Gryta på färsk Skinka och Kantareller

Svamptider

Nu finns gott om svamp att ta rätt på ute i skog och mark. Då passar det fint att göra en god gryta att värma sig med, efter skogsturen.

Jag har haft turen att hitta lite kantareller i fjällen, men den här rätten blir god med blandsvamp också. Eller champignoner från affären, om Du inte hittat några.

Sallad är också något som finns i överflöd hos många nu, ett perfekt tillbehör. Med lite tomater som smak och färgförhöjare till, så är hela middagen klar i bara en gryta.

Färsk skinka är mycket mört, trots att det är magert kött. Men med de här tillbehören blir det en mättande måltid.

Att den sen också är snabb och enkel att laga till, gör att den passar bra efter en ansträngande dag ute. Ett bra exempel på näringsrik snabbmat, färdig på en halvtimme.

Skinkgryta

300 gr färsk Skinka

2 dl Kantareller i bitar

50 gr Smör

2 dl Crème Fraiche

1 dl Vitt Vin

1 msk Tamarisoya

1 tsk Fransk Senap

2 msk hackad Gräslök

1 msk hackad Citrontimjan

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär skinkan i 2×2 cm stora bitar. Bryn smöret i en gryta och stek bitarna så de får färg runt om.

Tillsätt svampen och låt den bryna med en stund. Krydda med salt och peppar.

Häll på vin och soya och låt puttra en stund. Rör ner senap och crème fraiche.

Koka upp och låt sen småputtra på svag värme i 20 minuter. Rör ner de hackade örterna innan serveringen.

Servera i en djup tallrik med några blad Grönsallad och skivade Cocktailtomater till. Kallpressad Olivolja och Balsamvinäger på salladen.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/09/08/gryta-pa-farsk-skinka-och-kantareller/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. Din gryta ser mycket god ut 🙂

    Nu när det är höst så känns det extra gott med grytor och soppor, har väl med vädret att göra förståss – man vill ”boa in sig” hemma i värmen.

    Ser att du ofta använder Tamarisoja, det har jag själv aldrig använt så jag blev lite nyfiken … hur smakar den och använder du den som ersättning för ngt annat ex. vanlig soja?

    • Hej Veronica. Grytor är härlig höstmat, lite kul att börja laga sånt efter all sommarmat nu. Tamarisoyan är glutenfri, det är därför jag köpt den. Och så är den ekologisk, också ett stort plus för mig 🙂
      Den är smakrik och inte så salt som vanlig soya. Finns på hälsokostaffärer.

  2. Det låter väldigt gott. Färsk skinka blir det inte så ofta här.

    • Det är en väldigt lättlagad del av grisen. Använder den ofta till wok, utmärkt snabbmat det med 🙂

  3. Här blir det också svamp idag

    Taggsvamp
    kanske med örtbakat fläsk?
    Elelr gryta?
    Elelr…

    ujuj så kärt besvär

    😀

    • Taggsvamp som är så gott. Det finns en hel del läckerheter att hitta i fjällen 🙂

  4. Har börjat använda din blogg som ”ögongodis”. Hinner inte testa recepten just nu men ska försöka längre fram när jag blir ”friherrinna” igen.

    • Hej Eva, vad roligt att du tycker om att bara njuta av bilderna så länge 😉 Som du ser är tallrikarna jag köpte hos dig flitigt använda. Jobba lugnt 🙂

  5. Gryta är alltid gott och smakrikt. Denna gryta
    verkar god och lättlagad.Den är nu i ”Birgittapermen”.
    Sörmland vaknade i dimma men nu är det lätta moln
    och sol. Herligt.

    Må gott.
    Elin U

    • Hej Elin. Det är fint att ta till grytor, när man vill göra det enkelt för sig. Din pärm börjar få en hel del recept nu, kan jag tro?
      Här flödar solen, klar, hög luft 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: