Stadig frukost
Nu har det varit mycket festmat på bloggen senaste dagarna, så nu bryter jag av med en helt vanlig omelette.
Det blir alltid många middagar med extra god mat, innan jag ska åka bort på en långresa. Både hemma hos mig och hos mina Vänner.
Äggrätter är då perfekt att ta till som god snabbmat, mellan allt som ska göras.
En ostomelette är en mättande och nyttig frukost. Perfekt för den som kanske har lite svårt att tänka sig att äta bacon och ägg eller nåt annat med kött på morgonen.
En frukost med mycket bra proteiner och fetter, gör att man slipper bli hungrig på förmiddagen.
Om Du till exempel äter en tallrik gröt med sylt eller en smörgås, då sätter magen igång att knorra redan efter några timmar.
Så var det i alla fall för mig tidigare, blodsockret sjönk som en sten och jag var matt och hungrig efter någon timme.
I mitt nya liv, med betydligt mindre kolhydrater än förr, slipper jag småätande mellan målen och bergochdalbaneåkande blodsocker. Mycket skönt, kan verkligen rekommenderas.
Visst händer det att jag tar nåt sött till fikat ibland. Men då vet jag också att jag måste äta ganska snart efter, för att slippa bli trött.
Att kombinera omeletten med lite frukt och bär fungerar däremot fint för mig, bättre än om jag skulle ta äpplet till mellanmål.
Kanel till äpplena, gör att blodsockret också håller sig på en mer stabil nivå. Här en intressant studie från Lunds Universitet om kanel och dess påverkan på blodsockret.
Kostdoktorn hade en fråga inne, vad hans läsare äter till frukost. Här kan Du få mängder av olika Frukostalternativ, de flesta med lite kolhydrater.
En länk till kommer här, det är till Matbloggspriset 2010. Läste igår kväll, att från idag 7/10 kan alla gå in och rösta på sin favorit bland de 10 finalisterna.
Eller nominera någon annan matblogg än finalisterna. Nån som man gärna vill se gå till final istället. Då har alla andra en extra chans, utöver dem som juryn redan nominerat.
Så är det visst min födelsedag idag, tänk bara ett år kvar till 50… Firar dagen med att gå en skattekurs, för nystartade företagare. Men till kvällen blir det kalas med Familjen.
Omelette med Ost
2-3 Ekologiska Ägg
½ dl Grädde
Havssalt
2-3 msk Smör
Skivad Ost
½ Svenskt Äpple
1 näve Lingon
½ tsk Kanel
Vispa samman ägg, grädde och salt lite lätt. Bryn smöret i en liten stekpanna.
Häll i smeten, rör runt mot botten och lyft liksom upp smeten med en stekspade. Då blir omeletten fluffig.
Lägg på den skivade osten och låt omeletten steka tills den nästan stelnat på ytan. Skaka pannan någon gång under tiden, så smeten inte fastnar.
Vik ihop omeletten och lägg en klick smör i pannan. Stek tärnat äpple med kanel under en minut. Strö lingon över äpplena. Låt omeletten glida över på en tallrik, lägg äppelröran bredvid.
Njut av en lättlagad och mycket god frukost.
Så var det för mig också. Men det behövdes inte någon syltklick ens för att jag skulle få ett blodsocker som gick under fastevärdet efter en och en halv timme efter frukost! Detta kollade jag genom att få låna en blodsockermätare.
Det är verkligen skönt att slippa bergochdalbaneblodsockret nu. Det här inlägget skrev jag för över 5 år sen, jag mår lika gott fortfarande 🙂
Grattis Biggan! Keep up the good work!
Thank’s Kalle. Kul att du är inne och tittar på min blogg. Vi ses kanske i kväll. Kram B
Grattis på födelsedagen!
Tack, Ingmarie 🙂
Min födelsedagspresent blev att jag rösta på dig idag 😉
Stort grattis från en anka till en annan:D
Hej Anki och Välkommen till mitt kök. Tack, det var en fin present du kommer simmande med. Varit en skön dag i dammen 😉
Är nog relativt ensam kvar i dammen nu, alla andra verkar ha följt med flyttfåglarna (eller hamnat på någons middagsbord..) 😉
Halvblind som jag är så har jag tidigare inte tänkt på att man kan kommentera här, ärligt talat varit så upptagen av att imponeras över hur proffsigt snygg din blogg är, så självklart förtjänar du en röst av mig 🙂
Hej Anki. Ja, snart drar jag iväg till en annan damm också, Medelhavet är skönare att simma runt i på hösten.
Saknar bloggen LCHF-ankdammen.. Den var ett friskt inlägg i en ibland rätt så sjuk debatt. http://blogg.passagen.se/lchf-ankdammen/
Vad snällt att rösta på mig, såna mutor godtas tacksamt. Så du kvalificerar in dig som Heders-Anka med full kommentarsrätt 😉
Man kvackar och tackar 😀
Vi frisimmade ankor får hålla ihop. I vått och torrt 😉
Birgitta Höglund! Idag på din födelsedag ska jag tala om för dig vad jag tycker om dig!!
Jag tycker att du är ett jäkla GENI!!!!!!! 😉
Ja, lite får jag väl också ta åt mig äran, men utan dig hade jag fortfarande varit hungrig!!
Ditt recept på Ostomelette med äpplen har spökat för mig hela dagen! Jag blev så himla sugen, trots att jag avskyr äggsmak! Så nu ikväll så jag till mig själv att ”nu får det bära eller brista – nu ska jag ha en omelette”!!
Sagt och gjort! Fast jag gjorde det på mitt sätt, d v s ägg, ost, grädde, salt, kanel, rivet äpple och en gnutta Stevia vispades ihop i en skål och blev stekt till en omelette som vart jättegod!! 😀 EUREKA!!! Tack Birgitta för grundreceptet och inspirationen!! Det här kommer jag att göra fler gånger!! 😀
Det var inget dåligt födelsedagsberöm, Anneli. Geni vet jag inte riktigt men en genuin matfantast i alla fall 😉
Vad kul att du fick till en omelette som passade din smak. Det låter väldigt gott 🙂
Varmt grattis på födelsedagen!
Inte blir du väl gammal, det dröjer länge än …
Tack, Janicke, smickrare där 😉 Jag känner mig faktiskt yngre nu än på många år, när hälsan blivit så mycket bättre.
Det går rykten på bygden om att du fyller år!! 😉
GRATTIS!!
Din omelette ser såå god ut och det låter såå gott!! Varför – VARFÖR kan jag inte tycka om ägg!?!?! Jag blir gaalen på mig själv!!
Om du har nåt tips på hur man kan lära sig att uppskatta äggsmaken så är jag idel öra!!
Jo det sägs det, att jag börjar bli gammal 😉 Tack, Anneli. Testa att göra omelett på bara gulan med mycket grädde och någon favoritkrydda, kanske funkar 🙂
Men gulan är ju det som smakar värst!!! Men det låter så galet att det kan funka!! 😉 Jag får väl prova!! 😀
Tror nog du kan få till det 😉
Hurra för världens bästa Birgitta!
😀
Tack, min allra snällast Fjällmor 🙂
Grattis på födelsedagen!!! 😀
Tack, Karin. Vad snälla ni är allihop 🙂
Grattis på födelsedagen, Birgitta! Det där låter som en perfekt födelsedagsfrukost – eller lunch en helt vanlig oktoberdag, när man precis har fått en massa äpplen från sina morföräldrars trädgård… Hoppas din dag blir skön!
Tack, Erika. Vilken lycka att ha egna äppelträd. Jag får nöja mig med Svenska från affären. Men de är också goda 🙂
Såg att det är din födelsedag. Önskar dig en riktigt härlig dag, trots skattekursen. Varmt grattis från en
som verkligen uppskattar din blogg mycket.
Tack och Välkommen hit, Cissi. Vad roligt att hör att du gillar min mat 😉