Söndagsstek på Högrev med Kantarellsås

Söndagsmiddag

Mamma är väldigt duktig på matlagning, en av mina favoriter är hennes grytstek. Oftast gjord på älg, men vid det här besöket blev det en söndagsstek på högrev.

Gammaldags, Svensk Husmanskost när den är som bäst. Hon hade fått tipset av en granne hemma i byn, han använde alltid högreven till stek.

Högrev med ben är en billig och god köttbit, men kräver rätt lång tillagningstid. Mamma hade köpt en tjock skiva på ungefär 750 gram.

Får den bara puttra i skyn i 1½-2 timmar, så blir köttet otroligt smakrikt och mört. En hel del fett är insprängt i köttet, det bidrar till den goda smaken.

Biten av märgben, som går genom köttet, bidrar till ännu mer smak och nyttiga ämnen till skyn.

Gammaldags Grytstek

Högrev med ben ca 750 gram

1 Morot

2 gula Lökar

2 Lagerblad

Havssalt och nymald Vitpeppar

10 Vitpepparkorn

5 Kryddpepparkorn

2 msk Smör

2 dl Vatten

Bryn högreven gyllenbrun på båda sidor i smör i en stekgryta, krydda. Lägg ner de skurna grönsakerna och låt fräsa med en stund.

Tillsätt pepparkorn, lagerblad och häll på vattnet. Låt koka upp och låt steken sen puttra på svag värme under lock i 1½-2 timmar. Vänd steken efter halva tiden.

Ta upp köttet och skär i sneda, tunna skivor. Håll varmt på ett fat under folie på spisen. Sila skyn från grönsakerna, och smaksätt kantarellsåsen med några matskedar.

Spar resten av skyn till en gräddsås, till exempel till köttbullar.

Servera köttet med Kantarellsås, kokt broccoli och grönsakerna från steken. Rönnbärsgelé och Inlagd Gurka till.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/08/29/sondagsstek-pa-hogrev-med-kantarellsas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 kommentarerLämna en kommentar

  1. Kött utlagt ur frysen, och idag testar jag ditt recept. Bara att följa och vips så borde det kunna bli en middag av det här:)
    Ha en bra dag!

    • Hej Kilotina och Välkommen till mitt kök. Hoppas din stek smakade lika gott 🙂

  2. Härligt!
    Kantareller är fantastiska och ihop med grädde och smör, mmmm…
    Roligt med en ”gammal hederlig” grytstek, min farmor hade älskat den här maträtten och det är verkligen en mattradition värd att hålla fast vid.

    • Tänk vad smör och grädde kan locka fram det bästa ur maten. Det visste de på farmors tid, men nu har det varit lite bortglömt några generationer. Tur vi är många som börjat sprida den kunskapen igen 😉 Bort med margariner och fuskgrädde.

  3. Kantareller är mitt stora sug för tillfället. En god sås som denna passar utmärkt till en riktigt mör köttbit. Gott helt enkelt!

    • Det är en läcker svamp, var så kul att hitta lite i fjällen förra veckan 🙂

  4. Ja högrev är mycket gott. Jag har en ferdig i frysen.

    Så enkelt att laga och gott att äta.

    Må gott.
    Elin

    • Hej Elin. Det är riktigt rejäl husmanskost, det här. Jag är glad att Mamma lärt mig att uppskatta sån mat.
      Ha det gott du med 🙂

  5. Åh smaskens! Härligt med så många goda recept du har här på din blogg! JAG SPARAR DIG I MINA FAVVOBLOGGAR SOM JAG LÄSER TROR JAG! ;-D

    KRAAM på dig! /Anny

    • Hej Anny och Välkommen till mitt kök. Hoppas jag tillhör de bloggar du kommer att fortsätta läsa 🙂 Har kommit upp i över 500 recept, så du har lite att välja på. Kram tillbaks 😉

  6. Högrev är underbart!
    Men idag är det långlagad karré i vedspisens lilla ugn…

    😀

    • Så gott det låter med din karré. Min lammstek blev suverän av att lagas länge i vedugnen i stugan 🙂

  7. Smaskens! Idag blir det högrev här också men vi ska göra gryta av den istället 🙂

    • Jag ska också testa att laga mer av den goda högreven när jag kommer hem. Får kolla in din gryta sen 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: