Sensommarsallad
Jag är väldigt bortskämd med olika bladgrönsaker när jag bor i Turkiet på hösten.Vi handlar allt grönt på de olika marknaderna som hålls olika dagar hela veckan.
Där smakar rucola, maché, lollo rosso, spenat och de andra färska bladen verkligen på ett helt annat sätt, än de späda salladsblad som säljs svindyrt på 70gramspåsar här.
Ibland köper jag späda blad på Kvantum, där de säljs på lösvikt. Mycket bättre kvalitet än i plastpåsarna och så kan jag köpa så lite eller mycket jag vill.
Den här dagen hade jag varit ute i skogen och plockat Harsyra, som smakar syrligt och fräscht. Den smaken passar fint till det rökta fläsket.
Annars blandar jag ofta ut salladen med de örter jag har på balkongen, eller så tar jag bara dem och blandar med grönsaker. Örtsallad är verkligen gott och innehåller mycket nyttigheter.
Mozzarellasallad till grillat, Varmrökt Sidfläsk
3 skivor Varmrökt Sidfläsk
En näve späd Mangold och Maché
En knippe Harsyra
En bit Mozzarella
2 Rädisor
2 Cocktailtomater
Kallpressad Olivolja
Vit Balsamvinäger
Flingsalt och nymald Vitpeppar
Lägg sallad och harsyra på en tallrik. Skär rädisor och tomater i bitar och stör runtom. Bryt mozzarellan i mindre bitar och lägg på salladen.
Grilla fläsket hastigt på ena sidan, vänd ett kvarts varv och grilla en liten stund till. Då får Du ett fint rutmönster.
Vänd och grilla bara en liten stund på andra sidan. Lägg upp på salladen, häll på olja och vinäger och krydda.
Visst är det toppen med sallad på lösvikt. Ofta vill man ha andra blandningar är de färdiga och ofta ser de färdiga ut att vilja söka sig till komposten.
Harsyra är inte alltid så lätt att hitta, dessvärre.
Falun är grått och mulet. Perfekt svampplockar väder 🙂
Hej Lena. Flera gånger har jag fått kasta sallad på påse, den är färdig kompost redan när man köper den 😉
Leta nåt lite fuktigt ställe i skogen, vid en bäck eller så, så hittar du nog lite harsyra i under svampturen.
Fanns väldigt gott om den i nordvästra Dalarna, tuggade ofta på de syrliga bladen när jag var ute i skogen som barn.
Sidfläsk köper jag hos min slaktare. En herlig rätt
du har satt ihop.–Sörmland är grått idag.
Må bäst.
Elin U
Vad fint att ha en egen slaktare. Hoppas vi får fler såna, nu när många vill ha bra kött.
Här i Sunny Beach är det mulet också, för första dan på hela veckan. Tagit en långpromenad på 2 timmar, härligt 🙂
Det ser verkligen jättefräscht och gott ut. Salt fläsk är aldrig fel 🙂
Tack, Helena. Fläsk är en klar favorit och med lite syrliga tillbehör, ännu bättre 🙂