Mörk Chokladmousse med Hallon

För chokladälskare

En liten chokladälskare bor i min kropp. En som njuter av fin kvalitetschoklad.

Men bara då och då, som tur är. Godis har aldrig varit en verklig passion. Det är tur för annars hade jag nog haft det svårare med vikten, än jag haft under åren.

Godis har alltid smakat för sött, helt enkelt. Så jag har nöjt mig med en bit eller två. Värre var det med kakor och bullar, var ett veritabelt kakmonster i många år.

Nuförtiden blir det goda desserter istället, bär med grädde äter jag varje dag. Det har blivit mitt godis, som jag njuter av i fulla drag.

När det är fest, som till exempel häromdagen när jag hade gäster, då blir det en mer arbetad dessert.

Chokladmousse är en favorit, lättlagad och något som passar både barn och vuxna.

Hittade en god chokladsort på Konsum, som jag inte testat förut. Anthon Berg 72% Raspberry and Blackberry Chocolate.

Smaksatt choklad brukar inte gå hem hos mig annars, men den här var riktigt läcker med små krispiga bitar av hallon och björnbär.

Nej, jag har inte blivit sponsrad, den här köpte jag alldeles själv. Det vimlar annars av produktplaceringar överallt på bloggarna.

Men än är det få som tagit sig igenom mitt kritiska nålsöga. Dyker det upp några, så talar jag om att det är reklam.

Hallonchokladmousse

100 gr Mörk Choklad 70-90%

2 dl Hallon

2 Ekologiska Äggulor

3 dl Grädde

Äkta Vaniljpulver

Liten gnutta Havssalt

Smält chokladen i en rostfri bunke som står i en kastrull med sjudande vatten. Se till så inte vattenånga kommer ner i chokladen, för då blir den grynig.

Rör ner äggulorna i den smälta chokladen, blanda ordentligt så smeten blir slät.

Vänd ner hallonen försiktigt i chokladen.

Använder du importerade hallon så koka dem först och låt kallna.

Smaksätt med vanilj och lite, lite salt, det förhöjer smaken.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner ett par skedar av grädden i chokladen och blanda ordentligt. Vänd så ner chokladsmeten i grädden.

Servera direkt ur en större skål eller lägg upp i små koppar eller glas. Låt stå i kylen minst 4-5 timmar att stelna.

Garnera med vispad Grädde, Hallon och Ananassalvia eller Citronmeliss.

Vi njöt av en riktigt god chokladmousse med mycket smak av hallon. Den här satsen räckte till 6 portioner, generösa sådana.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/10/03/mork-chokladmousse-med-hallon/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommentarerLämna en kommentar

  1. Ett stort ”Japp” till ovanstående!! 😀
    Tyvärr så var den nya dietisten ordentligt ”fettskrämd” – så som de blev på 80-talet, och hon hade ett (alldeles för) stort inflytande på maten, så efter hennes tillträde blev maten inte lika god längre!! Men pappa gjorde vad han kunde!! 😀

    • Det kan inte vara lätt att vara Kock under de förutsättningarna..
      Tur han hade kvar sin egen vilja ändå 🙂

      • Ja, han kunde vara riktigt envis när han satte den sidan till!! Och jag vet att det slank ner liite mer av smör och grädde än enligt dietistens rekommendationer…!! 😀
        Han var ju mån om sitt goda rykte som Kock!!
        Men han klagade (läs svor…) många gånger på de nya smala direktiven!!

      • Han var en riktig Gubben mot strömmen, din pappa 😉 Bra med såna människor.

  2. Ja, jag har läst om att du har vegetarianer runt om dig! Tummen upp för det!! 😀

    • Vi är väldigt måna om att alla ska få äta sitt val av mat i vår Familj. Så det blir stor variation vid våra träffar, det är så kul att få testa alla olika rätter. Vi är gourmeter hela högen också 🙂

      • Precis som min pappa!! Han var en gourmet av stora mått!! Han var kock på hälsohemmet Tallmogården (som inte finns kvar längre), och han blev INTE glad när det kom en ny dietist som krävde magrare mat!! Pappa som alltid ville ha en smörklick eller gräddslatt i maten!! 😀 Men det hände att han smög in lite av det ”förbjudna” ändå!! Han var ju känd för sin goda mat och var väl mån om sitt goda rykte!! 😀

      • Vad härligt att få växa upp med en så matintresserad och kunnig pappa. Tallmogården har ju alltid haft ett bra rykte för sin goda, vegetariska mat. Då förstår jag att du tagit med dig mycket goda råd om bra mat ut i livet. Vitaminerna i grönsakerna blir ju mer tillgängliga för oss, av den där skvätten och klicken. Och så fantastiskt mycket godare 🙂

  3. Åh, hej Birgitta! Tack så himla mycket, känner nämligen att jag vill ha lite ny inspiration. Du är en pärla! Förresten så såg denna tårta väldigt smarrig ut, även om jag egentligen inte är så förtjust i tårta egentligen 😉 Men du tar riktigt fina bilder. Sista bilden är riktigt vacker!

    • Hej igen och Tack. Det ser bara ut som en tårta, det är ”bara” en skål med chokladmousse 😉

  4. *Dregel* Trots att jag är proppmätt efter att just ha ätit min middag, så rinner snålvattnet till!! Den här MÅSTE jag prova!!! 😀 Tack för receptet!!

    • Varsågod, Anneli. Skoj att mina recept kan få igång snålvattnet 😉

      • Ja, det uppskattas!! Det händer ju inte varje dag, precis…!! Beroende på att jag är vegetarian, bör tilläggas!! Det är inget fel på dina recept!! Det är t o m så att jag ibland kan önska att jag var köttätare, för att det ser så gott ut!! 😀 Men…. nej! Jag är trots allt glad att jag är vegetarian!! 😀

      • Jag är nog mer förtjust i grönt än de flesta köttätare också, har dessutom 3 vegetarianer i min Familj 🙂

  5. mmm..en ständig helgfavorit här hemma!

    Måste prova att göra med hallon som du föreslår, det låter supergott!

    • Hej Fjällmor. Det här är den godaste dessert jag gjort på länge. Och så enkelt att röra ihop. Hallonen blev super, kan tänka mig att hjortron skulle passa rätt fint också 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: