Glutenfri Pannkaka med Zucchini och Äpple

Rejäl skogshuggarmat

Varje sommar brukar vi grädda Kolbotten vid stugan. En traditionell slags pannkaka, med sås på fläsk och messmör till. En rätt att njuta av en gång per år.

I år hade jag gjort en glutenfri kolbottensmet med bovetemjöl, men regnväder satte stopp för planerna på gräddning över öppen eld.

Jag gjorde istället en tjockpannkaka  i stekpannan, med lite extra godsaker, som zucchini och äpple.

Som tillbehör blev det stekt, tärnat fläsk och Fäbodkorv. Ett extra ägg eftersom det skulle dröja länge till nästa mål.

Det här är mat som är väldigt kraftig och lämpar sig för en hård dag i skogen.

Bovetemjöl är det bästa alternativet om man vill ha en glutenfri pannkaka av den här typen. Enbart Fiberhusk fungerar bäst till tunnpannkakor, tycker jag.

Vill Du ha recept på en kolhydratsnålare smet, titta då in på Dalabloggen. Där har jag Kesoplättar idag.

Det blev bärplockning trots regntunga skyar, hittade flera liter trädgårdshallon som precis mognat.

På buskar som Mamma slängt vid vår jordkällare för många år sen, för att de inte gav några bär.

Nu när gården står öde, frodas de som aldrig förr.

Tjockpannkaka på Bovetemjöl

2 Ekologiska Ägg

1 dl Grädde

1 dl Gammaldags Mjölk

½ dl Bovetemjöl

1 tsk Fiberhusk

1 dl tärnad Zucchini

1 dl tärnat Äpple

2 msk Smör

2 msk Ekologiskt Kokosfett

Vispa ihop smeten så den blir riktigt slät. Låt svälla 15 minuter. Tärna under tiden äpple och zucchini.

Bryn smör och kokosfett i en het stekpanna, låt grönsakerna brynas lätt. Häll på pannkakssmeten och låt den gräddas långsamt på svag värme.

Stek korv, fläsk och ägg i en annan panna. Ett glas iskall gammaldags mjölk passade fint till pannkakan.

Traditionell, Svensk mat i lite nytappning, som mättar riktigt länge.

Ett sista spår efter gamla tiders Skogsarbetare

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/08/18/glutenfri-pannkaka-med-zucchini-och-apple/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Vill bara tacka för köptipsen till min Kreta-resa fast det var lite försent. Lika bra var det för vi köpte inget. För varmt och för jobbigt att gå i affärer. Men alldeles, alldeles underbart annars!

    Ha en härlig helg!

    • Vad härligt att ni fick en fin semester, trots värmen 😉 Ska titta in och läsa mer om er resa. Ha det så skönt du med 🙂

  2. Spännande med variationer på pannkaka. Såg på tv idag där de gjorde ngt som heter ”crepes suzette”, det lät väldigt gott. Vet du vad det är och tror du man kan göra en variation på den utan alkohol eller är det där smaken sitter på rätten?

    • Hej Yasemin. Crêpes Suzette är en gammaldags, god dessert, som var vanlig på restauranger förr. Små, tunna pannkakor med en sås av mandarin eller apelsin, smör, socker och Grand Marnier, som flamberas. Flamberingen bränner bort alkoholen, men vill man ha helt utan sprit, går det bra att göra dem med bara apelsinsaft, smör och socker.
      Här lite bakgrundsfakta och recept; http://home.swipnet.se/~w-57250/efterrat/crepesuz.html


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: