Varm Bönsallad till Rostbiff

Höstsallad

Hösten är en härlig tid för fina grönsaker. Odlar Du dem i egen trädgård, är Du riktigt lycklig.

Vi andra får köpa på alla de höstmarknader som dyker upp här och där, eller direkt från en handelsträdgård.

Här i Östersund har vi Jämtens Marknad på Stortorget. Där säljs mycket gott mathantverk varje lördag, fram till oktober. Så passa på att njuta av alla goda gröna saker som finns i överflöd.

Lokalt producerat kött, korvar, ostar, honung, bär, surdegsbröd och annat hantverk finns också att smaka och köpa.

Får Du tag på mycket grönsaker, så förväll de som går och packa i påsar när de kallnat. Pressa ur luften, knyt igen och frys in.

Då finns det alltid de bästa av lokalproducerade grönsaker i Din närhet.

Varma Bönor

Två nävar Haricot Vert’s

1 Schalottenlök

1 Vitlöksklyfta

2 msk Smör

1 msk kallpressad Olivolja

1 tsk Vitvinsvinäger

Chiliflingor

Havssalt

1 dl riven Ost

Förväll bönorna i saltat vatten i ca 5 minuter. Låt rinna av. Skiva lök och vitlök, fräs i smöret utan att det får så mycket färg.

Tillsätt bönorna, salta och strö över chiliflingor. Låt bryna en liten stund.

Häll på vitvinsvinägern och låt bönorna puttra ett par minuter, tills de är lagom mjuka.

Lägg upp i en ugnsform, ringla över olivoljan och strö riven ost på. Gratinera på 225° i fem minuter.

Servera med några skivor Rostbiff, jag hittade en väldigt fin från Hälsingestintan, som driver upp Naturbeteskött.

En klick Vitlökssmör till. Garnera med färska Örter, Krasseblommor och Cocktailtomat. Njut av höstens smaker.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/09/03/varm-bonsallad-till-rostbiff/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. Bönhörd…!!! Ha ha ha!! 😀 Ja, det var ju ett passande uttryck!! 😀

    Du, det verkar SUPERSMASKIGT det där!! Ska absolut provlagas!! Tack för inspirationen!!

    • Kul att du gillar både mina bönor och mitt lätt krystade skämt, Anneli. Kan ju inte vara seriös jämt 😉

  2. Tack Birgitta, bönreceptet är precis vad jag behöver just nu! Har massor med bryt- och vaxbönor i trädgårdslandet och vill ju äta så mycket som möjligt färskt. Och just som jag faktiskt började bli lite less på dem så kommer du till undsättning med ett spännande recept:-)!

    • Hej, Nilla. Var väl det jag kände på mig, att bönor skulle vara lite intressant just nu. Du blev ju ordentligt bönhörd 😉

      • Amen :-D! Testat och med beröm godkänt!

      • Härligt att höra, Nilla 🙂

  3. Vad gott det ser ut. Det är helt rätt att vi ska ta hand om de fina färska lokala grönsakerna nu när det finns ett överflöd. Vi har ju tur i Stockholm att vi har en mängd fina marknader där man kan hitta väldigt fina saker till överkomliga priser.

    • Tack, Matpolisen. Ju mer vi handlar på de lokala grönsaksmarknaderna, desto fler får vi 🙂

  4. Riktigt gott ser det ut. Har aldrig provat att ha
    vitvinsvinäger och olja att koka bönorna i. Lät
    spännande.Tänk va mycket ”deilig” jag lär mig av dig
    på gamla dar.

    Må bäst.
    Elin U

    • Hej, Elin. Vad roligt att jag kan lära ut lite gamla kockknep, också på äldre dar 😉 Det blir lite Medelhavsmat över det, när olivoljan och vinägern kommer till, sätter sprätt på de annars lite smaklösa bönorna. Ha en fin höstdag 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: