Ugnsstekta Äpplen med Lingon under Mandeltäcke

Svenska Äpplen

Som Du kanske märkt, så är jag förtjust i våra Svenska äpplen. Vi har så fina frukter i våra trädgårdar nu på hösten, och ändå köps det enorma mängder importerad frukt.

Många tar inte ens hand om sina äpplen längre, utan låter dem ramla ner och bli förstörda. Vilket slöseri.

Hoppas att jag med den senaste tidens äppelrecept, kunnat inspirera till att frukten tas tillvara.

Även om man som jag äter lågkolhydratmat, så finns utrymme för en god frukt och bärdessert efter maten ibland.

Här har jag kombinerat två favoriter, när jag hade hittat lite lingon på tomten. Äpplet är som vanligt Discovery.

Äppelefterrätt med Mandel och Lingon

1 Svenskt Äpple

½ dl Lingon

1 dl flagad Mandel

Några tunna skivor Smör

½ tsk Kanel

½ tsk Honung

Skala och klyfta äpplena tunt. Smörj en liten ugnsfast form och lägg äppelklyftorna tätt. Strö över lingon och kanel.

Skiva smör tunt med osthyveln och lägg över äpplena, täck med flagad mandel. Ringla lite honung över, eller ta sötningsmedel om Du vill ha mindre kolhydrater.

Grädda i 200° i 15 minuter. Låt svalna och servera med vispad Grädde och lite extra Lingon.

En vacker höstkväll var solnedgången så här lingonröd. Nu blir det en annan utsikt från min balkong ett tag. Medelhav istället för Oviksfjäll.

 

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/10/13/ugnsstekta-applen-med-lingon-under-mandeltacke/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. Desserten ser helt underbar ut 🙂

    Med skammens rodnad på kinderna erkänner jag att mina favoritäpplen är Royal Gala & Granny Smith, försöker ju köpa så mkt närodlat eller lokalproducerat som möjligt av all mat som bärs hem men just när det gäller äpplen så gör jag ofta ett undantag.

    Jag tycker helt enkelt att dom är så goda! Ett illgrönt och surt, saftigt Granny Smith nertärnat i Fjällfil eller A-fil till frukost = mums för mig 😛

    • Tack 😉 Tyckte också som du förr, att de gröna, hårda var bäst. Men smaken har ändrats med åren. I gårkväll blev det lite fint tärnad Golden Delicious med grädde och kanel. Det var också en hit 🙂

      • Det lät minsann inte dumt 🙂

      • Det enkla är ofta det godaste 😉

  2. Fin utsikt du har här hemma i Sverige!!

    Smaskig efterrätt det där! Tyvärr verkar jag inte tåla frukt överhuvudtaget – jag går upp i vikt så fort jag äter det allra minsta!! Vi har Åkeröäpplen på tomten och det är mitt favvoäpple, men det är visst bara att låta bli för min del…! :’-(

    • Det är verkligen härligt att se fjällen 🙂
      Jag äter lite frukt eller bär varje dag, som dessert. Men förstår att fruktoset kan ställa till det för en del, man är ju olika känslig.

  3. Himmel så gott det lät! Blir nog att köpa några äpplen i affären och fixa detta ikväll:-)

    ps. Jag har frågestund i min blogg om du är ”nyfiken” på något:-)

    • Ja, det får du göra, Johanna. Tittar förbi en sväng och ser vad du har för frågor och svar 🙂

      • Åh, jag avundas dig som får vara i värmen. Här är det RÅKALLT och jag måste TVINGA iväg mig till affären helst nu men det tar emot. Även om det bara tar en halvtimme fram och tillbaka;-)

      • På med mössa och vantar, så går det. Får hoppas ni får snö snart, så blir det bättre 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: