Marknad i Konakli

Busstur till Grönsaksmarknad

Grannbyn Konakli har varje onsdag en stor marknad. Mest är det kopior på märkeskläder som säljs till köpvilliga Ryssar.

Visst finns det mycket fina kläder att titta på, men efter 8 år här nere, så är inte den köplusten så stor längre.

Men de har också en fin mat och grönsaksmarknad, så där brukar jag handla ibland.

Vi har sen många år en favoritrestaurang inne i basarområdet. Hilal Restaurant, som serverar mycket god, Turkisk husmanskost.

De vet att vi vill ha Tavuk, kokt Höns i buljong, så vi hinner knappt sätta oss innan maten står på bordet.

Två bitar saftigt, mört kokhöns, som fått sjuda i flera timmar i den kraftiga buljongen.

En fräsch sallad på Vitkål, Persilja, Tomat och Citron är ett gott komplement till fågeln. En kanna friskt Källvatten till.

En kopp Turkiskt thé, Çay, avrundar hela måltiden. Allt till det facila priset av 6 Lira per person, knappt 30 kronor.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/10/21/marknad-i-konakli/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

  1. Härliga bilder! Intressant läsning och bra att få en uppdaterad bild av Turkiet.
    Den där hönsgrytan skulle man ju vilja satt tänderna i, tycker det är synd att det ska vara så svårt att hitta höns här hemma i Sverige nu för tiden.

    • Tack, Mårtenssons 🙂 Här händer mycket, det märks stora förändringar varje år. Både till det bättre men även en del till det sämre. Har blivit en storstad av Alanya.

  2. Ljuvligheternas ljuvligheter! Fortsätt njuta medan vi andra är gröna av avund 🙂 Honung på det sättet har man aldrig sett hemma!

    • Vi njuter för fullt 🙂 Honung med vaxkakan kvar är vanligt här nere, finns mycket nyttiga ämnen i den. Köpte en bit på Honungsfestivalen i Nessebar i höstas, den blev ett riktigt gott komplement till ugnsbakad Feta.

      • Mmm! Och getost som man ugnsbakar med rosmarintoppskott och sedan ringlar aningen honung över är himmelriket!
        Trodde inte det gick att äta av vaxkakan! Man lär så länge man har lever 😉

      • Njutning å hög nivå 🙂 Blir gott med timjan också.
        Hade en klasskompis som hade biodling, vi fick alltid smaka på vaxkakan vid slungningen. Gott 🙂
        Levern mår nog också fint av det, vilken reningskur 😉

  3. Herligt att hänga med på dina resor. Fina och läckra

    bilder och god mat.Tack för det, Birgitta.

    Må bäst
    Elin U

  4. Hej Birgitta!
    Har hørt en del bra om Konakli och basaren. Jag brukar sjælv handla på basaren i Avsallar. Har promenadavstånd dit. Reser snart ner. Klementinerna (mandalinas) ær væl mogna nu. Det ær inte lchf mat, men det er en stor frestelse. De er så goda.
    Man måste skølja grønsakerna gott. De finns regler før besprutning av frukt och grønt, men myndigheterna har inte kontroll på alla småbønder. Annars ær det god kvalitet på maten. Många hærliga smakupplevelser.
    Afiyet olsun!

    • Tesekkürler 🙂
      Har ätit lite mandariner redan, de säljs överallt nu. Jag tar lite frukt ibland i min LCHFvariant, det är mitt godis.

      Jag tror att det mesta av det gröna jag köper är obesprutat, handlar av de fattiga bergsbor som säljer grönsakerna från sin odling, direkt från en filt på marken. De har nog inte råd med kemiska bekämpningsmedel i samma utsträckning, som de som har stora bord och exponerar sina varor.
      Men jag sköljer dem alltid ordentligt, de får bada i diskhon 🙂

  5. Så underbart läckert o vackert! Det här är nog det bästa med ”utlandet” att få ögonfrossa på grönsaksmarknaderna. Frankrike hade också fantastiska marknader.

    Men ser att du visar avocado o det fanns tidigare inte att få tag på. Vet inte om de ens odlades på ”min tid”.

    Avocado verkar inte speciellt vanligt, för svågern påstod att han inte sett dessa i hans del av Istanbul.

    • Visst är det en njutning att gå på marknader, det försöker jag göra vart jag än reser. Det säger så mycket om den inhemska kulturen.

      Avocado trivs ju här nere i den varma södern, men växer nog inte i trakterna av Istanbul. Här äts mest av det lokalproducerade, det kan nog därför vara svårt att hitta i de norra delarna av landet.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: