Senapsstuvad Blomkål till smörstekt Lax

Blomkål på längden och tvären

Ja, det har det blivit i vårt kök efter senaste marknadsturen. Köpte ett huvud på 1,5 kilo, det räcker till rätt många måltider.

Vi träffade några av de andra långgästerna på vägen hem från marknaden, de förvånas alltid av våra mängder med grönsakspåsar.

De har svårt att förstå hur vi kan använda så mycket grönt. Men det är aldrig några problem att äta upp, det är inte mycket som slängs i det här köket.

Det är en av fördelarna med att ha bytt ut potatis, ris, bröd och pasta, till mat med mindre mängd kolhydrater. Vi kan verkligen frossa i allt grönt numera, mestadels de som växer ovan jord.

Här hos Kostdoktorn kan Du läsa en uppdaterad version av kostråd, med en hel del tips för både nykomlingar och oss som hållit på ett tag med lågkolhydratkost.

En kost där de traditionella, kolhydratrika tillbehören byts ut mot en större mängd naturliga fetter.

En kost med mer plats för grönsaker och med betoning på råvaror som framställts på ett ekologiskt sätt.

Jag har hört många som tror att vi inte äter grönsaker, bara för att vi äter lågkolhydratkost och att maten måste bli väldigt tråkig. Härmed kan jag alltså dementera det.

Det blir verkligen stor omväxling i maten på det här viset, även om köttet och fisken kanske inte varieras lika ofta.

Lax, köttfärs och kalkon är gott tycker vi båda. Som tur är, tycker vi lika mycket om allt det gröna också.

Senapsstuvad Blomkål

½ liter små Blomkålsbuketter

2 dl Grädde

2 msk Grovkornig, osötad Senap

1 tsk Ekologisk Hönsbuljong

Havssalt och nymald Svartpeppar

Koka blomkålen nästan färdig i saltat vatten. Låt rinna av väl. Lägg tillbaks i kastrullen, häll över grädden.

Koka upp och smaksätt med senap, buljong och kryddor. Låt puttra tills  stuvningen tjocknat och blomkålen blivit mjuk.

Servera till smörstekt Lax. En näve Bladpersilja och en Cocktailtomat ger extra näring, god smak och färg.

Nedan några bilder från en morgonpromenad i vattenbrynet längs Kleopatrastranden.

Tack vare bra mat och ihärdig träning, klarar jag att gå barfota i sanden igen. Något som var omöjligt för ett par år sedan, på grund av en nervskada i benet.

 

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/12/06/senapsstuvad-blomkal-med-smorstekt-lax/trackback/

RSS feed for comments on this post.

18 kommentarerLämna en kommentar

  1. Tack för dina svar Birgitta!!
    Du, en liten fråga till… Worcestersauce verkar du använda ganska flitigt och jag har massor med gånger tänkt att jag ska leta på en flaska i affären för att kolla ingredienserna, men minnet vet du…!! När jag strosar runt där i affären så är den intentionen som bortblåst!! Så medans jag nu ändå har det i huvudet så passar jag på att fråga dig! Jag menar inte att du behöver rabbla upp hela innehållsförteckningen, bara om det är vegetariskt eller inte!
    Tack på förhand!! 😀

    • Varsågod, kul att kunna komma med lite mer tankar kring maten, inte bara ingredienserna. Lea & Perrin’s Worcestersauce är glutenfri, men innehåller ansjovis, så det är ju tyvärr inget för dig. Men kolla på hälsokosten, de kanske har någon variant som är helt vegetarisk 🙂

      • Tack för svaret och tipset!! 😀

  2. Hej hopp! Har internet en stund och tänkte hälsa på en snabbis!
    Härligt recept på blomkål må jag säga! Passar säkert min gom förträffligt 🙂
    Tanken med vilken buljong man använder är ju intressant. Jag använder Biofoods ekologiska till mycket men skriver det inte alltid men jag skriver om det är grönsaks- eller köttbuljong i maten. Har heller inte tänkt på vegetarianerna eftersom jag inte är en sådan själv.
    Däremot, när min dotter var ca 16 år fick hon för sig att ”till nyår ska jag bli vegetarian”. Ingen tanke bakom utan bara ett infall. Jag kunde inte förmå mig att ha annat än grönsaksbuljong i maten även om hon säkert inte märkt något.
    Man måste respektera andras val även om man inte tycker lika, eller bara har ett ”tonårsinfall”, som min dotter.

    Ha det fint i värmen!

    Kram och hälsningar från Falun -3 🙂

    • Tack Lena för att du respekterar att vegetarianer (oavsett anledning) inte vill ha köttbuljong!! Det känns bra att det finns såna som du!! Det finns alldeles för många som resonerar ”det man inte vet mår man inte illa av” eller inte ens tänker tanken på att t ex köttbuljong inte är vegetariskt!!

    • Hej Lena, kul att du orkar titta in i all flyttstress. Var precis förbi hos dig och läste om kaoset med den dåliga städningen, hyresvärden och internetproblemen. Bra kämpat, hoppas du får lite julefrid snart 🙂

      Roligt att du gillade blomkålen, den är verkligen lättlagad om du känner för annat än snabbmat nån dag 😉
      Det är just Biofood’s buljong jag använder därhemma, den sätter lite extra piff på maten. Se mer om mina funderingar kring olika buljonger i svaret till Anneli.
      Här kommer länk till min egen fond, som tillför mycket smak till oss Carnivorer;
      https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/03/02/hemkokt-fond-till-saser-grytor-och-soppor/

  3. God mat och fantastiska bilder, tack för det,Birgitta.

    Må bäst.
    Elin U

  4. Vilka härliga bilder! Och gott recept också såklart, men nu får du ta och packa dig hem snart, Alicia vill träffa gammelmoster =) Kram

    • Tack för det, Jessica 🙂 Snart kommer Gammelmoster flygande, bara tre dagar kvar nu. Ska bli kul att se hur mycket hon vuxit, det går fort i den där åldern 🙂
      Vi ses snart. Kramar till er alla 3.

  5. Gud vilket drömrecept, precis när jag letade efter något nytt sätt att variera lax på! Tack Birgitta – ska omgående prövas! Jag är övertygad om att det är lika gott som alla dina andra recept!

    • Tack, Catti, vilket fint beröm.
      Vilken tur att jag kunde uppfylla dina drömmar, med ett så här enkelt recept. Aldrig ätit något liknande själv, men kan intyga att det blev väldigt bra 🙂

  6. Hej Birgitta!!
    En sak som jag ”stör” mig på är att i recept som är naturligt vegetariska skriva – som här ovan: hönsbuljong. Blir det verkligen så stor skillnad om man tar grönsaksbuljong istället??
    Självklart är det ju hur lätt som helst för en vegetarian att byta ut hönsbuljongen mot grönsaksdito, MEN: Jätte, jätte, jättemånga fattar inte att buljong med nån animalisk ingrediens inte äts av vegetarianer!! Du anar inte hur många gånger jag har fått höra: ”Men höns/kött/fiskbuljong är ju inget kött”. Ett av mina barn blev t o m serverad blodpudding hos sin dagmamma med motiveringen att det inte var nåt kött i blod…!! *Suck*
    Ja, jag vet egentligen inte vad jag vill med denna kommentar – för självklart får man ju skriva vilken sorts buljong man vill i sina recept!! Jag vill nog bara göra så många som möjligt uppmärksamma på att även margarin och buljong ses som ”kött” för en vegetarian….!

    Vilka fina bilder!! Jag längtar efter att simma när jag ser dem!! Hur är det med badtemperaturen i Alanya så här års??

    • Hej Anneli. Det var intressant att läsa din frågeställning om buljong. Har funderat hur jag ska skriva. Hemma använder jag alltid vegetabilisk ekologisk buljong, men hade ingen med hit i år.
      Som alltid annars så vill jag skriva precis det just jag använder i recepten, för annars blir det lite fusk, tycker jag.
      Förstår dina problem med att det serveras såser och annat med höns eller köttbuljong, stötte på många kockkollegor som inte brydde sig det minsta om det. Men jag serverar alltid helt vegetariska såser till mina släktingar som är veg, skulle inte komma på tanken att fuska med det.
      Ungefär som de som säger att ”Vi behöver ju inte tala om att det är mjöl i, så kanske den glutenintoleranta märker något”…

      Det var riktigt varmt om tårna i vattenbrynet, 23 grader i havet nu. Men det har varit ovanligt varmt både i luft och vatten i höst 🙂

      • Halloj igen!! Du svarade inte på om det verkligen blir så stor skillnad beroende på vad man tar för buljong. Det vore faktiskt lite intressant att veta!! 😀

        Jag har ju varit i Stockholm över helgen och på väg hem idag så passade jag på att handla där, bl a ekologisk blomkål!! Det ekologiska utbudet är ju lite större i Stockholm än i Avesta!!

      • Aj då, det missade jag i hastigheten, hade varit utan dator efter blixtnedslag, så det blev lite hastigt 😉

        För oss som äter animaliskt märks det en hel del skillnad, det blir en större bredd i smaken med en buljong som innehåller alla smaker som kommer från en långkokning på ben. Den går inte alls att få fram med buljong bara kokt på grönsaker. Så tillförs ju mycket näring från benkokningen också.
        När jag vill ha lite extra smak på en stuvning eller sås, om jag inte har hemkokt fond, så brukar jag använda antingen lite KRAVmärkt buljongtärning hemma.
        Eller som här, nu när jag hittade den här hönsbuljongen från Naturamaks. Worcestersauce fungerar också bra som smakförstärkare, eller balsamvinäger.
        Den här extra smakdimensionen som man får med hemkokta fonder på ben, har industrin försökt efterlikna med att tillsätta glutamat i de flesta buljonger, men det blir inte alls samma smak förstås.
        Vi får hoppas att ekologiskt blir en storsäljare i hela landet snart, det tror jag att det kan bli 🙂

  7. men herrejösses så god blomkålen såg ut och för att inte tala om laxen. Det sög till ordentligt i hungern 🙂

    • Hej Helena. Roligt att du tyckte om min blomkål, det var första försöket att laga till den så här. Min granne fick receptet och gjorde den till gravlax i helgen, den blev mycket uppskattad av gästerna 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: