Köttfärssås med strimlad Zucchini

Köttfärssås LCHF med gul Zucchini från Ås Trädgård

Favorit i Repris #5

Köttfärssås på mitt sätt

Förr var spaghetti och köttfärssås en stor favorit hos mig. Nu har jag börjat tycka att grönsaker är mycket godare än pasta till.

Hade jag aldrig trott att jag skulle säga för några år sen. Men med strimlad, smörstekt zucchini till, blev min köttfärssås ännu bättre.

Grädde har jag använt i köttfärssåsen ända sen jag var liten. Nu ingår en del grädde automatiskt i varje dags matlagning.

Gjorde en liten sats den här gången, dubbla den bara om Du vill. Så blir det några burkar att stoppa i frysen till en inte så matlagningmotiverad dag.

Klicka på länken nedan, så får Du läsa om en ny bok med enkla, billiga vardagsrätter, som just kommit ut.

LCHF till vardags heter den, skriven av Per och Katarina Wikholm. Du kan beställa den genom Kostdoktorn. Det händer mycket på kokboksfronten inom lågkolhydratkost nu.

Köttfärssås

200 gr Blandfärs

2 färska Tomater

1 gul Lök

3 msk Smör

1 tärning Ekologisk Buljong

1 dl Rödvin

1 msk Heinz Ekologisk Chilisås

1 msk Tomatpuré

1 tsk Paprikapulver

1 tsk Worcestersauce

2 dl Grädde

Havssalt och nymald Vitpeppar

Riven Emmentaler

Finhacka löken och skär tomaterna i små tärningar. Fräs löken genomskinlig i smör och tillsätt köttfärsen. Låt bryna med en stund.

Häll ner tomatpuré och tomater och fräs ett litet tag. Sen häller Du på vinet och buljongtärningen och låter det koka in lite. Tillsätt kryddor och Worcester.

Sen rör Du ner grädde och ketchup, låt koka upp. Nu får köttfärssåsen stå och puttra 30-45 min, ju längre, desto godare. Rör då och då under tiden.

Skär zucchinin i strimlor och stek dem i smör, salta och peppra. Lägg upp i en djup tallrik och strö över riven Emmentaler. Lite Persilja och Cocktailtomat är gott till.

Köttfärssås LCHF med Smörstekt gul Zucchini och riven Emmentaler från Valio

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/09/20/kottfarssas-med-strimlad-zucchini/trackback/

RSS feed for comments on this post.

23 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] färdkost hade vi med en riktigt mättande Köttfärssås, som smakar gott även […]

  2. Varenda ord är sant och du har all rätt i världen att bli varm om nosen och ta åt dig. En sann inspirationskälla, det är vad du är Birgitta 🙂

    Kramar på dig 🙂

    • Jag blir glad och stolt och nöjd, när min mat kan sätta såna avtryck runtom i landet 😉
      Tack, snälla Johanna. Stor kram tillbaks.

  3. Va bra:-) Jag kunde inte hålla mig till nästa vecka, blev så sugen:-D!

    • Då får du sätta igång att skriva på en gång 😉 Fina loppisfynd såg jag att du hade gjort också.

      • Ja men visst är de fina? Jag blev jättenöjd :-D!

        Nu har jag bloggat om maten:-)

      • Då ska jag genast svänga förbi och titta 😉

  4. Det där ska jag testa nästa vecka!! Hur fungerar zucchini uppvärmd i matlåda?

    • Den blir nog lite lös, kan jag tänka mig. Skär den i grövre bitar innan du steker och stek den bara halvmjuk, så håller den nog formen bättre 🙂

      • ÅH, det var alldeles SUVERÄNT gott!! Jag länkar till dig och ditt recept när jag bloggar om det senare, hoppas det är okej:-)

      • Vad roligt att du tyckte om det, Johanna. Självklart får du länka, jag blir så tacksam för det 🙂

  5. Tycker mig känna igen den blå skålen. Var det du som köpte de två på loppisset? Riktigt längtar till jag ska få mera tid att testa dina recept.

    • Hej Eva. Den här kommer från Kretsloppshuset, men jag en fin form av dig, en blå Pyro.
      Och några tallrikar som jag använt mycket i mina bilder 🙂 Hoppas du får lite lugn och ro snart.

  6. Hej!
    Vi har lagat enligt recept och 4:a-åringen utbrast spontant Va´ gott!! fast hon var lite skeptisk mot zucchinin först. Jag och maken åt också med förtjusning 🙂
    Tack för en inspirerande blogg!

    • Tack, Carina. Vad roligt att hela familjen tyckte om det. Det känns fint att kunna inspirera till bra matlagning ute i stugorna 😉

  7. Zucchini är en stapelvara i min egen personliga kosthållning. Den är en väldigt användbar grönsak.

    • Visst är den god. Använder den mycket på vintern, när jag bor vid Medelhavet. I det klimatet får den verkligen mycket smak.

  8. Oj, vilken lyckost du är 😉

  9. Men tack rara för svar!
    Jo, buljongkoken har inte varit många här heller i sommar.. men snart blir vi med ren igen och då du!

    Då kan jag leva på hemkokt renbuljong ett tag igen

    😀

  10. Hej Fjällmor. Det är en fördel det här med lågkolhydratätandet. Att man börjar använda mer grönsaker i maten. Både nyttigt och gott 🙂

    När jag kokar en buljong, så reducerar jag ner den riktigt ordentligt.
    Fryser sen in i istärningslåda och tar fram efter behov. Skriver jag en ekologisk buljongtärning, så kan motsvarande mängd egen hopkokt fond vara 2 tärningar. Sen får man ju smaka av salthalten lite extra, kanske lägga till lite soya eller worcester, så man får en fylligare smak.

    Har hållit på så mycket med annan matlagning i sommar, så fondkokningen har hamnat lite på efterkälken, men jag har en del ben i frysen att ta hand om, så det blir nog snart. Det blir ju så mycket godare, när man vet att det är riktig buljong i.

    Ha det bra i fjällmarken i dag. Här lyser solen så fint över Oviksfjällen 🙂

  11. ja, tänk. Till och med jag gillar zucchini numer! 😉

    Buljongfråga till dig, oh proffsiga:

    Jag kokar mest egen, och ”slattar i ” vid behov. Är det samma som dina ungefärliga mått tro? Eller har du något tips…?

    Kramar från fjällen!

  12. Så fantastiskt gott. Jag testade faktiskt med zucchini i när jag gjorde lasagnerullar. Det är en fantastiskt kombo, köttfärs och zucchini.

    Din köttfärssås ser verkligen jättegod ut!

    • Hej Helena. Ja den är riktigt god, tycker jag.
      Just att koka den länge och sen att ha grädde i, gör den mycket smakrik. Zucchini passar till många rätter har jag märkt, sen jag gick över till LCHF.
      Ha det bra:/ Birgitta


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: