Gräddstuvad Spenat med Vitlök, Chili och Beyaz Peynir

Annorlunda spenatstuvning

Idag bjuder jag på ett till laxrecept. Lättlagad och nyttig mat, som fungerar fint både här i Turkiet och därhemma.

Det här var den godaste laxmåltid vi ätit på hela hösten. Fisk och spenat är fantastiskt gott ihop, det har varit en favorit ända sen jag var liten.

Mamma odlade mängder med spenat, så vi hade tillgång till den nyttiga grönsaken hela vintern.

Just bladgrönsaker är bland det bästa vi kan äta i grönsaksväg. De innehåller mycket vitaminer och mineraler, men lite kolhydrater.

Tycker också om den Indiska varianten av spenat, med färskosten Panir. Det här blev en god mix av smaker från olika kulturer.

Spenat med Färskost

½ kilo Bladspenat

2 Vitlöksklyftor

3 msk Smör

2 dl Grädde

1 tsk koncentrerad Kycklingfond

Havssalt

Chiliflingor

Riven Muskot

1 tsk Honung

50 gr Beyaz Peynir eller Feta

Förväll spenaten i kokande, saltat vatten i 5 minuter. Låt rinna av. Hacka grovt.

Skiva vitlöken fint och bryn lätt i smöret. Tillsätt spenathacket och låt fräsa ett par minuter så vätskan kokar bort. Häll över grädden.

Koka upp och krydda med salt, chili, muskot och honung. Låt puttra i 20 minuter.

Skär osten i små tärningar och lägg dem i spenatstuvningen vid serveringen.

Vi åt stuvningen till smörstekt Lax, köpte två fina bitar på Tansas. Bladpersilja, Cocktailtomat, Paprika och Valnötssmör till.

Efter middagen blev det promenad till Kleopatrastranden och en av de vackraste solnedgångarna i höst.

 

 

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/12/08/graddstuvad-spenat-med-vitlok-chili-och-beyaz-peynir/trackback/

RSS feed for comments on this post.

11 kommentarerLämna en kommentar

  1. Japp!! 😀

  2. Fantastiska bilder!! Snacka om vacker solnedgång!! 😀
    Sag Panir är bland det godaste jag vet!! Ditt recept här ovan lät ju inte direkt otäckt det heller…!! Ja, det skulle vara kycklingfonden då!! 😉
    Välkommen hem!! Hoppas resan går bra!!

    • Tack, Anneli. Tänkte köra en helgardering med vegbuljong som alternativ idag, men den föll bort ur minnet 😉

      • Det är lugnt!! Jag är van att ”översätta” recept till vegetariska!! 😀

      • Vad bra 🙂 Lite som när jag sätter till nån köttbit till vegetariska recept. Var och en mår vi bra på vårt sätt, det är huvudsaken 😉

  3. Laks og spinat er fantastisk og maten din så super god ut!!! Er det til torsdag dere reiser hjem til vinteren?? Ha en strålende dag 🙂

    • Tack, Janicke 🙂 Ja i morgon bär det av mot den kalla Nord. Blir kul att komma hem till ett vitt vinterland, men inte till parasiterna vi har i vattnet i Östersund.
      Tur jag har Familjen utanför stan, så jag kan få rent dricksvatten av dem 🙂

      • Huff trist med parasitter i vannet! God tur hjem! Koselig med vinterland nå rett før jul 😀

      • Tack så mycket, Janicke. Börjar turen i morgon 0625 och är hemma 12 på fredag. Men jag gillar att resa, så det går nog fint 🙂

  4. Det här receptet ska absolut testas!

    Vilken underbar solnedgång… 🙂

    • Det får du göra, Dubbelörnen. Vi hade fantastiskt fina soluppgångar när vi bodde på Östra stranden, men solnedgångarna över Kleopatrastranden slår till och med dem. Vilken höst vi haft 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: