Födelsedagsfika
Augusti är den stora kalasmånaden i Familjen. Övervägande del är födda inom loppet av en månad, så det blir många tillfällen att umgås över en kopp kaffe med tillbehör.
Sen jag började äta helt glutenfritt, klarar jag av att äta kaffebröd utan problem. Så jag kan njuta av ett kalas med kakor ibland.
Även om jag förstås annars äter betydligt mindre kolhydrater, än de övriga medlemmarna i Familjen.
Vi har även fler olika kostvarianter att ta hänsyn till. Ägg, skaldjur, nötallergi och 3 vegetarianer.
Det här gör att det blir väldigt stor variation på våra kalas, det är riktigt läckert att se allt som dukas upp.
Bär och grädde funkar för alla, så det brukar alltid finnas med. Just den här gången med fina Jämtländska gubbar från Jordgubbslandet på Rödön.
Jag bakade Hjortrongrottor och Kardemummakakor och tog med till den senaste kakbuffén.
De blev riktigt bra efter en del experimenterande med proportionerna av de olika glutenfria mjölsorterna.
Jag delade degen i två och bakade ut dem på olika sätt, enkelt att få variation på det viset.
Vi köpte små Laxbakelser med Kräftröra från Kvantum’s chark och en tårta av Passionsfruktsmousse från Törner’s i Östersund.
Systerson J bakade en vegetarisk Smörgåstårta, med äggfri Majonnäs och Tångkaviar.
Systerdotter J hade med Havreflarn utan Gluten, med en kräm på Philadelphiaost och Lime emellan. Himmelskt goda.
Syster hade bakat bland annat Nötkakor med Kaffesmörkräm, lika himmelska de. Ska försöka få recept på de här godsakerna, så de kommer nog framöver.
Glutenfri Mördeg
250 gr Smör
1½ dl Råsocker
4 dl Ekologiskt Fullkornsmajsmjöl
1 dl Bovetemjöl
½ dl Pofiber
½ msk Fiberhusk
1½ tsk Bakpulver
1 krm Äkta Vaniljpulver
Rör ihop smör och råsocker med elvisp. Använd Björksocker eller Stevia, om Du vill ha mindre kolhydrater i kakorna.
Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör ner det i smörblandningen.
Ställ i kyl att svälla i en halvtimme. Dela degen i två delar.
Hjortrongrottor
½ sats Mördeg
1 dl Hjortron, färska eller frysta
Forma degen till kulor och lägg i muffinsformar eller småbrödsformar. Tryck en grop med tummen och lägg i 3-4 hjortron.
Grädda i 175° i ca 12-15 minuter.
Kardemummakakor
½ sats Mördeg
1 tsk nymald Kardemumma
Arbeta in kardemumman i mördegen. Jag använder hela kardemummakärnor som jag mal i en pepparkvarn, det blir godare än att köpa färdigmald. Och inte så grov som den blir, stött i mortel.
Rulla till små bollar, lägg ut på bakplåtspapper och platta till lite. Tryck ett mönster med en gaffel på kakan. Grädda i 200° i 8-10 minuter.
Hmmm… Känner mig lite dum. Har inte kollat in hälsokosten vad det gäller mjöl… Har inte tänkt på det helt enkelt! Ska ge ”mer fiberhusk” ett försök.
Sen upptäckte min sambo en sak för nån vecka sedan bara. Det margarin jag använder (laktosfritt) var märkt undertill (!) att det inte var för att baka kavlade kakor med… Kul! Jag fick lära mig det den tråkiga vägen 😦 Nu har du muntrat upp mig till att försöka mig på småkaksbak igen! TACK!
Det är inte så lätt att veta att det finns mycket matnyttigt på hälsokosten, de gör ju mest reklam för sina piller.
Hoppas du hittar nåt bra och att kokorna blir goda 😉
Ja det var en god och mättsam kakbuffé vi satte ihop =) Hoppas du hunnit landa lite nu efter semestern! Kram
Hej Jessica. Vi kan det här med kalas och kakor i den här Familjen 😉 Börjar känna mig hemma nu, varit ute i skogen i kylan och plockat lite hallon till efterrätt. Vi hörs. Kram Moster
Herligt kakkalas du bjuder på idag. Funderar på att
prova på några av recepten bara för att det är så
kul att baka och bjuda på.
Strålande sol i Sörmland idag.
Må gott.
Elin U
Tack, Elin. Jag är också väldigt förtjust i att baka, har saknat det sen jag började med LCHF och glutenfritt. Känns fint att ha kommit till den insikten att även jag kan må gott av en kaka ibland. Vi har sol här i Östersund, men kallt.. Ha en fin dag 🙂
Underbart med glutenfria recept på småkakor, det har inte funkat nåt vidare för mig hittills. Brukar bara baka såna man har i form. Tycker andra har en tendens att rinna ut. Fullkornsmajsmjöl blev jag mycket nyfiken på. Märke och inköpsställe? Stort tack på förhand!
Hej Anne-Mari och Välkommen hit. Vad roligt att du uppskattar mina kakbaksförsök 🙂 Fullkornsmajsmjölet är av märket Bolsener Mühle och är köpt i Tyskland, men jag har sett att det finns liknande på Hälsokostaffärer här.
Det finns ett större och bättre sortiment av glutenfritt påhälsobutikerna, än i de vanliga affärernas glutenfria hyllor.
Jag hade också problem med att kakorna flöt ut, men med mer fiberhusk som fick svälla ett tag, blev det bättre. Lycka till med dina kakor 😉
Hej o tack för alla trevliga recept. Jag läser med stor behållning o får en massa inspiration trots att jag äter vegetariskt. Har också inspirerats av dina resor. Har du något tips på mindre ”hemtrevligt” boende på Cypern.
Hej Mirjanna och Välkommen till mitt kök. Roligt att jag kan inspirera, både på mat och resesidan. Är ju själv väldigt mycket för grönt, men en hel del kött blir det till också 😉
Vi har bara bott på Cypern på vintern, då på Kalypso. Tydligen ett riktigt partyställe på sommaren så inget jag vill rekommendera om du ska åka snart..
Det här är fint om du vill bo vid havet http://www.fritidsresor.se/resa/cypern/agia-napa/lagenheter-simos-magic-beach/?season=sommar-2010
Annars finns ett som heter Fedra Hotel som är riktigt hemtrevligt med mycket blommor.
Båda ställena ligger strax utanför det hektiska Ayia Napa. Fig tree bay är annars betydligt lugnare. Lycka till.
Tack för tipsen.
Vilka fina förslag. Det kan vara en utmaning att baka gott glutenfritt.
Vad roligt att du gillar mina glutenfria kakor, Matpolisen 🙂 Jag börjar få lite kläm på det nu. Har inte provat färdiga mjölmixer alls, utan bara testat andra ”mjöl”sorter.