Smörstekt Lax med Vitlökschampignoner

Tur till Metro

Nu har vi kommit i ordning i vår nya lägenhet, vi stortrivs. Nära till Kleopatrastranden, Saluhallen, Tisdagsmarknaden och andra bra ställen att handla god mat på.

Har varit rätt trött efter flytten, men söndag  förmiddag fanns ork att ta bussen till Metro för att handla lite basvaror.

Så som Smör, Halloumi, Kaffe, Grädde, Lax, Jumboräkor, Olivolja och annat som är billigare där än på matvaruhusen i stan.

På kvällen blev det en tur upp till Saluhallen, som vi bor väldigt nära nu. Det är en härlig gammaldags hall med alla slags matbutiker, grönsakshandlare, slaktare och fiskhandlare.

Nu på kvällen var det fullt av Turkiska familjer som handlade inför den kommande festveckan, Kurban Bayram.

Där shoppade vi stora Kalkonvingar, Fårost, Valnötter, Oliver, Honung i vaxkaka, Kycklingbröst och lite grönt.

Får handla mera grönt på marknaden på tisdag. Tycker om att köpa av de små odlarna som kommer från trakterna runt stan och säljer sina varor från ett skynke på marken.

Kyl och skafferi är laddade igen, det har gapat ovanligt tomt de senaste dagarna. Vi har nyss avnjutit en tallrik med godsakerna från Saluhallen, bilder på det kommer i morgon.

Sitter nu och skriver på balkongen, har mycket bättre uppkoppling här än i förra lägenheten.

22° varmt, Cikadorna spelar och livet är riktigt skönt. Förutom dagens lunchrecept, får Du njuta lite av blomprakten som jag sett de senaste dagarna.

Vitlöksstekta Champignoner

10 Champignoner

3-4 msk Smör

2 Vitlöksklyftor

2 msk hackad Bladpersilja

1 tsk pressad Citron

Havssalt och nymald Svartpeppar

Skär svampen i fyra delar. Bryn smöret och stek dem gyllenbruna runt om, krydda med salt, peppar och citron.

Tillsätt vitlöken, sänk värmen och låt den steka med i 5 minuter, utan att bli alltför brynt. Rör ner persiljan strax innan serveringen.

Stek laxen i smör i en annan panna, servera med Avocado, Citron, Majonnäs och Bladgrönt.

En klick grillad Aubergine och Paprika från burk, blev ett gott tillbehör.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/11/15/smorstekt-lax-med-vitlokschampignoner/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej, jag e en beundrare av all din matlagning 🙂 Skulle bli tacksam om du hade en stund över att hjälpa mig med en grej, dvs svara på detta: Jag ska lägga upp en meny som är inspirerad av fjällen, lite roliga vilda rätter osv, men jag är urdålig på sådana maträtter och tänkte att eftersom du är så pass bra på matlagning kanske du har några maträtter på lut (recept eller så) som du skulle kunna skicka mig? Förstår om du inte hinner osv men jag skulle vara supertacksam om du skickar på min mail: … Mycket bra blogg.. Tack för det

  2. Kia: Honung har blivit väldigt dyrt!! Men va’ roligt att du köpte en bit och att du tyckte om det!! Njut!!! 😀

    • Det är kul att vi kan hjälpas åt att sprida god matkultur, Anneli. Tack för ditt engagemang 🙂

      • Varsågod!! My pleasure!! 😀 Jag är bara glad om jag kan hjälpa till!!

  3. Tack så mycket för tipset om honungskakor, det skall jag testa nästa gång jag går och handlar 😀

    • Det får du göra, tror du kommer att gilla dem 🙂

      • Birgitta och Annelie, jag kunde inte vänta utan gick iväg och köpte en bivaxkaka.
        Den låg i en plastask och simmade i honung, den smakade himmelskt…

        – Men, men smakar det så kostar det 79.90 SEK för 500g, men jag tror inte det var så mycket i asken, för kakan var inte speciellt stor, däremot var det rätt så mycket honung i.

        Jag kan mycket väl tänka mig att den är hälsosammare än vad vanlig slungad honung är, den var så otroligt mild och len.

        Så återigen, TACK för tipset! 🙂

      • Instämmer med Anneli, kul att du fick njuta av den goda vaxkakan 🙂 Här vid Medelhavet har honung också blivit dyrare senaste åren. Den jag köpte var relativt billig, bara 80 kr kilot.

  4. Hej!! Fina bilder som vanligt!! Och smörstekta champinjoner med vitlök….Mmmm….!! Det blir inte mycket godare!! 😀

    Ang bivaxkakor så fick min tvillingsyrra och jag det som godis som barn! Vi fick en varsin bit som vi sög och tuggade på och jag minns att vi tyckte det var så gott! Bivaxet blev nästen lite som tuggummi, fast med annan koncistens. Några föroreningar har jag aldrig hört talas om i bivaxkakor, men det kan vara så att små bitar bivax kan lossna och ”simma runt” i honungen, om det är det man menar?
    Men bivaxkakor köper man väl inte för att söta té och sånt med, eller?? Vi hade det bara som godis och vanlig slungad honung till té!

    • Kul du gillar mina doftande svampar, Anneli 🙂
      Vaxkakor var min första kontakt med sån här honung också, en klasskamrats pappa var biodlare. Det var så gott att tugga på.

  5. Hej igen!

    Fortfarane fina bilder på både god mat och vackra vyer.
    Jag har använt mig av dina recept på mitt sätt under veckan som varit, och jag känner mig inte så däst längre.

    Jag blir lite full i skratt över mig själv, jag har tänk att du haft egna vackra tallrikar med dig från Sverige, nu på denna bild ser jag att så inte är fallet. Ha, ha

    Jag har sett dessa bivaxkakor med honung i min lokala butik, men aldrig köpt någon. Är den honungen inte oslungad och kan ha föroreningar kvar?
    Använder man de annars som vanligt?

    Här har det varit disigt och regnigt i 3 dagar, så du förstår säkert att jag skulle vilja vara där du är.
    Fast jag undrar hur luften är i Alanya så här års, är det ofta rått och fuktigt? Jag har förstått att det är ovanligt varmt där just nu.

    En fråga till, varför flyttar ni fram och tillbaka, är det för att det blir för livligt i centrala Alanya? Jag bodde aldrig precis i centrum, utan i lugnare omgivningar.

    Nåväl, jag ser fram emot nästa måltid med eller utan vacker omgivning.
    Så, tack så mycket för maten,den var mycket god och tilltalande.
    Ha det gott där ni är

    • Hej Kia. Vad roligt att du mår gott på min mat, precis så upplever vi det också, man blir aldrig däst 🙂
      Tallrikarna köpte jag här i fjol, hemma kör jag med gammalt porslin jag hittat på loppis, det blir så vackert, tycker jag.

      Det med föroreningar i honungen vet jag inte så mycket om, men den här honungen är mycket populär bland Turkarna. Kanske är det så att det är mer nyttigheter i den än i den slungade?

      Luften i Alanya blir tyvärr sämre för varje år, med mycket avgaser, som fastnar som ett lock över staden, mellan bergen och havet.
      Vädret är riktigt fantastiskt i år, har aldrig upplevt bättre. Kan ju vara kallt och rått ibland, men oftast är det som en Svensk sommardag under hösten.

      Vi brukar testa lite olika boenden, det här tog vi för att standarden är betydligt högre på lägenheten än den vi hade på Östra Stranden.
      Där var också betydligt mer trafik än här, med mer avgaser som följd.
      Vi har nog bott i ett tiotal lägenheter genom åren, alla med sin speciella charm.
      Men nu när jag kommit in i matlagningen i det här köket, så kan jag säga att det är det absolut bästa vi haft. Förutom när vi hyrde privat lägenhet för 8 år sen. Men där var kallt och så fick vi ju sköta städningen själva 😉

  6. All den gode maten du lager! Elsker markeder og skulle ønske det var mer av det her i Norge. Hver gang jeg leser bloggen din drømmer jeg om å ta langferie i et varmere land. Håper drømmen går i oppfyllelse når barna har flyttet ut..hehe :-)Kos deg i varmen!

    • Jag hoppas verkligen du kan uppfylla den drömmen, Janicke 🙂 Att få möjligheten att leva i ett varmt land, med ett helt annat tempo och människovärde är fantastiskt bra för själen och kroppen 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: