Vegetariska Svampdolmar
Vanliga kåldolmar har aldrig varit nån populär rätt hos mig. Det är något med kryddningen som jag inte är riktigt överens med.
Mamma brukar därför bjuda mig på svampdolmar, då blir det en helt annan rätt. Lånade den idén av henne, när jag köpt ett huvud Savoykål på Ås Trädgård.
Svamp till fyllningen hittade jag gott om ute i skogen en dag. Kom på ett ställe med alldeles fullt av fårticka. Såna gånger är det tur att jag som alltid vid skogspromenader, hade en påse med i fickan.
Fårtickan är en god matsvamp, men stek den inte i gjutjärnspanna, för då blir den svart.
Det är den svampen som är de svarta bitarna i leverpastej, som ska likna tryffel.
Har Du inte haft turen att hitta egen svamp, så går det bra med vanliga champignoner från affären också.
Stek dem på rätt hög värme, så att vätskan kokar in och de blir brynta. Det ger dem mer smak.
Vill Du ha fler tips på mat med svamp, så har jag samlat alla mina rätter där svamp ingår här #1.8 Svamprätter
Savoykåldolmar med Svamp och Halloumi
2 dl fint tärnad Svamp
½ dl finhackad Purjolök
3 msk Smör
2 msk Vitt Vin
1 dl fint tärnad Halloumi
2 msk Sesamfrön
1 msk finhackad Persilja
1 msk Fiberhusk
Havssalt och nymald Vitpeppar
6 stora Savoykålsblad
Bryn smöret och stek svampen i fem minuter, så den får lite färg. Rör ner purjolöken, halloumi och sesamfrön, låt dem bryna med en stund.
Krydda och häll på vinet, som får koka in i svampen. Ta från värmen och blanda ner fiberhusken, rör om väl.
Låt svampröran stå och svälla en stund, så håller kåldolmarna ihop bättre vid stekningen.
Koka upp vatten med ordentligt med salt. Skär bort en bit av den hårda nerven från kålbladet.
Tryck ner bladen i det kokande vattnet med en hålslev. Förväll i 10 minuter, så de blir mjuka.
Ta upp och låt rinna av. Lägg dem med baksidan upp på skärbrädan. Forma svampröran till avlånga ägg och lägg mitt på kålbladen.
Rulla in svampen till ett paket, knyt om med steksnöre. Bryn kåldolmarna i smör runt om, krydda med lite salt och peppar.
Tomatsås
10 Cocktailtomater
2 msk Smör
1 tsk Timjan
1 tsk Vitvinsvinäger
1 msk Chilisås
2 msk Vatten
Havssalt och Chiliflingor
Dela tomaterna i fyra delar. Bryn dem lätt i smöret med hackad timjan över. Häll på vinäger, chilisås, vatten och kryddor, låt koka ihop i några minuter.
Häll tomatsåsen i en form, lägg kåldolmarna på och grädda i 175° i 20 minuter. Servera med en Grönsallad och Vitlökssmör.
Måste på det starkaste säga att lägga aldrig svamp i påsar utan använda korg, balja, hink eller annat där de får syre då bakterier uppstår väldigt fort när de stängs. Iallafall om man är längre tid inne i skogen 🙂
Visst har du rätt i det, Jan, men att bära hem dem i en påse för att ta hand om dem direkt är ju bättre än att lämna dem i skogen, om man inte har turen att bära med sig en korg 😉
Jag plockade fårticka idag och bjöd min vännina på. Hon rekommenderade ditt recept och vi lagade det tillsammans. Himlagott det blev! Tusen tack!
Hej Judit och Välkommen till mitt kök. Vad roligt att höra att ni tyckte om mina svampdolmar. Fårticka är så roligt både att plocka och att laga 🙂
Svar på din kommentar på min blogg:
Hej Birgitta, och tack för besöket!! 😀
Jag förstår att du har fullt upp!!
Det ska bli spännande att få ”följa med” dig till Turkiet!! Det är alltid spännande med andra kulturer tycker jag!! 😀
Visst är det så, Anneli. Kul att du också följer med. Vi blir en ju hel gruppresa, kanske kan få rabatt 😉
Wohoo!! Ännu ett vegetariskt recept!! ”Smörar” du för mig??? 😉
Vad kan man ta istället för vinet?? Jag har aldrig sånt hemma…!
Smörar, det var ett bra uttryck i sammanhanget 🙂 Så här på hösten finns det ju så otroligt mycket gott i växtriket, det bara måste man ju använda. Sen tycker jag det är gott med variation i kosten. Äta bara entrecôte och smör, som en del visst håller på med, ligger inte för mig 😉
Missade det här med vinet… Ta vit balsamvinäger eller citronsaft istället. En halv tesked istället för en matsked, eller prova dig fram hur mycket syra du vill ha 🙂
Svampdolmar var en nyhet – skall testas! Jag brukar fylla mina savoydolmar med älgfärs. Älgfärs OCH svamp får det nog bli nästa gång.
Hej Silverkocken och Välkommen till mitt kök. Den kombinationen provar jag gärna. Är mycket förtjust i din läckra blogg, där kan man prata om Vardagsgourmet på hög nivå 🙂
Hoppas på snar påfyllning i mitt älgköttsförråd, hoppas Släkten läser det här.
ojojoj Birgitta
nu fick du mig att tappa andan
jösses så gott det ser ut!
Vad roligt att jag kan göra dig andlös, med ett enkelt svamprecept 😉 Det är gott, jag lovar. Just skurit upp dem nu, delat i tre och ställt bredvid varann i formen. Ska ha på buffé i morgon. Har just gjort färdigt ostkex efter ditt recept, ser väldigt lovande ut. Men gräddar dem först innan middagen, så de är nyknapriga 🙂
Hej Birgitta!
Svampdolmar var nytt för mig, säkerligen gott 🙂
Jag hittade också fårtickor i söndags, men de hade växt för länge och var redan maskätna, så jag lämnade dem kvar.
Däremot har jag plockat massor med trattkantareller! Det är verkligen trattkantarell-år här hos oss och det är tur, jag hade så litet kvar i förrådet.
I kväll skall jag iväg och hämta mig ett lamm, det skall bli så gott med fårikål, jag har längtat efter det hela hösten!
Ha det gott!
Värmlandskram!
Hej Ellinor. Det är nog kanske nåt Mamma har med sig från Finland, där äts det ju väldigt mycket svamp. De är mycket duktigare än oss här i Sverige på att ta vara på det som växer i naturen.
Trattkantareller är faktiskt något jag aldrig hittat, får väl gå en kurs…
Ser fram emot ditt fårikålrecept, det ska jag laga i Turkiet.
Här kommer en Kram från Jämtland i retur 🙂