Gulasch på Lammfärs med Mynta och Getoströra

Enkel mat i värmen

Senaste dagarna har vi haft riktigt högsommarväder här i Alanya. Termometern har närmat sig +30º, så matlagningslusten har inte varit alltför stor.

Vi har ätit ute mer än vanligt, det går att hitta riktigt bra Lågkolhydratmat även här.

Vi åt en god Turkisk frukost, som tidig lunch på Yildirim Beach Garden, inför en dag med bad och sol på Pascha Bay.

Med höga vågor och starka underströmmar, var det bra att jag ätit ordentligt innan. Har aldrig fått simma så hårt för att ta mig in till land igen.

Vi brukar oftast börja säsongen på Fritidsresors Blue Village Pascha Bay, men i år blev det direkt till hotellet i Alanya.

Pascha Bay har blivit en fin resort med åren. Det är ett hotell jag gärna rekommenderar, särskilt till barnfamiljer.

Ett fantastiskt poolområde och aktiviteter för både stora och små hela dagarna.

L började med Turkisk långsemester ute på Pascha Bay för 10 år sedan. Sen träffades vi i inne i Alanya två år senare, på min första långresa hit.

Vi har blivit Alanya trogna sen dess, klimatet här är riktigt härligt på vintern. Det gästvänliga Turkiska folket gör det också till ett mycket bra resmål.

Ett recept på min variant av Turkisk husmanskost får Du idag.

En lättlagad gulasch som passar lika bra en varm dag vid Medelhavet, som en kulen höstdag i Sverige.

Gryta på Lammfärs

250 gr Lammfärs

3 Schalottenlökar

2 Tomater

1 röd Paprika

1 Vitlöksklyfta

3 msk Smör

1 dl Vatten

1 msk Äppelcidervinäger

1 msk Mynta

1 tsk Kanel

1 tsk finstrimlat Citronskal

2 msk hackad Bladpersilja

Havssalt

Chiliflingor

Getoströra

50 gr Getost

½ dl Turkisk Yoghurt

2 msk Grädde

Havssalt

Bryn färsen tillsammans med strimlad lök och vitlök i smöret. Krydda med salt och chiliflingor.

Skär tomaterna och paprikan i små tärningar och rör ner i grytan.

Tillsätt citronskal, vinäger, mynta och kanel. Koka upp och låt småputtra i 45 minuter. Späd med lite vatten under tiden om grytan kokar torrt.

Rör ner den hackade persiljan strax innan serveringen.

Mosa getosten tillsammans med yoghurt. Rör i grädden och smaka av med salt.

Servera grytan i en skål, ringla lite kallpressad olivolja över. En klick getoströra och persilja på toppen.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/10/24/gulasch-pa-lammfars-med-mynta-och-getostrora/trackback/

RSS feed for comments on this post.

20 kommentarerLämna en kommentar

  1. Ser ut att vara ett intressant recept. Ska försöka prova det snart.

    • Hej Joseph och Välkommen in i mitt kök. Kul att kunna inspirera till att äta lite god Medelhavskost, hemma i höstrusket 🙂

  2. Oh så härligt… Gjorde som Elin och satte mig längst ut på bryggan och drömde mig bort. Kände nästan doften av maten också! Men Vännen, du är väl försiktig med strömmarna. De är inte att leka med!
    Även om du nu skulle vara en simbaddare! ;-D

    • Hej Anne och Välkommen hit. Lovar att ta det mer försiktigt nästa gång, de hade tydligen glömt att hissa den röda flaggan..

  3. Åh, så underbart. God mat, sol och värme… Här har det regnat non-stop i flera dagar. Ha det så skönt!

    • Du må tro att vi har det skönt, Emmy. Hoppas vädret blir bättre där hemma också, för hösten kan ju vara riktigt härlig 🙂

  4. Åh vad skönt med värme och sol. Vi var i Turkiet för några veckor sen, i Belek. Mycket bra mat. Har inte gått ner de kilona jag åt upp mig där än!

    • Det finns verkligen god mat här. Men vi hoppar ju över bröd och de mesta andra kolhydrater och går stadigt neråt 😉

      • Men alla efterrätter! Och bakverk! Där sitter mina kilon. Men jag får väl springa bort dem.

      • Ja, dem kan man ju trilla dit på 😉 Vi hr märkt att ju längre tid det går med vår LCHFlivstil, desto mindre vill vi ha det söta. Bakverken skippar jag nästan helt numer, åtminstone dem med gluten. Nån mandelkaka kan däremot slinka ner ibland 🙂

  5. Åh, vad fina bilder!
    30 grader! Jag kommer ned på torsdag. Så jag glæder mig!
    Det ær ju strandvæder. Jag hade varit nøjd med att sitta på balkongen och læsa bøcker, eller att promenera i solen.
    Ja, turkarna ær vældigt trevliga. Har flera varma goda vænner i Turkiet. Njut dagarna och livet!
    Iyi aksamlar!

    • Iyi aksamlar, Anna-Lena.
      Har just varit ute och gått en kvällspromenad och titta på den årliga Triathlontävlingen.
      Hoppas vädret fortsätter vara bra tills du kommer, det är +27 i havet nu.
      Önskar dig en härlig semester 🙂

  6. Bra med recept som är lätta att översätta till ”vegetariska”!! Fast jag är ganska dålig på att följa recept…! Jag brukar titta i mina receptböcker för att få inspiration, men sen improviserar jag ihop nåt av det som finns hemma!! 😀

    • Det är så jag brukar göra också. Särskilt kokböcker med bilder gillar jag. Kul att du kan få till bra vegetariskt med mitt som förebild 😉

  7. ble sulten av å se den gode maten 🙂 Så fine bilder…skulle ønske at det var så varmt og godt her nå!!!

    • Tack, Janicke 🙂 Den blev så god grytan. Det här kommer jag att laga fler gånger.

  8. Jag satte mig längst ut på bryggkanten och njöt i värmen. Herligt, sååå vackert det ser ut!!!!
    Verkligheten i Sörmland idag år regn och rusk. Toppen
    att få så fantastiska bilder att drömma till och god
    mat att äta.

    Ha det riktigt gott.

    Elin U

    • Tack för de varma orden, Elin. Känns fint att jag kan förmedla de härliga semesterkänslorna till kalla Sverige 🙂

  9. Oj vad jag blir avundsjuk nu på dig, (fast jag vet att jag inte ska vara det)skulle vara skönt med lite semesternu och då menar jag SEMESTER.

    • Du får vara lite avundsjuk, det skulle jag också vara 😉 Det är fantastiskt att ha möjlighet att leva så här, vi njuter av varje stund. Hoppas tiden kommer med lite semster åt dig med 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: