Delikatesser i Jämtlandsfjällen
En fjälltur med bärplockning har blivit en tradition för mig och min Syster. I år med sällskap av hennes jobbarkompis M.
Det blev en tvådagarstur, med övernattning i Familjen’s hus i fjällvärlden. Med bärmarker, jaktmarker och fiskevatten precis utanför knuten.
Vi åkte upp i strålande väder i torsdags morse, så vi var riktigt tidiga ute på hallonhygget. Ett hygge med otroligt mycket bär, jag plockade ca 7 liter på två dagar.
Helt maskfria och inga torra fläckar. Aldrig sett så fina hallon förut.
Riktigt enkel plockning är det också. Det går att stå rak och bara lägga ner bär i en liten hink, som jag har knuten runt midjan. På så vis kan jag plocka hallon med båda händerna, utan att ha hinken i vägen.
Ett bad i kristallklart fjällvatten med sandbotten, tog vi efter dagen på hygget. Riktigt härligt med säkert 17-18 grader i vattnet.
Lite hjortron och kantareller hann vi också med, på morgonen dag två. Då var det dimma runt fjälltopparna, men härligt att vara ute ändå. Träning i naturen, har verkligen blivit en ny favorit hos mig.
Vi grillar korv på våra fjällturer, det blir ett skönt avbrott i plockandet. Jag hade köpt riktigt kryddiga Rackebajsare från Ridderheim, i charken på Kvantum.
En mild Kesoröra och bitar av Halloumi till. De går fint att trä upp på spett och grilla. Men ta en äkta, Cypriotisk Halloumi, andra sorter kan smälta av pinnen.
En mugg kaffe med Kaffeost från Kangososten, medan vi väntade på grillglöd.
På kvällen bjöd Syster på vår favoritdrink före maten, Caipirinha gjord på mörk Rom. Hon hade gjort väldigt goda Lammfärsbiffar till middag, fyllda med Fetaost.
Sås på nyplockade fjällkantareller och min Grönsakspaté till. Den får Du recept på snart. En mörk, hemgjord Chokladglass fick vi till dessert.
Här kommer receptet på en enkel, god röra till grillkorv. Den passar fint till annat grillat eller som tillbehör till frukosten också.
Tack för en fin tur, kära Syster och tack för skjutsen, M. Lite ledbruten efter de här dagarna nu, men ser redan fram emot nästa gång.
Kesoröra med Örter
1 burk Keso
2 dl finhackade Örter
½ grönt Äpple
1 röd Paprika
½ dl Kavli Ekologisk Majonnäs
Några droppar Worcestersauce
Havssalt och Svartpeppar
Hacka de örter Du odlat eller köp en kruka eller två med favoritsorterna. Jag hade Citronmeliss, Timjan, Persilja och Ananassalvia.
Skär äpple och paprika i små tärningar. Rör samman keso och majonnäs, krydda och blanda ner allt hackat. Låt stå en stund i kylen så mognar smakerna fram.
Halloumi…
Jag råkade få syn på pickipickis mysiga recept på veggopytti med halloumi och fick för mig att jag skulle skriva lite om vad halloumi egentligen är för ost. Grillad halloumi med karamelliserad fänkål Halloumin (Grekiska χαλούμι, turkiska hellim, arabis…
Hej Matpolisen och Välkommen till mitt kök. Kul att få veta lite mer om Halloumi, det är verkligen en god ost 🙂
Fina bilder, fast det var ju ännu finare i verkligheten. Repris nästa år:-))
Tack, kära Syster. Det var verkligen härliga dagar. Hoppas på lika fina hallon nästa år. Om det går, förstås, de här var ju otroliga 🙂
Tack för recept, fina bilder och en mycket läsvärd blogg!!
Du, de där hallonen var verkligen superfina!! Jag kunde riktigt känna smaken i munnen bara av att titta på bilderna!! 😀
Tack för det, Anneli, jag ler ända upp till öronen av ditt fina beröm 🙂
Har just ätit lite av de goda hallonen med grädde till efterrätt. Så otroligt goda.
Tack Birgitta – du har lyckats igen! 🙂
Såååå fina bilder. Önskar dig en fin vecka!
Tack själv, Sökaren. Är riktigt nöjd, både med utflykt och bilder. Det är så där man ska ha det ibland 🙂 Ha det bra, du med.