Långkokt Lamm i Kål med Citron och Mynta

Fårikål på mitt sätt

Det blir lamm idag igen, hoppas det är fler än jag härinne som är förtjust i det läckra köttet.

Fårikål lagas ofta av min långsemestrande vän G. Jag har fått smaka hennes goda gryta några gånger, kokt med peppar, kummin och smaksatt med ättika.

G blev på 60-talet drabbad av cancer och fick då rådet av sin doktor att köpa en råsaftcentrifug för att pressa färsk vitkål.

Då får man en mycket hälsosam dryck som han ansåg hämmade cancercellernas vidare växt. Här kan Du läsa mer om Vitkålens effekt på hälsan.

G är idag 88 år och en av de piggaste och mest vitala människor jag träffat. Maken till skarp hjärna får man leta väldigt länge efter.

Hon har vuxit upp i Norge med mycket fisk och lamm, kanske också kan vara en bidragande orsak till att hon mår så fint idag.

Vi pratar mycket om mat och dess inverkan på hälsan. I hennes kök är det också bara äkta varor som smör och grädde som gäller.

Om Du inte varit iväg och köpt Anna Hallén’s bok Energibarn än, så kan Du skynda iväg och göra det nu.

Där står mycket om kostens inverkan på barn med olika koncentrationsproblem och funktionshinder.

En Omega-3-rik kost med lite kolhydrater gör dessa barn mycket lugnare och de får lättare att hänga med i skolan.

Något som säkert gäller många vuxna i dagens stressade samhället också. Som extrabonus är 10 av mina recept med, exklusivt lagade för boken.

Mat som passar barn är temat. Här är en bild på en av rätterna i boken. Laxbullar med Blomkålsmos.

Fårikål är ett mycket gott sätt att ta vara även på lite enklare bitar av lammet. Jag köpte två bitar lammhals i köttdisken på Tansas till min gryta.

Istället för den traditionella smaksättningen, testade jag att koka bitarna med citron, chili och mynta.

Det blev riktigt gott, när smakerna fått koka in i det feta köttet. Halsen är en av de fetaste bitarna på lammet med en fetthalt på 18%. Det passar vår LCHF-kosthållning alldeles utmärkt.

Bilderna är väl kanske inte så läckra, men köttet var bland det bästa jag ätit.

Det här är matlagning som passar perfekt i min matlagningsfilosofi.

Långsam tillagning gör underverk med en köttbit, kålen blev så mör så den smälte nästan samman.

Syran från citronen och den fräscha myntan blev pricken över i.

Lamm i Kål

700 gr Lammhals

3 msk Smör

½ litet Kålhuvud

4 Schalottenlökar

2 klyftor Vitlök

1 Ekologisk Citron

1 msk torkad Mynta

Havssalt

Chiliflingor

2 dl Vatten

Bryn köttet väl på båda sidor i smör, direkt i en stekgryta. Krydda med salt och chili.

Skär under tiden kålen i grova bitar, lökarna i fyra delar och skiva vitlöken.

Ta upp köttet, bryn kål och lök så det får lite färg. Krydda med mynta, rivet skal och saften från citronen.

Lägg tillbaks köttbitarna i grytan och rör så de täcks av kålen. Häll på lite vatten, koka upp och låt småputtra.

Späd med mer vatten eftersom det kokar in. Koka lammet under lock i ca 3 timmar,  tills det känns riktigt mört.

Jag serverade köttet i djuptallrik på en bädd av kål. Rucola, Bladpersilja och Citron till. En klick smör fick sen smälta ner över köttet, det förhöjde smaken till ännu högre skyar.

Bilderna nedan är från gårdagens Söndagsmarknad. Nummer Ett bland grönsaksmarknader här i Alanya. Här samlas stadens innevånare och gör sina inköp av det bästa gröna från trakten.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/10/25/langkokt-lamm-i-kal-med-citron-och-mynta-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

28 kommentarerLämna en kommentar

  1. Vilken smarrig fårikål du lagat upp. Måste testa någon dag nu när frysen är fylld med lamm. Vitkålsbilderna gör mig lätt knäsvag. 🙂

    Matglada hälsningar/ Mimmi

    • Ja, tänk att något så enkelt som kål, kan vara så vackert. Lycka med en lammfylld frys 🙂

  2. Ja, verkligen!!

  3. Härligt att höra!! Nästa gång du får känningar av öroninflammation så lägg på vitkål direkt!! Ju snabbare man är med vitkålen desto snabbare blir man av med öroninflammationen!! 😀

    • Bra att ha en gammal beprövad huskur att ta till, bacillerna här nere är av en lite annan kaliber än hemma…

      • Ja, det är väl ungefär som när man åker till t ex Spanien att det är en annan bakterieflora som gör att man lätt blir magsjuk.

      • Det gäller att vara lite försiktig med vad man stoppar i sig, trist om en kort semester blir förstörd av såna tråkigheter.

  4. Ser underbart ut.

  5. Det här har jag svårt för måste jag erkänna, har inga traditioner av lamm- eller fårätande så lammhalsen får nog vara för min del 😉

    Men imorgon siktar jag på att göra en stor laddning kålpudding igen, det är ju så gott 🙂

  6. Hej!
    I en av mina gamla svenska kokböcker finns ett recept på fårikål, där man bryner kött och kål innan kokning.
    Jag har själv aldrig gjort fårikål på det sättet, men det är kanske dags att prova nu;)

    Citron, vitlök och någon örtkrydda är en lyckad smaksättningstrio till det mesta.

    Ditt recept ser riktigt riktigt gott ut 😀

    • Vad kul att du hittat en liknande variant, de flesta kokar nog bara sin Fårikål, som i Norge. Det här blev verkligen en annorlunda, men minst lika god variant.
      Ha det så bra i Värmlandshösten 🙂

  7. Lamm, we löv!

    Den boken ska jag minsann ta och tipsa om på jobbet. Tyvärr ökar antalet barn med koncentrationsproblem på våra förskolor stadigt och det verkar inte vilja ta slut. Anledningarna är säkert flera, men om man kan hjälpa dessa barnen genom att förändra deras kost så är det ju ett stort steg på vägen till ett bättre liv för alla inblandade.

    Tanterna på den ena bilden är ju bara helt underbara!

    • Vad bra att du vill tipsa om den, tror nog att den kan hjälpa många på vägen mot ett bättre mående. Maten är viktigare än vad vi tror för välbefinnandet, det har vi märkt på vår hälsoresa de senaste åren.
      Visst är de vackra, tanterna från bergen, de utstrålar en för oss bortglömd livskvalitet 🙂

  8. Här kommer svar på din kommentar på min blogg:
    Det har jag full förståelse för att du vill göra annat än att skriva och läsa bloggar när ni är utomlands!!
    Jag har också tappat sugen för det söta tack vare LCHF! Det är himla skönt att ha kunnat gjort det – äntligen!!
    Skönt också att du och särbon märker resultat på kläderna! Det blir ju ett slags kvitto på att man gör rätt!!
    Njut nu av Alanya, vädret, den goda maten och varandra!! Vi ses i bloggosfären!! 😀

    • Tack för ditt som vanligt trevliga svar, Anneli. Kan berätta att mitt öra blivit bättre av kålkuren också.
      Vi njuter, hoppas du har det fint hemma också 🙂

      • Va’ roligt att höra att örat är bättre!!
        Jo då, här i Avesta lyser solen – dock utan att värma nåt särskilt…! Brr va’ kallt det börjar bli här! Ni gör helt rätt i att fly Sverige denna årstid!! 😀

      • Ja, locket släppte på en timme. Körde en kur till på kvällen, idag är det helt öppet. Lite mosig än, men det går över. Då ska jag njuta för fullt av tillvaron igen 🙂

  9. Med naturliga grejer kommer man långt!! Min morfar ”snortade” upp saltvatten i näsan så fort han fick känningar av nån förkylning och kunde många gånger kväva det i sin linda eller åtminstone bli av med det fortare!! Vitlök kör jag också med, men lindar då in den i lite gasväv doppad i ljummen olivolja – det funkar också bra, men barn vill inte alltid att man stoppar nåt i öronen på dem – särskilt inte om de har ont, och då har vitkålen varit bra! Brukar fästa den med en mössa så att den sitter kvar!
    Islandslav är också väldigt bra, men smakar otäckt tycker jag! Jag har svårt för beska smaker!
    Hoppas du får bukt med förkylningen fort!!

    • Ger den en omgång till med kålen nu, hoppas att jag tagit kål på den innan morgonen gryr 😉
      Islamax har en tillsats av honung, så den är äckligt söt istället för besk.. Men funkar gör den.

  10. Fårikål är som du förstår ingenting för mig!! 😀
    Men länken om kål var rolig att läsa! Jag är ju uppväxt i Waerlands anda och var frisksportare i min ungdom!
    Att vi hade landställe alldeles vid Kiholms Hälsohem utanför Södertälje (där jag brukade ”hjälpa till” med allt möjligt som barn) och att min pappa jobbade som kock på hälsohemmet Tallmogården har säkert bidragit till att jag – trots övergången till LCHF – håller fast vid mitt vegetariska leverne!

    Kål använder jag f ö även till att bota bl a öroninflammationer, mjölkstockning och infekterade sår med! Works like a charm!! 😀

    • Du får göra grytan på quorn istället, det blir nog också gott. Kan tänka mig att citronen och myntan sätter god smak på den.
      Du har verkligen haft en bra uppväxt, med alla dessa inspirationskällor alldeles gratis 🙂
      Hur använder du kål mot öroninflammation, brukar få det ibland ?

      • Ja, Quorn kan nog funka!!
        Jag har bara haft öroninflammation en gång i hela mitt liv – när jag var 9 – 10 år och då la mamma kavlad vitkål på örat och jag blev bra på en timme!! Mina barn har varit väldigt förskonade från sjukdom, men min nr 2 hade öroninflammation några gånger som liten och då la jag på vitkål med bra resultat varje gång!! Min yngsta grabb hade öroninflammation en gång också och just då hade jag ingen vitkål inne (vi har jordkällare en bit utanför huset) så jag skar en skiva av en vanlig gul lök som jag virade in i lite gasväv doppad i olivolja som jag la på örat och det var också toppenbra!!
        När man gör vitkålsomslag ska man kavla kålen platt (skär bort den hårda mittnerven) så att kålen trasas sönder lite och safterna kommer ut. Sen lägger man det på området som är inflammerat och byter en gång i halvtimmen eller timmen tills man är bra eller såret ser bättre ut. Tvätta av mellan bladbytena!

      • Tack för tipset 🙂 Jag har provat med en liten bit vitlök inlindad i papper förut, det fungerade också rätt bra. Är lite förkyld nu, så jag ska testa ditt recept. Sätter sig lite på örat varje gång, haft mycket problem med bihålorna genom åren. Men blivit bättre i det också, sen övergången till LCHF. Sprayar med saltvatten i näsan flera gånger per dag. Och tar lite Islamax, en dryck på Islandslav som funkar riktigt bra 🙂

  11. Fårikål er det beste jeg spiser 🙂 andre lammeretter også. Hørtes veldig godt ut. Jeg hadde en lammerett her om dagen, Marokkansk inspirert. http://sunnfamilie.wordpress.com/2010/10/20/marokkansk-inspirert-lam/

    Skal få kjøpt meg boken energibarn. Merker det veldig godt på mine barn at de spiser lchf. Min sønn sier selv at han føler seg bedre og at han orker mer på skolen. Har bare toppkarakterer!!

    Ha en fin dag, Birgitta:-)

    • Din marockanska lammrätt låter mycket god, Janicke. Får testa nåt liknande nästa gång, hade tänkt att det skulle bli nåt med tomat då.
      Vad fint att höra att sonen mår bättre på LCHF och att han lyckas så bra i skolan. Vi får hoppas att Anna ger ut boken i Norge också framöver.
      Ha en riktigt bra dag, du med 🙂

      • Får håpe den kommer på Norsk!! men jeg har ikke tid til å vente så jeg kjøper den på svensk 🙂

      • Det gör du rätt i, Janicke. Vi förstår ju varandras språk lätt 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: