Citronmarinerade Kycklingvingar med Paprikasås

Vingar med kryddmarinad

Kycklingvingar är något som uppskattas väldigt mycket här i Turkiet. Jag förstår dem, för maken till mört och saftigt kött finns ingen annanstans på kycklingen.

Det fettsnåla köttet på bröstet är ju det som säljs mest av hemma, här är det de feta vingarna som är favoriten.

Det är tyvärr inte lika lätt som för några år sen, att hitta kycklingbröst med skinnet kvar.

Förr såldes hela bröst på slakteributikerna, men nu har det blivit allt vanligare med den skinnfria varianten. Till stor nackdel för smaken.

Men de har, som tur är, inte börjat som fabrikanterna därhemma, med insprutat saltvatten för att få det snabbuppfödda köttet att bli mört.

Här nere får kycklingarna växa sig stora, vilket märks inte minst på de stora vingarna.

Recepttävling

Fontana har kört igång med omröstningen i tävlingen om bästa Fetaostrecept. Så nu kan även Du som inte har Facebook, gå in och rösta på mitt eller någon annans recept.

Här kommer en länk till Tävlingen. Mitt recept heter Ugnsbakad Lax med Fetaost och färska Örter.

Kycklingvingar med Citron och Örter

1 kg Kycklingvingar

1 Citron

1 tsk Oregano

1 tsk Timjan

Havssalt och Paprikapulver

Pressa citronen och häll över vingarna. Strö över alla kryddor och gnid in i köttet. Låt stå i kylen innan stekningen, gärna 12-24 timmar, så kommer mycket smaker fram.

Bryn vingarna i omgångar i smör, lägg över i en gryta. Häll över stekskyn som bildas, vispa ur pannan med lite vatten. Lägg lock på och låt vingarna puttra klart i 20 minuter.

För att få dem knapriga utan ugn, så brynte jag på dem en stund i nytt smör i stekpannan innan serveringen. Servera vingarna med Paprikasås, Persilja och Tomat.

Sumak, som jag har i såsen, används här i Turkiet som salladskrydda. Det är ett pulveriserat bär, som har en härlig syra.

Den används mycket i tomatsallader men passar också fint i kalla såser.

Paprikasås

½ Röd Paprika

½ dl hackad Persilja

1 dl Majonnäs

1 dl Grädde

1 tsk Granatäppelvinäger

1 tsk Paprikapulver

½ tsk Sumak

Havssalt och nymald Vitpeppar

Hacka paprikan riktigt fint och blanda väl med det övriga. Ställ i kylen så smakerna får mogna en stund.

 

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/10/17/citronmarinerade-kycklingvingar-med-paprikasas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 kommentarerLämna en kommentar

  1. Vi åt kycklingvingar ,som var de godaste vi någonsin ätit, när vi var i Thailand i somras. Vi försökte ta reda på vad det var som gjorde dom så vansinnigt goda men språkbarriären satte stopp…

    • Kan tro att de var riktigt goda där, de är duktiga på kryddningar. Tyvärr använder de rätt mycket glutamat, även här i färdigköpta kryddmixer.

  2. Gott =) Hoppas det går bra i tävlingen!

  3. Jag har varit in och lämnat min röst på ditt bidrag nu och efter jag klickat så fick man upp en resultat-lista och där var du nr 1 🙂

  4. Vad gott det ser ut 🙂 Man blir verkligen inspirerad av din blogg!

    • Tack, Karin. Det är så skoj att höra att min mat går hem i stugorna 😉

  5. Monica: Nej, Birgitta ligger inte först om du tittar på den här sidan:
    http://www.feta.se/matbloggarnas-receptfolder/
    så rösta på du!
    Det spelar ingen roll Birgitta, du har faktiskt bäst recept alla kategorier bland matbloggarna! Punkt.

    • Tack, Lena 🙂 Det bästa för mig är att ha så fantastiska läsare, såna som du förgyller min vardag. Det är mer värt än alla tävlingar som finns där ute.

  6. oooh, jag älskar citron till kyckling!

    Hoppas du har det underbart!
    Här ligger snön…

    😀

    • Visst är det en god krydda, helstekt i ugn med fyllning av citroner som min favorit Jamie Oliver gör är en riktig pärla. Citronerna här är fantastiskt smakrika.
      Vi har det verkligen helt underbart, gått över en mil idag. Det hade jag inte klarat hemma i snön.
      Ha det skönt ni med, ut och gör lite snöänglar 🙂

  7. Hej. Just nu ligger du etta i tävlingen:-))

    • Hej. Vad roligt 😉 Skulle sitta fint med en Greklandsresa, men jag har ju väldigt duktiga medtävlare 🙂 Kram Syster


Lämna ett svar till Birgitta Höglund's Mat Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: