Syrlig Vitkål till Korv och Fläsk

Stugsemester i Dalarna

Nu är jag hemma igen, efter en lugn vecka med riktig vildmarkssemester. Jag och L har haft det härligt i de djupa skogarna i norra Dalarna.

Det har blivit mycket god mat, uteslutande lagad på vedspis. Gasen tog slut första dagen och jag brydde mig inte om att köpa ny.

Det blev istället en utmaning att se hur det fungerar, att leva helt utan moderniteter.

Det blev riktigt enkel, gammaldags matlagning, med iskallt källvatten från egen kallkälla som måltidsdryck.

Bär från skog och myr till efterrätt. Mer genuint än så här, går knappt att leva i dagens samhälle.

Vi bunkrade upp med en hel del gott på Konsum i Älvdalen på vägen upp. Där fanns mycket av sån mat som passar i en skogsstuga.

Falukorv och Fäbodkorv från Melker’s i Falun. Rimmat Fläsk från Siljan’s Chark. Varmrökt Fläsk från Karelius i Lima.

Ekte Geitost från Norge, en absolut favorit till morgonkaffet. Lokal gammaldags mat, som ätits i de här trakterna i generationer.

Till det här blev det en hel del grädde, smör, ost, majonnäs och grönsaker.

En lammstek följde med hemifrån, den blev riktigt bra, långsamstekt i ugnen på låg värme. Ett dussin ägg från Strömsnäsgården fick också plats i väskan.

Det här är ingredienser som kommer att dyka upp de närmaste dagarna, här på bloggen.

Enkel, närande mat, som passar för ett aktivt liv i skogen. Blandat med rätt många bilder från mina vackra hemtrakter.

Först ut är min nya favorit med färsk vitkål, den är riktigt fin just nu.

Syrlig Vitkål

½ liter strimlad Ekologisk Vitkål

½ Äpple

2 msk Smör

2 msk Ekologiskt Kokosfett

2 tsk Vit Balsamvinäger från Saltå Kvarn

1 msk hackad Persilja

1 msk hackad Gräslök

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryn smör och kokosfett lätt, häll i vitkålen och låt fräsa i tio minuter. Tillsätt hackat äpple, vinäger, salt och peppar.

Låt puttra ytterligare fem minuter, så kålen blir mjuk. Rör till sist ner de hackade örterna och smaka av om Du vill ha mer syra.

Servera med korv, fläsk, persilja och tomat.

En annan variant på den här rätten gjorde jag en dag, med Fäbodkorv, fläsk och svamp. Det blev en god Pytt i panna, som jag rörde ner en deciliter färska lingon i.

Lingonens kärva syra passade väldigt bra till den här rätten.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/08/14/syrlig-vitkal-till-korv-och-flask/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

  1. Ser härligt ut, speciellt de ny plockade lingonen.Köttet såg utmärkt ut. Känns nästan lite fuskigt att bara få sitta här framför datorn och kolla.

    • Tack, Joakim. De var goda, årets första lingon. Du får handla lite vitkål, fläsk och korv och njuta av det till middag IRL 😉

  2. Åh så mysigt! Förstår att ni trivs som fisken i vattnet 🙂 Så är det LCHF för hela slanten!

    • Det var verkligen en härlig vecka. LCHFmat passar riktigt fint i sån här miljö 😉

  3. Oj, så vackert stugan ligger vid vattnet. Jag förstår att ni myser och trivs.

    Själv har jag börjat jobba igen så det har varit fullt upp att ställa om från sovmorgnar och ta dagen som den kommer till väckarklocka och lunchlåda 😉

    • Hej Veronica. Ja, det är verkligen ett paradis, pappa visste att bygga stugan på rätt ställe 🙂 Jobba lugnt.

  4. Det blir verkligen god mat när man lagar på vedspis!! Men blev det inte väldigt varmt inne i stugan med vedspisen?? Tur att den står vid dörren så ni kan vädra ut värmen!!

    • Gott och varmt blev det 😉 Tur vi har myggnät, så det gick att ha öppet. Men det var ända ner till 6 grader på nätterna, så det blev inte så farligt.

  5. Vilken toppen vecka. Syrat vitkål är en favorit i
    mitt kök. Vilka herliga bilder. Får nästan kännslan att man kan gå direkt från ytterdörren ner i vattnet!!!

    Må bäst.
    Elin U

    • Det var det verkligen, Elin. Och mer strandnära kan man knappt bo, stugan ligger på en ås precis vid älven 🙂

  6. Å vad ni ser ut att ha haft härligt, jag blir riktigt avundsjuk! 😉

    Och mycken god mat .. Tack för receptet på syrlig vitkål, det skall jag prova idag! 😀

    Kram!

    • Hej Ellinor. Ja. det var en riktig semester det. Skönt att koppla bort omvärlden ibland. Hoppas du gillar kålen, den klarar man en heldag i skogen på 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: