Ostkex med Mandel

Hemgjorda tilltugg

Lite salta snacks som tilltugg kan vara gott ibland. Mina Ostsnacks såg dagens ljus i fredags, när jag var bjuden på ett glas vin hos en god Vän.

De köpta snacksen är ju inget bra val för mig längre, så då hittade jag på ett eget recept istället.

Med flagad mandel, sesamfrön och riven ost, blev snacks helt plötsligt både goda och nyttiga. De blev krispiga och fick lite gott tuggmotstånd av mandeln.

Jag använde Storsjö Svart, från Milko, men det fungerar förstås bra med andra smakrika ostar också.

Västerbottensost tror jag skulle passa riktigt bra. Enligt min åsikt, bättre än till och med Parmesan.

Kexen blev goda till en kopp thé också, med smör och Ekte Geitost på. Vill Du ha något annat gott att breda på, så finns här ett recept på min Färskost gjord på Fjällfil.

Jag kryddade kexen med lite Svartkummin. Det är en brödkrydda som används mycket i Turkiet, brukar köpa med av de goda och hälsosamma fröna därifrån.

Igår blev det klart vilka duktiga Matbloggare som nominerats till Matbloggspriset 2010. Här kan Du gå in och se dem som blivit utvalda av juryn i Det Goda Köket.

Nu blir det spännande att se, vem som blir korad till segrare. Vinnaren får ta emot sitt pris och ära den 12 november, på Det Goda Köket på Stockholmsmässan. Det är den största matmässan i Norden, för oss konsumenter.

Kex med Ost och Mandel

2 dl riven Ost

1 dl flagad Mandel

½ dl Sesamfrön

½ dl Vatten

1 tsk Fiberhusk

Lite Havssalt

Rör samman de torra ingredienserna. Blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt. Låt stå och svälla i 10 minuter.

Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till. Strö över lite svartkummin.

Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/10/05/ostkex-med-mandel/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Ostkex med Mandel […]

  2. Verkar jättegoda! Dessutom äggfria! Om du stöter på äggfria recept på kakor, kex eller bröd som är LCHF får du hemskt gärna publicera dessa. Hatar att jag kan äta mina LCHF-bröd och han får vara utan. Nu går han ned trots att han äter mer kolhydrater men han vill gärna skippa bröd helt om han kan.

  3. Tack, tack, tack för receptet!! Precis vad jag saknat i mitt liv!! Tack även till Fjällmor, om du läser detta! Dina recept är också sparade och ska testas framöver!! 😀
    Svartkummin är en av mina favoritkryddor i bröd!! Mina invandrarkompisar har det alltid i sina goda matbröd! Det är dock inte alltid helt lätt att få tag i, men Kockens kryddor säljer dem under namnet Kalonjifrön.

    • Varsågod, varsågod 😉 Härligt att kunna berika ditt liv.
      Fjällmor har en fantastiskt fin receptskatt inne hos sig.

      Det var genom Turkiskt bröd jag kom i kontakt med den goda kryddan, tack för tipset att Kockens har den, under annat namn.

      • Varsågod, varsågod själv!!
        Min tvillingsyrra köpte en påse svartkummin i Egypten då hon var där på semester, men när hon kom hem såg hon till sin förskräckelse att det var massa små döda skalbaggar ibland fröna!! Hon försökte rensa bort dem, men gav upp och slängde alltihop!! I Kockens har jag dock aldrig hittat nåt animaliskt – varken dött eller levande!! Tack och lov!!

      • Aj, då, sånt är inte kul. Särskilt inte för en vegetarian…

  4. Dessa ostkex blev väldigt bra, frasiga och goda. Jag gjorde precis som i receptet. Nu ska jag testa att använda mandelmjöl i stället för sesamfrön. Byter rakt av. Jag får mala mandelmjöl själv då jag inte hittar det i affären.

    Jag åt ostkexen
    – naturella
    – med smör
    – med smör och hårdost
    – med hårdost
    – med philadelphia (bäst)

    • Hej Britt. Vad kul att du gillade mina kex. Tack för tipsen om pålägg.
      Mandelmjöl blir nog också gott i. Billigare blir det ju att ta fram den gamla hederliga mandelkvarnen, än att köpa färdigmalet. Färskt och fint också 😉

  5. oj så goda!

    måste provas snarast!

    bjuder dig på mina i retur

    kram! 😀

    http://web.mac.com/fjallmor/Webbplats/Blogg/Poster/2009/6/7_Tunna_chips_och_spr%C3%B6da_kex.html

    • Vad trevligt att vi kan byta grejer med varann. Kramar över fjällen 🙂

  6. Hej igen!

    Försökte baka hasselnötskakor ur LCHF-kakboken i helgen och det var verkligen ingen höjdare med det myckna sukrinet. Ingen ville ha kakorna och jag slängde dem helt sonika redan igår. Men dehär snackskexen ska jag testa snart. Svartkummin har jag inte sett men de låter som om smaken är suverän redan utan kryddan. Det är gott med något att sätta tänderna i till kaffet (eller teet för min del, eftersom jag just nu, sedan i somras, inte dricker kaffe).
    Fridens!

    • Du har rätt, det är inte alls lika gott med sött bröd längre. Ha det bra 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.