Utflykt till Ulas Beach

Vinterbad

Badtemperaturen är fortfarande riktigt behaglig, vattnet är 25°. Rätt ovanligt så här sent på året, men det har varit en väldigt varm höst.

Sommaren har varit 4-5° varmare än normalt och det håller i sig. Jag skulle inte klara en sommartemperatur på +50, hösten är den absolut bästa tiden här.

Bad har det inte blivit så mycket för min del genom åren, eftersom jag haft så mycket problem med värk. Men nu klarar jag baden också, bara det inte är för kallt i vattnet.

I helgen gjorde vi en halvdagsutflykt och njöt av sol, bad, god mat och vackra båtar.

Vi tog bussen till Alanya’s nya Marina och tittade på riktiga lustyachter innan vi gick vidare till stranden.

Ulas, som ligger ett par kilometer utanför Alanya, är en mycket populär Picknickplats bland invånarna i staden.

Där finns också en väldigt bra restaurang, har njutit av deras Pepparstek flera gånger de senaste åren.

Restaurangen är uppbyggd på terasser på klipporna ner mot havet, med en väldigt fin utsikt över Alanya och Borgen.

Trappor går ner till en fin liten sandstrand, där fick vi några sköna, lata timmar.

Utflyktsmaten bestod den här gången av Rosmarin och Apelsinkryddade Kycklingklubbor med en Melonsallad. Enkelt att förbereda och ta med till stranden.

Hittade riktigt fina kycklingben hos slaktaren, de vägde 820 gram tillsammans. Mycket mat, men sjön suger så det var inga problem att få i oss allt.

Jag skar några snitt i klubban innan stekningen, så får köttet mer smak av kryddorna och fågeln blir lättare genomstekt. Ett knep jag lärt mig av Jamie Oliver, min stora Kockidol.

Rosmarin och apelsin råkade  jag få med mig hem från turen till Tepe häromdagen.

Kycklingklubbor med Rosmarin och Apelsin

2 Kycklingklubbor

3 msk Smör

1 Apelsin

2 msk Finhackad Rosmarin

Havssalt och nymald Svartpeppar

Skär snitt in till benet på kycklinglåret och klubban, strö ordentligt med salt överallt. Gnid in rosmarin och peppar. Bryn kycklingen i smöret, så de får fin färg på båda sidor.

Pressa sen över apelsinsaften och låt kycklingen bräsera under lock i 45 minuter. Vänd några gånger under tiden.

Stick ner en kniv i köttet för att känna om det är mört. Är köttsaften som kommer ut klar, är fågeln det också.

Annars låter Du den puttra en stund till, den blir bara mörare ju längre den får steka.

Tillbehör till kycklingen blev en sallad på små, söta Meloner med Gurka, Bladpersilja och Paprika. Kallpressad Olivolja och Äppelcidervinäger till.

Som avslutning på dagen tog vi en kopp Turkiskt Kaffe i skuggan vid restaurangen.

Ett utflyktsmål jag vill rekommendera om Du kommer till Alanya, som inte är så känt bland turisterna.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/11/11/utflykt-till-ulas-beach/trackback/

RSS feed for comments on this post.

19 kommentarerLämna en kommentar

  1. Fortfarande avundsjuk! Ser du att bloggen skimrar i grönt?
    Jamie är så bra på kyckling överhuvudtaget så alla härmar hans tips. Ja me, sa jamie!
    Står knappt ut med att se dina bilder och ”höra” vad du säger!
    Sticka en kniv i köttet för att se köttsaften är bra tips! Losssnar kniven direkt så är köttet klart!
    NJUT!

    • Det var därför den såg lite konstig ut i morse. Trodde det var jag som gått för mycket i värmen 😉
      Hoppas du står ut en månad till. Hoppas få till lite mer vackert framöver, har haft lite fotoledigt några dar nu i samband med flytten. Men snart är jag på hugget igen 🙂

      • Ja, avundsjukans gröna färg kan te sig konstig om man inte är van. Du är väl van nu med mig ;)Hihi!
        Jag gillar din rosmarin i maten men sambon klarar inte citrus. Har försökt smyga ner lite zest men han upptäcker det. Synd.
        Säger det igen: Vill bli sambo med dig! 😀
        Eller … nä! Skulle äta ihjäl mig!

      • Din grönfärg gör mig bara glad 😉 L är glad åt att få vara Sambo under vintrarna, han har faktiskt lärt sig att laga mat på ålderns höst, av mina recept. Och går stadigt ner i vikt, kalaskulan är snart ett minne blott. Så jag tror nog du skulle överleva ett tag i mitt kök 🙂

  2. Underbara bilder, oh vad vi vill joina er därnere!
    Gjorde din avokadosallad idag, kommentar hittar du där under.

    • Ja, en höst här är inte dum, särskilt i år är vädret fantastiskt 🙂

  3. you seem to be out of sweden !!!have a good one !!pierre

    • Hi Pierre, the weather is too bad in Sweden right now, so we spend 2 months in Turkey. Great way of living 🙂 Hope everything’s fine in Paris.

  4. Hej igen!
    Det var den förklaringen jag fick då jag var där, kollade dock aldrig strl på ev hytter. 😀 / Kia

    • Tack Kia för upplysningen!! Men jag håller med: de ser väldigt trånga ut!

  5. Anneli!

    Det människobyggda var omklädningshytter för damerna och deras hov. Hälsningar/Kia

    • Tack, Kia, för den upplysningen 🙂 Pratade om den teorin med en bekant, som kan rätt mycket om Alanya, men han tyckte att det måste ha varit väldigt trånga hytter.

  6. Underbart Birgitta!
    Jag har precis gjort dina salta snacks, men bytit ut mandeln mot hälften solroskärnor och hälften pumpafrön.Det gick också bra.

    Ulna beacht var ett dambad förr i världen, men det vet du säkert redan.

    Jag har en stor glasskål full med likadan stenar som du lekte med på stranden, jag har alltid plockat med mig stenar hem från olika platser i Turkiet och på Kreta.

    Tack vare dig har jag återigen börjat med denna kosthållning, sist höll jag på i 1 1/2 år, sedan blev jag sugen på äppelkaka och vaniljsås, och på den vägen är det.

    Jag har googlat på allt om alanya, och nog har den vuxit allt.
    Jag bodde mest på den östra sidan och det tog 20 min att gå in till centrum .
    På den västra sidan slutade bebyggelsen vid Otogar, också 3 km in till centrum därifrån.
    Det fanns några påbörjade nya hus, men de blev av skatteskäl inte färdigställda då.

    Av dina bilder att döma borde ni ha bott nästan vid motet till Dimcay.
    Östra strandens sista strandhak på den tiden var ett litet ställe som sedemera blev till rosa cafet.
    Ägaren åkte omkring i en liten rosa ww bubbla,och försökte ragga folk till stället.
    Fösökt att googla på det för att se vad det är idag, men ej lyckats. Vet du/ni?

    Då hade ungdomen börjat att åka dit,och alla dessa stora barer och restauranter byggdes på den östra sidan.
    Där var det annars bara det gamla genuina och det var hur trevligt som helst.
    Nåja det här är ju en matblogg ha ha, men jag har alltid älskat alanya så det blir som det blir.

    Ha det så skönt i ert nya boende och njut av tiden där!
    Hälsningar från / Kia

  7. Du; på bilden på Ulas Beach ser man ju ovanför sandkanten att det är något ”människobyggt”. Vad är det??
    Som vanligt har du lyckats med de fina bilderna!!

    • Tack, Anneli. Så roligt att fotografera allt vackert här. Det har varit ett skeppsvarv där förut, men tror att det här byggdes för att efterlikna de som fanns i gamla tider.

  8. Hej!
    Har precis hittat din sida, fantastiska bilder på vacker mat, ska börja laga dina recept. Bor ni permanandet Turkiet? Har ni eget boende eller bor ni som nu skrev på hotell?

    Mvh Anneli

    • Hej Anneli och Välkommen till mitt kök. Vad roligt att du hittat hit och gillar det jag bjuder på 😉
      Vi hyr lägenhet på hotell, 8e vintern här i Alanya. Börjat åka lite till Cypern och Kreta senaste åren, kul med omväxling. Bor här vid Medelhavet ca 5 månader per vinter.

  9. Tack Birgitta för alla underbara bilder (återigen) och smarrig mat.

    Varma hälsningar från f.d. Sök och du skall finna

    • Hej Sökaren/Blindstyret 😉 Tack för din, som vanligt, vänliga kommentar. Bra du påminde mig, nu ska jag in och titta på din nya blogg 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: