Gryta på Kalkon och Aubergine

Kalkon och Grönsaker

Det kommer att dyka upp en hel del kalkonrecept här på bloggen i höst. Med ett smakrikt, mört och saftigt kött, har det blivit vår favorit bland köttet i Turkiet.

Eftersom fläskkött knappt finns att få tag på och nötkött är rätt så dyrt, så blir det en hel del fågel istället.

Såg faktiskt några charkvaror av gris på matvaruhuset Kipa. Mortadellakorv för 100 kronor, för ett litet paket eller Bratwurst för 200 kronor för 4 korvar, är inte riktigt förenligt med vår budget.

Kalkonköttet kostar oftast mellan 75 och 125 kronor kilot, beroende på styckningsdetalj. Nötfärs eller blandfärs nöt och lamm, ligger på ett kilopris på 100-125 kronor.

Lite skillnad mot hemma, där alla förfasar sig över de höga matpriserna. Där kostar köttfärs och fläsk mindre än grönsaker per kilo, ganska konstigt med tanke på produktionskostnaderna.

Läste i Turkey Daily News, att det råder köttbrist i landet. Vilket kan bli besvärligt inför Kurban Bayram, Offerfesten, som infaller 16-19 november i år.

En av Islam’s viktigaste högtider, när alla familjer offrar ett djur och delar med sig till fattiga och sina släktingar och vänner.

Här är en länk till ett av mina inlägg från ifjol, med bilder på det gamla livet, som fortfarande lever på sidan om det moderna här i Turkiet.

Här i Turkiet är grönsaker, mjöl, bröd, kakor och socker väldigt billigt. Medan kött, fisk, ost, ägg, smör och grädde har ett relativt högt pris.

Så nöt och lammkött blir det nog inte så mycket av här inne i höst. Fågel, fisk, ost och äggrätter blir vår huvudsakliga proteinkälla.

Vi kan vara lyckliga hemma i Sverige som har så låga matpriser. Särskilt när man jämför våra inkomster med dem i Medelhavsländerna.

Här får Du recept på Lammkotletter med Zucchinisallad, ett Favorit i repris-recept från i fjol, som jag lagt in på bloggen i Dalarnas Tidningar.

Kalkongryta

200 gr Kalkongrytbitar

3 msk Smör

1 röd Paprika

1 gul Lök

2 dl tärnad Aubergine

1 tärnad Tomat

2 dl Grädde

1 msk Ekologisk Ketchup

Paprikapulver

Havssalt och Chiliflingor

Skär paprika ock lök i grova bitar. Bryn smöret och stek kalkon och aubergine gyllenbruna runt om, i omgångar. Krydda med salt och chili och häll över i en gryta.

Stek paprika, lök och tomat mjuka och lägg ner i grytan, krydda med ketchup och paprikapulver.

Häll på grädden, koka upp och låt småputtra i 15-20 minuter. Servera med Tomat, Bladpersilja och riven Ost som får smälta över.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/10/22/gryta-pa-kalkon-och-aubergine/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

  1. Kalkon låter gott! Just nu skriver jag på Grytsnack med en tävling för grytor och man kan vinna en resa till Spanien. Tror inte det finns något kalkonrecept – om du vill vara med och tävla förstås. Trevlig helg!

    • Det låter spännande, får titta förbi där en sväng. Resor kan jag ju aldrig få nog av. Och kalkonrecept har jag gott om 🙂

  2. Min svåger som bor i Istanbul är också förundrad över hur mycket kött vi äter här i Sverige :D.

    Turkar äter mängder med grönsaker o det är inte för inte som de har närmare 100 olika recept på bara aubergine ;). Visst äter turkar kött, även om det är dyrt. Men aldrig i de mängder som vi äter till en maträtt.

    Den stora skillnaden är mängden kött i rätterna. Där är köttet oftast bara en smaksättare till rätten o grytan/rätten innehåller mer grönsaker än just kött. Ett exempel är rätten manti, kan jämföras med ravioli. Men mantin är yttepytte små o därmed minimängd även av köttfärs :D.

    Man lagar heller sällan enbart en rätt till middag, utan det är soppa, ris o så flera olika grönsaksrätter, bönor, linser m m o inte att förglömma det viktiga brödet att doppa i de olika rätterna. 😀

    Spara ditt recept, det låter supergott 😉

    • Ja, man får en lite annan syn på det här med alla stora, svenska köttportioner här nere. Vi äter ca 125 gr kött per måltid, aldrig mer nu för tiden.
      Roligt att du delar med dig av erfarenheterna av den goda Turkiska maten 🙂

  3. Ännu ett härligt recept med frestande bild och magen kurrar! Hör du den?

    Ha en fin helg!

    • Tyckte väl det var nåt som mullrade, trodde det var åska på gång 😉 Ha en riktigt god helg, du med.

  4. Tack Birgitta för en lärorikdag hos dig. Ja,vi kann
    verkligen vara glada för matprisarna på basvarorna i Sverige.Kalkongryta är nu lagt till i ”Birgitta Höglunds” receptpermen och ska serveras kommande
    onsdag på bokläsergängets samling hos mig.Vi är alla
    stora älskare av din mat.
    Idag är Sörmland skrudat i vitt. Kallt och vackert.

    Ha det riktigt gott.
    Elin U

    • Hej, Elin. Ska bli roligt att höra vad dina bokvänner tyckte om grytan, härligt att ha en sån smakpanel 🙂 Ha en fin vit helg

  5. Hej på Er!

    Det är alltid lika kul att läsa om din matlagning, och om allt som ni gör nere i Turkiet. Jag håller med om att vi ska vara tacksamma för de matpriser vi har. Just nu är jag hemma, har åkt på en kraxig hosta och förkylning och migrän. Solen är inte min bästa kompis så här på höstkanten, och definitivt inte ihop med den lilla mängd snö som ligger på marken nu.
    Att fördriva tiden är inga problem, jag håller på med en marknadsundersökning 🙂 har kontaktat Alpacka uppfödare och får uppfödare och bett dem svara på ett antal frågor. Kul, spännande och mycket informativt.

    i övrigt så kokar jag just nu kamben i buljong. Jag tycker de får bäst smak då och buljongen består av mycket vitlök och sambal oelek och diverse kryddor. 59kr/kilo är billigt. något som är ännu billigare just nu och som säljs både på ICA och Coop är Fläskkarré i bit. 19.90 kg har jag betalt och just nu ligger två 1,5kg bitar i marinad. De ska vi röka nästa helg. För oss blir det är mycket billigt frukostpålägg 🙂 Oj, det här blev visst en uppsats, hahaha. Ha det bäst!

    • Hej Lynn. Kul att läsa din uppsats 😉 Kul också att höra att dina ullplaner går framåt.
      Här levs ett lugnt och fridfullt liv just nu, skönt efter den med mina mått mätt, stressiga hösten 🙂
      Rökt karré låter läckert, har ni egen rök hemma?
      Jag köpte två fina skivor lammnacke idag, som ska bli en god gryta i helgen. 120 kr per kilo, det var bland det billigaste som fanns i köttdisken. Men vilken kvalitet…
      Ha en fin helg 🙂

      • Ja, vi har egen rök och just under höst och vinter röker vi mycket. enris har vi ju inte så långt att gå för att plocka en säck. Till helgen är det inte omöjligt att vi även röker tre fina rödingar också.

        Jag inser att jag måste testa får och lamm. Det ät tyvärr inte något som jag ätit mycket av…

      • Vilken lycka, då har ni tillgång till mycket got. Testa att röka en lammfiol till julbordet, det är en hit.
        Ha det bra därhemma 🙂


Lämna ett svar till Birgitta Höglund's Mat Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: