Verköbullar

Mina Verköbullar

OBS. Det här receptet innehåller gluten.

Idag får Du ett recept på något som sällan förekommer på min blogg. Jag bakade de här bullarna för ett reportage i Östersundsposten förra helgen.

Det har ju inte blivit så många traditionella bakrecept här inne, eftersom jag själv undviker både gluten och socker.

Det här blev ett bak inför Kanelbullens dag, då fick läsarna ta del av ett av mina gamla recept från restaurangtiden.

Verköbullar är min alldeles egen variant av kanelbullar. De fick namn efter min dåvarande arbetsplats Verkö Slott, som ligger på en vacker liten ö i Storsjön.

Då var bullarna riktigt stora, bakade en mer normal storlek den här gången.

Jag tog fram min gamla, handskrivna receptbok som hängt med mig genom åren på många restauranger.

Den hamnade till och med på bild i tidningen, tjock och välmatad med lösa receptpapper.

En sån bok som man egentligen inte vill visa upp, de här lösa recepten skulle ju varit inskrivna för länge sen. Men det blir liksom aldrig av. Du kanske känner igen det?

Men en dag tar jag mig förhoppningsvis i kragen och lagar upp alla recepten och för in dem här i stället.

Är Du i trakterna av Östersund, besök då Frösö Park under de närmsta dagarna. Där börjar idag Saerimner, den stora Mathantverksmässan.

Saerimner pågår 12-14 oktober, idag blir det också SM i Mathantverk. Under mässan hålls flera intressanta föreläsningar.

Bland andra av Mats-Eric Nilsson, författaren bakom Hemlige Kocken och Äkta Vara. Han kommer att ta upp ett hett ämne. Den fejkade industrimaten.

Det här är en mässa jag absolut hade besökt om jag varit hemma. Den kommer att bjuda på mycket matnyttigt för den som är intresserad av naturlig mat.

Verköbullar

100 gr Smör

5 dl Mjölk

50 gr Jäst

1 dl Socker

1 tsk Kanel

½ tsk Kardemumma

½ tsk Salt

1 Ägg

Ca 1½ lit Vetemjöl

Fyllning

3 dl Hallonsylt

100 gr riven Mandelmassa

50 gr rumsvarmt Smör

1 tsk Äkta Vaniljsocker

Lite Kardemumma

En nypa Salt

Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken.

Häll på resten av mjölken och blanda ner socker och kryddor. Rör till sist i ägget och nästan allt mjöl.

Knåda degen kraftigt i ca fem minuter med degkrokar. Täck över och ställ ner bunken i varmt vatten i diskhon. Låt jäsa till dubbel storlek i 30 minuter.

Rör under tiden ihop mandelmassan med smöret och kryddorna, till en fluffig smet.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda smidig. Tillsätt lite mer mjöl om den är kladdig.

Dela i två delar och kavla ut till en rektangulär kaka, ca 1 cm tjock. Bred hälften av mandelmassan över kakan och bred sen ett lager hallonsylt över.

Rulla försiktigt ihop till en rulle längs långsidan och nyp ihop kanten ordentligt.
Skär i 3 cm tjocka skivor och lägg i bullformar.

Täck över med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/10/12/verkobullar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 kommentarerLämna en kommentar

  1. Ha, ha!! PRECIS!!! Man kan ju inte vara bra på allt!!😉

  2. Jag har en röd receptperm som motsvarighet till din receptbok!! Det blir visst aldrig av att göra ordning i den…!! Synd, för det finns en hel del smaskens i den!! Fast jag hittar i den trots alla lösa papper och urklippta tidningsrecept!!😀

    • Visst är det märkligt att det ska vara så svårt att ha ordning bland recepten.. Hittar oftast också det jag behöver, men ibland kan det ligga längst ner i högen av typ 2518 papper😉

      • Hi, hi!!😀 Ett av livets mysterium varför det är på det viset!!

      • Vi måste ju ha nåt som vi misslyckas med här i livet😉

  3. Gott det ser ut, är egentligen inte så förtjust i sylt i bullar men dessa ser goda ut =)

  4. Tack för länkningen Birgitta!🙂
    Hoppas du har det härligt i värmen! I Falun blåser det iskallt så vi hade behövt ett fat varma bullar!

    • Hej, Lena. Tycker din goda blogg är värd en länk, så blir det lättare för både mig och andra att hitta dina funderingar och läckerheter. Det är skönt, mulet och 25 idag🙂

      • Tack för de fina orden Birgitta! De värmde i hjärteroten🙂

      • Varsågod, Lena. Berättigat beröm ska vi slösa med , tycker jag🙂

  5. De så veldig gode ut!!! Men det holder med å se på bildet..hehe. Kjenner meg veldig igjen med å ha en receptbok full av løse ark🙂

    • Det är de, jag har också gjort en glutenfri variant som jag kunde äta. Men bara nån gång till fest🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s