Förmiddagsfika

Bakdags

Hösten är en härlig tid att ägna sig åt brödbak. Det blir lite andra bullar hos mig nu för tiden, men minst lika goda som förr. Tycker jag själv i alla fall.

Häromdagen bjöd jag på förmiddagsfika med Verköbullar, som jag hade bakat inför ett reportage i Östersundsposten. Artikel och recept kommer i Lördagsbilagan i morgon.

Jag hittade på det här bullreceptet när jag började jobba på Verkö Slott i mitten på 90-talet.

Bullar lika stora som assietten de serverades på, med mandelmassa, smör och hallonsylt i. Gigantiska bullar var riktigt trendiga då.

De sålde som smör, så jag fick börja 7 nästan varje morgon för att hinna baka. 7 dagar i veckan.

Var ledig 3 dagar på hela sommaren, inte konstigt att ryggen gick sönder till slut. Men kul var det, förstås. Många, långa kvällspromenader runt ön, gjorde att jag höll mig i form.

Till mig själv hade jag till dagens fika bakat en glutenfri variant av bullarna, de blev också riktigt goda. Recept på dem och Verköbullarna kommer här på bloggen en annan dag.

Eftersom jag inte hade ätit någon frukost innan mina gäster kom, svängde jag ihop ett snabbt brödrecept med mandelmjöl, boveteflingor, ägg och kesella.

Det kan vara gott med en rejäl LCHF-smörgås ibland. Jag äter en sån smörgås vissa dagar, andra dagar blir det bara pålägget till fikat.

Jag kan utan problem unna mig en glutenfri bulle eller smörgås då och då. Det är så individuellt hur mycket man tål av kolhydrater.

Där måste man prova sig fram till sin egen nivå. Från början på LCHF var jag väldigt känslig om jag åt för mycket av kolhydrathaltig mat. Nu har jag hittat en lämplig nivå som passar mig.

En del mår bättre av mer, men då är det ju bara att lägga till nån potatis eller ris, till mina recept.

Dagens bröd blir lite som scones och är mycket lättbakade. Pricken över i blir den rivna getosten. Den ger en mycket god smak åt brödet.

Bovetet ger gott tuggmotstånd till brödet. Men vill du ha ett bröd med mindre kolhydrater, så hoppa över det och ta lite mer Fiberhusk istället. Byt också ut mesosten mot Halloumi.

Med Ekte Geitost får brödet en liten sötma, med Halloumi lite mer sälta och struktur.

Storsjö Svart från Milko här i Östersund till brödet. Det är en mellanlagrad, smakrik ost. Riktigt fet och krämig,  inte heller för stark som frukostost.

Glutenfri småfranska

1 dl Boveteflingor

½ dl mald Mandel

2 msk Sesamfrö

1 msk Fiberhusk

½ tsk Bakpulver

2 Ekologiska Ägg

50 gr riven Ekte Geitost eller Halloumi

25 gram Smör

1 dl Kesella

½ dl Grädde

Salt

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält smöret, ta från värmen och rör ner kesella, ägg och grädde. Smaksätt med salt.

Häll äggblandningen över flingorna, rör ihop allt till en fast smet. Blanda ner den rivna getosten mot slutet. Smaka av om det behövs mer salt. Getosten ger också en del sälta.

Låt smeten svälla en halvtimme, klicka sen ut bullar på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.

Grädda på 225° i 10 minuter. Låt svalna på galler.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/10/01/formiddagsfika/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 kommentarerLämna en kommentar

  1. Tack för receptet! Jag är glutenintolerant och har fått problem med höga sockervärden nu under min graviditet, men dethär receptet funkade bra för mitt sockervärde!

    • Tack, vad roligt att det funkade bra för dig. Har många glutenfria recept härinne 🙂

  2. Hmm boveteflingor… jag ser att jag har krossat bovete hemma, vad tror du om att använda det?

    • Det går också fint, men koka upp dem en stund med grädden, låt svalna innan de blandas med det övriga. Lycka till 🙂

      • Tack för tipset!

      • Jag står så gärna till tjänst 🙂

  3. […] Glutenfria Småfranska med Boveteflingor […]

  4. Alltså, jag vet inte varför men jag tycker att osten ser så god ut 🙂 Härligt namn också, Storsjö Svart. Tror inte jag sett ngn sådan i ostdiskarna här i Norrbotten dock.

    En av kollegorna har förresten varit i Östersund i dagarna tre. Tipsade henne om Grändens Delikatess och Törners Konditori 🙂 Törners hade hon redan upptäckt på tidigare besök i staden, så dit hade besök redan inplanerats.

    Ska bli kul att höra vad hon köpt med sig hem, hon är en ”foodie” också så det brukar få följa med ngn godsak hem från hennes jobbresor 🙂

    • Hej, Veronica. Den blev riktigt bra på bild faktiskt, kanske kan bero på att den är lite fuktig på ytan? Det visar hur krämig den är. Gjorde kex på den igår, blev också väldigt gott.
      Kul att du hittat tips till din kompis här.
      Grändens Delikatess är verkligen en butik för matälskare 🙂

  5. Oh vad det ser gott ut!

  6. Nam nam 🙂 De så kjempe gode ut!!!

  7. Det hör låter som någonting jag måste prova.

    • Det får du göra, Matpolisen. Mer mättande än en vanlig macka och mycket lättare att baka 🙂


Lämna ett svar till En sunn familie Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: