Ekologisk Ischoklad

Julfavorit i Repris

Lågkolhydratkost och julgodis. Fungerar de två ihop? Ja, med det här receptet får Du ett riktigt nyttigt godis att njuta av i helgerna som kommer.

Ekologiskt kokosfett har mycket bra effekt på hälsan, till och med på demens. Eftersom minnet sviktar hos många i dagens stressade samhälle, är det ju fantastiskt om något så här gott kan vara en hjälp på vägen.

Mitt Julgodis

Ischoklad brukar ju alltid smaka ischoklad. Inte så värst god, har varit min åsikt tidigare. Men jag lovar, följer Du mitt recept så blir det en helt annan smakupplevelse.

Jag experimenterade lite med ett vanligt recept, tillsatte smaker som jag tycker om. Resultatet blev en konfekt med smak av apelsin, valnöt, vanilj och kardemumma.

Sen att jag använde riktigt fin 87%-ig ekologisk choklad, gjorde ju saken ännu bättre. Om Du ska göra godis nu till jul, så köp inte de billiga blockvarianterna. De är av så undermålig kvalitet att de inte ens får kallas choklad längre.

Köp istället en riktigt bra choklad. Visst, den kostar lite mer, men vem har sagt att man ska äta mycket av den? Litet, men gott är ett bättre förhållningssätt, även till julens goda. Vill Du istället ha en helt vanlig ischoklad, så hoppa bara över nötter och smaksättning.

Ischoklad

100 gr Ekologisk Mörk Choklad 87%

50 gr Ekologiskt Kokosfett

1 Ekologisk Äggula

½ krm Äkta Vaniljpulver

½ krm mald Kardemumma

5 hela Valnötter

1 tsk flytande Honung

1 msk pressad Apelsin

Några korn Havssalt

Smält choklad och kokosfett i en gryta i vattenbad. Jag köpte kokosfettet på lösvikt från EJ’s Hälsokost. Knäck och hacka nötterna. Vispa gulan med honung, kardemumma, vanilj och lite salt. Rör ner den smälta chokladen och apelsinsaften.

Ställ ut dubbla knäckformar på en bricka. Jag använder dem istället för folieformarna, som inte är så miljövänliga.

Lägg lite nöthack i botten, ös chokladröran över nötterna med en tesked. Ställ i kylen att stelna.

Förvara ischokladen i en burk i kylen med smörpapper mellan varven. Ta fram dem en stund före Du ska äta dem, så kommer chokladsmaken fram bättre.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/12/02/ekologisk-ischoklad/trackback/

RSS feed for comments on this post.

20 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Birgitta!!
    Tack för att du inte misstyckte att jag svarade på en fråga riktad till dig!! Tack också för länken till den intressanta infon om kokosfett!!
    Ja, jag glömde att skriva att jag också andvänder kokosfett utvärtes att smörja in t ex torra armbågar, fötter och t o m ansiktet ibland!! 😀
    Potatis och spannmål är riktig grismat!! 😉

    • Det var bara roligt att du delar med dig av dina erfarenheter, Anneli 😉
      På det sättet blir det ju en levande blogg, med intryck från olika håll. Ska testa kokossmörjning när jag kommer hem 🙂

  2. Ja denna ischoklad kommer jag att göra i jul.Jag hittade din blogg någon månad efter din start.Och jag uppskattar den väldigt mycket.Jag sprider din blogg till de flesta av mina vänner som använder dator.TACK FÖR ATT DU BJUDER PÅ DIG SJÄLV OCH DIN KUNSKAP!En liten fråga ang.kokosfettet.Jag har läst mycket om hur bra det är.Vet du hur mycket man kan ta om dan?Är 3 matskedar lagom?Hur kan man äta det eller använda det till?
    Hälsningar från en trogen Göteborgsbloggläsare.P.s.Jag tror nog att det snart kommer förfrågan från något bokförlag.Din blogg bjuder på så mycket mer än bara recept.Tack än en gång!D.s.

    • Hej Gull-Britt! Jag hoppas att varken du eller Birgitta misstycker att jag svarar på din fråga ang kokosfett!
      Det rådet jag fick var att äta just 3 msk/dag och enl henne jag fick rådet av så skulle det ta bort candidasvamp ur kroppen! Om det stämmer vet jag inte, men just 3 msk är något jag hört från flera håll.
      MEN: Det är viktigt att det är en kallpressad, ekologisk kokosolja/fett! Kokosfettet du kan köpa i vanliga affärer är typ lika illa som margariner och inga nyttigheter finns kvar i den!
      Kokosfett kan du använda till nästan vad som helst där fett ingår! Jag brukar steka i det, ha det i nyttigt LCHF-godis (typ som Birgittas supersmaskiga ischoklad), bre’ det på kex och smörgås, baka o s v.
      Ekologiskt kokosfett finns både med och utan smak.

      Jag hörde att man försökte föda upp grisar med kokosfett, men de gick inte upp i vikt nåt vidare så de återgick till vad det nu var för fett de brukade använda! Det låter ju bra för midjemåttet, eller hur!?! 😀

      • Tack för hjälpen Anneli, mycket bra svar 🙂
        Kul det där med grisarna, de blir nog fetast och godast av potatis och spannmål.

    • Hej Gull-Britt och Tack så väldigt mycket för ditt fina beröm 🙂 Det värmde ordentligt att läsa dina rader. Visst vore det kul att komma ut i bokform så småningom, men jag skyndar långsamt. Så kul att ha den här enkla vägen till att börja med.

      Anneli svarar väldigt bra på din fråga i sin kommentar. Kan bara tillägga att jag använder en del kokosfett hemma att steka i, här i Turkiet blir det en sked kokosflingor om dagen istället. Kokosfett är väldigt nyttigt, här kan du läsa lite mer om det; http://www.hela-dig.se/livsmedel.html
      Här kommer länk till mitt recept på Kokosbröd, som blev väldigt gott; https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/03/13/kvallsthe-med-kokosbrod/

  3. Som uhelbredelig sjokoholiker kan jeg med oppskrifter som dette gå julen lyst i møtet – takk, Birgitta 🙂

    • Önskar dig en riktigt God julemånad, Melusine.
      Ser på Norsk Adventskalender varje kväll nu, Jul på Månetoppen. Blånissene är mina favoriter sen den gick som kalender för 6-7 år sen, då vi också hade NRK. God och glad och snäll, blir man av att se sånt. Men den Svenska är också kul i år 🙂

  4. Mmmmmmm…..!!! Låter så gott så det nästan är farligt!! 😀
    Och som av en händelse så har jag för ett par timmar sen beställt 2,5 kilo(!) ekologisk blockchoklad – dock är den bara 70 %!!
    Men lugn, bara lugn!! Jag ska inte äta upp all chokladen själv!! Vi är en STOR familj och jag har många vänner!! 😀

    • Farligt gott är det, men man kan njuta en om dan. Så mycket smak blir det, så den räcker länge 😉
      Härligt med så mycket fin choklad, den 70%-iga är bäst om man ska äta naturell, tycker jag.

      • Ja, det håller jag verkligen med om!! Den absolut godaste choklad jag har smakat i kategorin mörk choklad är Vivanis ekologiska 72 % – den är helt gudomlig!! Även Vivanis 85 % choklad är klart njutbar trots den höga kakaohalten!! 😀

      • Tack för tipset, de får jag testa 😉

  5. Krångligt, nä det tycker inte jag 😉
    Den här ischokladen kommer att finns här hemma i jul 🙂 Och jag kan upplysa om att det ligger 20 biskvier och väntar på dej här i min frys 🙂
    Kram op dej min vän

    • Jag håller med dig, Ruttan. Det som kan verka krångligt, gör ju bara ischokladen ännu läckrare 😉
      Dina biskvier, som är bland det läckraste som finns, ser jag fram emot att få äta snart. Kramar från Turkarna 🙂

      Ruttan’s goda Chokladbiskvier

  6. Verkar onödigt tillkrånglat, jag gör vanlig ischoklad på ekologiskt kokosfett och bra ekologisk choklad. River i lite apelsinskal eller har i en msk sprit för smaksättning. Jag och pojkvännen har redan ätit upp 40 st med apelsin eller romsmak. Ska prova en kombination nästa gång eller kanske en med konjak istället. Han ville ha ischoklad med körsbärssmak men jag tycker det låter äckligt så det får han göra själv i så fall.

    • Kanske krångligt, men ack så goda 😉 Dina låter fina också. Är väldigt förtjust i körsbär, så jag skulle tro att pojkvännens blir ännu bättre.

      • Hmm du får tänka ut några åt honom (äggfria, han är allergisk)så får du nog en till läsare. 😉

      • Får testa att köpa torkade körsbär när jag kommer hem, kan nog bli riktigt bra. Vad gör man inte för sina läsare 😉

  7. Dette så kjempe godt ut!! Sjokolade er alltid en vinner å servere 🙂

    • Det är kjempegodt också 🙂 Mörk choklad är riktigt bra numer, det finns fantastiskt fina sorter.


Lämna ett svar till Birgitta Höglund's Mat Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.