Turkisk Korv och Äggfrukost Sucuklu Yumurta

Sucuk ve Yumurta

Jag har efter många år här nere, äntligen börjat uppskatta den Turkiska korven.

Haft lite svårt med smak av spiskummin och chili tidigare, det är de dominerande kryddorna i de flesta korvarna här. De röks inte heller på det sätt vi är vana hemifrån.

Men nu har jag till min glädje insett att de är ju riktigt goda. Turkarna äter ofta sin korv, Sucuk, stekt med Yumurta, ägg.

Passar ju oss perfekt, äter varje morgon en stadig brunch, som håller oss mätta ända till middagen.

Hittade flera sorters Ekologiska ägg på Kipa, så nu har vi gott om den varan hemma.

En rolig detalj är att alla ägg som kommer från sprätthöns, säljs med lite halm i förpackningen, så man ska veta skillnaden. Kanske något att ta efter för äggfarmarna därhemma.

På den lilla påsen står det att äggen är bra för små barn och mammor. Och det som är bra för dem, är ju bra även för oss pensionärer och andra.

Rätt skojigt namn på äggen också, passar ju fint för oss som äter LCHF.

Läste en intressant artikel om kolesterolets ofarlighet hos Kostdoktorn häromdagen.

Nyare forskning visar det som många av oss börjat förstå på senare år. Att ägg är ett mycket nyttigt födoämne, som inte alls är farligt för hälsan.

Det har varit väldigt mycket skrämselpropaganda i många år, bra att äggen får sin upprättelse nu.

Ett annat, lika intressant inlägg i debatten om mättat fett och dess påstådda farlighet, hittas här på Träningslära.

Kostvetare Nicklas Neumann är mycket insatt i den senaste forskningen kring vår mat och dess inverkan på hälsan.

Han länkar till ett av mina recept i artikeln, som exempel på mat som passar in i de nya rönen. Dagens frukosttallrik är ett annat exempel på en mättande frukost med bra fetter.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/10/20/turkisk-korv-och-aggfrukost-sucuklu-yumurta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 kommentarerLämna en kommentar

  1. Oj det här ser väldigt gott ut!! Jag älskar turkisk korv. Turkiet med för den delen, besökte landet under min smekmånad i maj i år, ska bli spännande att läsa vidare på din sida!
    Hls
    K

    • Hej Karine och Välkommen till mitt kök. Kul att du är lika förtjust i Turkiet som jag 🙂 Har mängder av Turkiska recept inne om du söker i marginalen till höger. I januari bär det av igen, då blir det fler 🙂

  2. Ser smaskens ut, har turkarna god fetaost för jag antar att det är det som syns på tallriken?

    • Ja, vi har hittat en som är helt underbar. Ezine Beyaz Peynir av märket Polonezköy. En krämig färskost på getmjölk. Den smälter i munnen, blir en ordentlig bit varje dag 🙂

  3. Jag gick in på kostvetaren Nicklas sida och fastnade en hel timma! Mycket intressant så tack för tipset!

    Hoppas du har det fortsatt underbart! I Falun blir det kallare och kallare men ändå bara nollgradigt inatt.

    • Hej Lena, vad kul att du gillade Träningslära, den är verkligen läsvärd tycker jag med. Här ösregnar idag, kom just hem som dränkta katter från marknaden i Konakli. Men 22+ så det var inte så farligt 🙂

  4. nam nam..dette så skjønt ut 🙂 Vi kjøper ofte tyrkisk korv med lite karbohydrater i Sverige…hehe Egg er utrolig bra og kan brukes til nesten all mat. Vi har storforbruk av egg her i huset. Kolesterolet skal vi glemme! Det blir bra med mye fett og lite karbo 🙂

    • Visst är det härligt att man har kommit på det, ägg är ju verkligen suveräna. Just den här korven innehåller 1 gram kolhydrater, kan knappt bli bättre 😉

  5. Ägg är utmärkt mat. Korv äter jag mycket sällan.
    Har inte hittan någon jag gillar. Men det låter
    gott med sucuk.
    Må så gott.

    Elin U

    • Jag var en stor falukorvsälskare förut, men den kärleken har svalnat betydligt. Nu ska det vara mycket kött i en korv för att den ska hamna på mitt bord 🙂

  6. MUMS!

    Dags för frukost känner jag. 😉

    Roligt att läsa om äggen, förpackningen och det för oss LCHF:are lustiga namnet.

    Ha det riktigt gott Birgitta!

    Hösthälsningar från f.d. Sök och du skall finna.

    • Hej Sökaren, eller om jag får kalla dig 900px nu 🙂 Som du förstår så föll jag direkt för den där äggförpackningen. Reklamens makt 😉

  7. Himmel, vilken tur jag har! Svågern var ju här för ett tag sedan o hade med sig vår favoritsucuk. Så nu blir det sucuk ve yumurta här idag ;).


Lämna ett svar till Lena Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: