Smörstekt Lax med Örtmajonnäs

Fiskbrist

Fiskelyckan lyste tyvärr med sin frånvaro under stugveckan. Älven, som rinner bara några meter från dörren, har annars gott om harr. Men den kan vara svår att få upp ibland.

Sportfisketurismen i mina hemtrakter har ökat väldigt mycket på senare år. Det är ett riktigt eldorado för flugfiskare.

Men fisket var inte så prioriterat den här gången, jag la hellre min energi på skogspromenader.

Två dagar blev det turer på myrar i omgivningen. Jag kan verkligen rekommendera en tvåtimmarspromenad över en blötmyr, här pratar vi om riktig allroundträning.

Träning i skogen i organiserad form, har ju också blivit på modet. Min variant är däremot helt gratis.

En bok om vildmarksliv och stenålderskost har kommit ut i  Norge i dagarna. Kristoffer Clausen har just kommit tillbaks till civilisationen, efter ett år som vildman.

Här är en länk till hans fina blogg En Vill Mann. Boken ska bli intressant att läsa, Kristoffer har levt ett år uteslutande på vad naturen ger. En film har det också blivit, hoppas SVT sänder den.

Han levde som våra förfäder här i Norden har gjort sen urminnes tider och har fått en mycket bättre hälsa på köpet.

Uppdatering 110916; Det har tyvärr visat sig att Kristoffer Clausen bluffade om sitt liv i vildmarken. Här kan Du läsa mer om den tråkiga historien i Svenska Dagbladet.

Tyvärr blev det inte så stor utdelning av min hjortronplockning. Två frostnätter under blomningen hade ställt till det.

Hjortron, som det normalt finns mycket gott om, var nästan lika svåra att få tag på som fisken.

Små var de också, men väldigt goda. Jag hittade 2 dl på en myr där Mamma en gång plockade 70 liter. Sån skillnad kan vädret göra på bärtillgången.

Jag var rejält trött när jag kom hem, så den här middagen var riktigt enkel och snabb att laga till på vedspisen.

Som tur var hade vi handlat med oss lite Norska laxfiléer, Coop’s eget märke är väldigt bra. Jag stekte alla fyra bitar på en gång, resterna blev goda kalla dagen efter.

En rökt Sik blev blev till en fisksallad en dag, med den här såsen. Jag hade med en knippe örter från balkongen, Ananassalvia blev gott till den rökta fisken.

Vill Du hellre ha ett recept på kyckling, så hittar Du i Dalarnas Tidningar Flygande Jakob på mitt sätt.

Smörstekt Lax med Örtmajonnäs och Blomkål

1 dl Kavli Ekologisk Majonnäs

½ dl Grädde

2 msk finhackad Citronmeliss

2 msk finhackad Dragon

Havssalt och nymald Vitpeppar

Rör majonnäs och grädde till en slät sås. Blanda ner örterna och smaka av med salt och peppar. Låt stå en stund så smakerna utvecklas.

Grädden ger såsen en mild och rund smak. Den blev mycket godare än med crème fraiche, som jag oftast använder annars.

Servera laxen med kokt, smörsvängd blomkål och den kalla såsen. Bladsallad och tomat till.

Ett litet glas med hjortron och grädde till dessert.

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/08/15/smorstekt-lax-med-ortmajonnas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag vet inte om jag håller med att bärplockning har med åldern att göra. 😉 Både jag och min son på 4 år älskar att plocka bär. Mamma, kan vi inte gå till blåbärslandet har han tjatat nu i en vecka. 🙂 Däremot hjortron har jag inte plockat. Dem ser riktigt lockande ut.

    • Det låter som ni har det riktigt härligt tillsammans. Vore fint om många fler tar efter ditt exempel och gör bärplockningen till en rolig utflykt med barnen. Hoppas ni hittar mycket bär 🙂

  2. Jeg spiser ofte laks, og denne urtemajonesen skal jeg forsøke neste gang laks er på menyen 🙂

    • Den passar väldigt bra till fisk, Melusine. Lax är en favorit hos mig med 🙂

  3. Kyckling utan vingar tänker jag faktisk prova idag.
    Spännande. Jag är heller ingen älskare av bärplockning,
    men gillar att vistas i skog och mark, älskar mäst
    av allt att vara på fjället.

    Må bäst.
    Elin U

    • Hej Elin. Tror du kommer att gilla min kycklinggratäng 🙂 Det är så bra med dig som testar många av mina recept. Då vet jag vilka som går hem i en kommande kokbok 🙂
      Som jag svarade Veronica, så kanske det tar tid innan man upptäcker att det är kul att plocka bär. Tänk vad billigt det blir också 😉

  4. Ser lika gott ut som vanligt. Har du inte funderat på att ge ut en kokbok

    ”Finn matglädjen med Birgitta Höglund,LCHF kokbok”

    • Hej Joakim. Det var ingen dum idé på titel 🙂 Jag har funderingar på att så småningom ta kontakt med nåt förlag.

      Nu i höst kommer tio av mina recept att vara med i Anna Hallén’s bok Energibarn. Det är recept med mycket omega-3 och lite kolhydrater som passar barn med t.ex ADHD. Sen ska jag börja skriva i en tidning här på hemmaplan.
      Så jag håller sakta men säkert på och gör mitt namn lite mer känt, innan jag ger mig i kast med förlagen 😉

  5. Såsen såg riktigt god ut!

    • Hej Coquina och Välkommen hit. Den blev mycket god, du får testa 🙂

  6. Bär hoppas jag på att få köpa mig på stans torghandel, hjortron är jag inte så noga i men däremot blåbär vill jag inte klara mig utan 🙂

    Trots att jag gillar att vara ute på dagliga promenader så avskyr jag faktiskt allt vad bärplockning heter så då blir det till att köpa de åtråvärda bären istället 🙂

    • Undrar om det där med bärplockning kommer med åren? Jag var över 40 när jag började tycka att det är kul. Det är väl våra samlargener som gör sig påminda när vi blir äldre 😉

  7. Det ser gott ut, jag gjorde en laxlåda med babyspenat och pesto (som jag gjort på Västerbottensost, persilja, valnötter, vitlök och rapsolja. Det blev gott och många lunchlådor blev det att frysa in också 🙂

    • Mmm, det lät gott. Har också gjort pesto förut, just på Västerbotten och valnötter. Det blir väldigt bra 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s