varit väldigt roligt att ha Dig med på resan. Jag tycker om att kunna visa på vilken fin matkultur det finns vid Medelhavet.

Medelhavskosten består inte bara av olivolja, frukt och grönt.

Jag har hittat mängder av helfeta Ostar, 60%-ig Grädde (Kaymak), riktigt gott Smör med 82% fetthalt (Pinar),  fin Kalvfärs och Lammfärs och mycket annat gott hos slaktare och fiskdiskar.

Grönsakerna och frukten som jag köpt på mina marknadsturer håller en mycket hög kvalitet, odlade som de är i små täppor i byarna runt Alanya.

Det säljs förstås även mycket som odlats i växthus i butikerna. Men där används det mängder av kemikalier och gödningsmedel.

Jag har istället valt det som säljs av småbönderna, direkt från deras stånd på marknaden. Då gynnar jag dem ekonomiskt och får de mest smakrika och fina grönsaker som tänkas kan.

Chokladcrème

4 rutor 70%-ig Choklad

1 dl Grädde

6+2 Valnötskärnor

Äkta Vaniljpulver

Lite Havssalt

Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden lätt. Krossa valnötterna i mortel, till ett grovt pulver.

Blanda ner nötter, salt och vanilj i den avsvalnade chokladen. Vänd ner det mesta av grädden försiktigt, fyll upp i glas och ställ i kylen en stund.

Garnera med lite mer vispad grädde och en valnöt.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/12/11/chokladcreme-med-krossade-valnotter/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. Välkommen hem Birgitta!
    Jag vill tacka både dig och Annelie för era svar på mina frågor om kokosfett.
    Jag tycker som Annelie att det är väldigt kul att läsa din blogg.Den är både inspirerande och lärorik.Jag tycker att det är roligare än någonsin att laga mat.Och jag tror att mycket beror det på den enorma mängd av tips och ingående receptbeskrivningar
    som jag hittar hos dig.TACK FÖR ATT DU GER VIDARE AV DIG SJÄLV OCH DIN KUNSKAP!

    • Tack själv, Gullbritt. Vad härligt om jag lyckats inspirera dig till att tycka att matlagning är skoj 🙂
      Det är ett av mina huvudsyften med den här bloggen, att visa att bra matlagning är enkelt att få till därhemma. Så vi slipper handla så mycket undermålig mat som industrin experimenterar fram i sina fabriker. Hoppas de också börjar se att trenden vänder mot mer naturlig mat och börjar producera mer sån istället 😉

  2. Tack för denna resa!! Det har varit väldigt roligt att få ta del av dina recept, dina fina bilder och din skildring av tiden i Alanya!! Mitt ödmjuka och uppriktiga Tack!
    Cholkadreceptet lät livsfarligt gott!! Ska absolut provas!! 😀

    • Det har varit ett nöje att ha dig med på resan, Anneli. Du är verkligen en engagerad bloggläsare, kul 😉

      • Ha, ha!! Ja, jag är väl lite av en ”allt eller inget”-person…! 😀
        Men faktiskt så gillar jag hela den här idén med att blogga och läsa och kommentera andras bloggar! Att interagera med – från början helt okända människor, som man sakta med säkert börjar lära känna!! Det är något väldigt roligt och lockande i det!! 😀
        Ganska tidskrävande, men allt för roligt och intrerssant för att inte göra!!

      • Visst är det et fantastiskt sätt att utbyta tankar och idéer med likasinnade. Men jag försöker dra ner på datortiden, mår så mycket bättre om jag rör på mig mycket istället 🙂

  3. Gjorde chokladmousse ikväll, det likanr ju din dessert. Mörk choklad är verkligen gott o desserter. Vilka fina bilder 🙂

  4. Det är så underbart att få åka med dig på dina matresor.
    Tack Birgitta!

    Och varmt välkommen hem

    • Tack själv, Fjällmor. Jag har tagit en tur upp till dig i fjällvärlden då och då, för att njuta dels av din goda mat och av alla vackra bilder tagna av Fjällfar 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: