Inlagda Rödbetor

Rödbetstid

Nu är de färska rödbetorna riktigt goda och dessutom billiga i butikerna. Passa på att lägga in några burkar till vinterns behov.

När de färska rödbetorna kommer på hösten, kokar jag dem  och njuter som de är med smör, eller gratinerade med chèvre.

Här hittar Du en god sallad, som jag gjorde till stekt öring, Rödbetor med fetaost.

Heminlagda rödbetor till Pytt i Panna, är en delikatess som det är värt att göra ibland.

Prova också att göra en egen Rödbetssallad på dem, det smakar så mycket godare än en köpt.

Det här receptet hittade jag i en bok av bland andra Pernilla Tunberger, dåtidens matorakel. Matlexikon från 1956, ett mycket bra uppslagsverk för oss som tycker om mat som Mormor och Farmor lagade den.

Jag hittade den på loppis, där går att göra många fina och billiga kokboksfynd. Bra att ge bort i inflyttningspresent, till någon som just fått sitt första kök.

Inlagda Rödbetor som på 50-talet

De här rödbetorna har en starkare och mindre söt inläggningslag, än vi blivit vana vid i burkarna från Felix och Findus.

Smaksättningen med kryddnejlika ger en extra god rödbeta. Pepparroten i små tärningar, gör att inläggningen håller längre.

En favorit som jag har, är att äta inlagda rödbetor till paté eller leverpastej. Prova, det är mycket gott.

Här kommer receptet, direkt kopierat från boken Matlexikon. Nån gång ibland använder även jag andras recept, men det mesta jag lagar är egna påfund. Klicka på bilden, så blir den mer läsbar.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/09/29/inlagda-rodbetor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

17 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hejsan! Jag undrar hur ifall jag kan ha samma receptet om jag ska lägga in på burkar? Stod något om ändra recept om man steriliserar på burk?
    Sedan står det att man ska ha skalet på och inte skära stjälken så nära betan som möjligt. Menas det att man ska skära så att det inte går hål på skalet då? Ha en fin dag. Kram Kikki

    • Hej. Använd du den mängd som står, det är den koncentrationen som gör omläggningen god. Vid konservering behövs inte lika mycket ättika, det är det som menas i texten, men för smaken behövs det. Skär inte så nära rödbetan, för då försvinner mycket näring och färg ut i kokvattnet.

  2. […] gjorde inlagda rödbetor för nåt år sen, efter ett recept i en av mina gamla kokböcker. Den inläggningen blev betydligt […]

  3. […] 1-2 Heminlagda Rödbetor […]

  4. […] hade kvar lite Inlagda Rödbetor sen i höstas. Använde då ett recept från en av mina äldre […]

  5. Kryddnejlika för smaken och pepparrot för hållbarheten var ett måste när jag som ung lade in rödbetor. Varför har jag slutat med det? Så gott med eget!

    • Man blir aldrig för gammal för att börja i samma gamla fotspår. Så ut och köp ett knippe rödbetor.
      Måste bara rekommendera alla att gå in hos dig och beskåda de läckra kroppkakorna 🙂
      http://almamater.bloggplatsen.se/2010/09/28/3652122-kroppkakor-i-langpanna-kroppkaksrulle/

      • Man får tacka för berömmet! Jag som knappast vågade lägga ut bilderna.
        Jag känner mig generad och hedrad 🙂

      • Varsågod, Lena. Den här typen av mat måste vi värna om. Att den sen kanske inte är så fotogenique var ju strunt samma 🙂
        Ska absolut testa Leif Mannerström’s glutenfria kroppkakor så småningom. Det får nog bli i december, för snart drar jag iväg med flyttfåglarna söderut 🙂

  6. Ha,ha, det var ju lustigt att vi la ut recept på inlagda rödbetor på samma dag!!

    • Visst var det. Med samma kryddning dessutom. Vi gillar ju det här med naturlig, närodlad god mat, både du och jag 😉

  7. Jag älskar gamla kokböcker. Har en hel del efter
    min mormor och en som mormorsmor handskrivit till ”hjälp för unga husmödrar”.Mycket rolig läsning.

    Må gott.
    Elin U

    • Vilken skatt du har där. Jag har också några gamla ärvda böcker, de är verkligen roliga att läsa.
      Ha en bra dag och njut av hösten 🙂

  8. Så gøy! Jeg kjøpte rødbeter i går og tenke jeg skulle lage det 🙂 Så kommer det på bloggen din i dag..hehe.

  9. Jag älskar att fylla på mitt matbibliotek och kök med saker från loppmarknader. Hur ska man kunna veta hur man bäst tillagar något om man inte vet hur det gjordes förr?

    • Där har du en stor poäng, Matpolisen. Jag är så glad att jag fått jobba med den gamla stammen av Köksmästare, Kallskänkor och Kockar i början av min karriär. De lärde mig otroligt mycket, om grundläggande matlagning. Något som tyvärr inte värdesätts så mycket inom restaurangbranschen idag.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.