Vegetarisk middag
Mycket kötträtter är det som dyker upp här på bloggen. Som den Carnivore jag är, så är inte det så konstigt.
Men för att det inte ska bli så ensidigt, så kommer här en vegetarisk middagsrätt. Som Du vid det här laget vet, så är jag väldigt svag för grönsaker.
De ingår varje dag på ett eller annat sätt i min kost. Vad tråkig och färglös maten skulle bli annars.
Nu är det högsäsong för allt gott grönt. Jag och Mamma tog en sväng förbi Ås Trädgård, när vi var ute och åkte i det vackra höstvädret häromdagen.
Det är en riktig färgexplosion, när man kommer in i butiken nu. Ekologiskt odlade grönsaker ligger fräscht exponerade, verkligen en fröjd för ögat.
Fröjd för gommen fick vi på Gamla Lanthandeln i Krokom. Riktigt gott kaffe från Åre Kafferosteri och en glutenfri thekaka med smör och getost, både vit och brun.
Det var första gången jag provade att äta en glutenfri smörgås ute på kafé, det var mycket gott. En tur runt i den vackra trädgården, där gammaldags växter trängs om utrymmet, tog vi innan fikat.
Här kan Du läsa lite mer om den Gamla Lanthandeln’s historia. Där står också öppettiderna, Lanthandeln är öppen året runt.
Jag ska ta en sväng dit före jul och köpa lite julklappar, men säg inget till Familjen.
Carina Grahn Hellberg säljer mängder av fint hantverk, både att äta och värma sig med. Gammaldags leksaker och inredningsdetaljer finns det också.
Morotskaka
1 stor Morot
1 dl riven Änglamark Ekologisk Ost
2 msk finstrimlad Purjolök
1 Ekologiskt Ägg
1 msk Pumpakärnor från Saltå Kvarn
1 msk Ekologiskt Kokosfett
1 msk Smör
Havssalt och nymald Vitpeppar
Riv moroten grovt. Blanda med ost och ägg. Rör ner strimlad purjo och pumpakärnor, smaksätt med salt och peppar.
Bryn smör och kokosfett i en liten stekpanna. Bred ut smeten över botten och stek 5 minuter. För en stekspade under så det inte bränns fast och skaka pannan lite då och då.
Vänd upp på ett lock och låt kakan glida ner i pannan. Stek färdigt på andra sidan i några minuter.
Servera med Gurka, Cocktailtomater, Persilja och en klick Ekologisk Crème Fraiche.
Trevligt läsande. Tur ni som bor i Östersund kan handla i Ås trädgård, ekologiskt. Egentligen skulle vi alla ha en riktig jordkällare och lära oss om detta med förvaring. Eller varför inte göra som förr. Minns alla förråd i källare , där hyresgästerna hade eget ”kryp in”. Om det höll lagom temp kunde vi alla som bor i hyresfastigheter göra så där. Kommer flytta dit när jag sålt mitt hus. Kanske finns plats med odla eget någonstans? Tänk på ta upp detta med hyresvärden om källarutrymme till grönsaker. För som det är nu, gillar jag ej köpa grönsaker. Besprutade både högt och lågt, kommer omogna till Sverige. Är det bra äta sådant? Nej knappast. Finns nog inte mycket till näring i dessa. Sedan besprutas de i affären med. Tom ost besprutas, jag blir förtvivlad. Finns det inte någon bonde som gör ost själv tro?
Hälsan är värd allt. Vh Monica
Tack, vad trevligt att du hittade hit och delade din betraktelse över mat och dess förvaring 🙂 I Jämtland har vi många små gårdsmejerier, kanske finns i närheten av dig med ?
Ska absolut prova din morotskaka i helgen.
Tycker också att butiken i Krokom och Ås är värd ett besök, inte alls långt ifrån mig, så det blir ett besök lite då och då 😊
Visst är vi bortskämda med fina butiker och bra råvaror i Jämtland 🙂
Vilket härligt ställe Ås Trädgård verkar vara! Morotskakan ser också god ut, jag ska nog prova den, det verkar vara ett trevligt sätt att få i sig grönsaker på! 🙂 (Är tyvärr lite dålig på att äta grönsaker, jag måste bättra mig!)
Det är ett suveränt ställe. Jag var också dålig på grönsaker förr, men nu kan jag knappt äta mat utan 😉
Din morotskaka ser fantastiskt god ut. Vilken söt liten matbutik. Jag älskar sådana.
Tack, för att vara en snabbt ihopkommen middag, så blev det riktigt bra. Ås Trädgård har en väldigt fin butik, med mycket smått och gott, om man gillar ekologiskt och grönt 🙂
Tack för vegetariskt recept!! 😀 Det verkar jättegott!! Det ska jag prova nån dag! 😀
Varsågod, Anneli. Tänkte väl att du skulle gilla det 😉
När det gäller kaffebröd, är inte morotskaka nån favorit här heller.
Men som varmrätt blir det läckert.
Fint att du sprider mina recept till vännerna också 😉
Morotskaka är inte min favorit, men jag tagit receptet till en god vän som älskar morotskaka.Hon
tackar så mycket. Jag tackar jättemycket för de
herliga bilderna.
Jo du, Birgittapermen är ganska så välfylld nu.
Må gott.
Elin U