Grönsakssoppa med Pumpa och Lamm

Värmande Grönsakssoppa

Idag bjuder jag på en smakrik soppa, som kan vara gott att värma sig med i det kalla vintervädret därhemma.

Nu börjar den lite kyligare årstiden krypa över oss, även här i Alanya. Men än så länge är det riktigt varmt på dagarna.

Middagen efter solnedgången har vi fått äta inne i lägenheten några gånger nu på slutet. Då passar det fint med en värmande soppa efter en långpromenad.

Blir annat väder när jag kommer hem till Östersund, där härjar både kyla och vattenparasiten Cryptosporidium nu.

Det blir konstigt att behöva koka allt vatten för att inte riskera att bli sjuk. Det är ett sårbart samhälle vi lever i, när en liten parasit kan slå ut en stor del av samhället.

Något som man tar för givet annars, i den fina miljö vi har i Jämtland, är ju just att bara kunna vrida på kranen och dricka kallt och friskt vatten. Det brukar vara en lycka efter några månader vid Medelhavet.

Jag hoppas verkligen att de hittar orsaken snart och kan åtgärda det. Det måste vara väldigt jobbigt för alla som blivit sjuka nu i jultider, av en så ovanlig anledning.

I Östersund pågår World Cup i Skidskytte för fullt. Samtidigt är det nu i helgen Julmarknad på Jamtli, som också drar mängder med besökare till staden.

Tyvärr blev det inte så att jag kom hem till den i år, men här kan Du se några vackra vinterbilder från förra årets Julmarknad. Börjar faktiskt längta hem lite, när jag tittar på alla fina bilder.

Grönsakssoppa

150 gr Lammkött

3 msk Smör

1 Tomat

1 gul Lök

½ röd Paprika

2 dl tärnad Pumpa

2 dl Vatten

1 dl stark Kycklingfond

1 tsk Oregano

1 tsk Krossad Koriander

1 krm Mynta

1 krm Kanel

Havssalt och nymald Svartpeppar

Skär köttet i riktigt små tärningar. Hacka lök och tomat i små bitar, pumpan i något större.

Bryn köttet i smör, krydda med salt och peppar. Rör ner grönsakerna och låt fräsa med fem minuter, utan att få för mycket färg.

Rör ner vatten, fond och resten av kryddorna. Koka upp och låt småputtra i 1½ timme, så kött och grönsaker blir riktigt möra.

Servera med riven Ost över, jag tog Halloumi. Det används mycket på Cypern, i just soppor och grytor.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/12/03/gronsakssoppa-med-pumpa-och-lamm/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Borta bra, men hemma bäst heter det ju!! Det är nog väldigt sant!!
    Jag känner folk som alltid kokar sitt dricksvatten – för att de tycker att det är godare!!! Tänk vad olika det kan vara!!
    Här där jag bor har vi källvatten direkt i kranen!! Byn har en egen vattenförening som tar vatten från en källa uppe i skogen!! Det är lyx det!!! 😀

    • Ja man uppskattar hemma mycket mer, när man är borta länge mellan varven.
      Källvatten har jag i stugan, direkt från en grävd grop. Det är det godaste vatten jag druckit. Härligt att ha sånt direkt i kranen 🙂

  2. Du kan få en dunk kallt gott Näldenvatten. Jag levererar dunkar till stan:-) Nu ska jag åka på Julmarknad och sen skidskytte. -27 grader. Strålande fint,massor med rimfrost i träden. Kram syster.

    • Vad vackert 🙂 Och vad skönt att få en dunk av ert goda vatten, det tar jag gärna emot. Kokt vatten är ju ingen hit..
      Ha det så bra idag, ta på ordentligt med kläder, så du inte förfryser dig. Kram Syster


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: