Kräftkväll
Nu har det varit Kräftpremiär för min del. I år med bara helt vanliga kräftor. Det blev Pandalus Kinesiska på halvkilos paket. De var riktigt goda, med mycket dillsmak.
Förra året var jag på en härlig kräftskiva, då wokade vi Ernst Kirchsteiger’s Limekräftor på Muurika.
Det var nog de absolut godaste kräftor jag smakat. Varma, med mycket smak av lime och chili. Hoppas på en repris i år G och A, när renoveringen av köket är klar.
Här kommer några goda såser som passar till vanliga kräftor. Krabba, hummer eller räkor smakar såserna också fint till.
Hemgjord Majonnäs
2 Ekologiska Äggulor
1½ tsk osötad Senap
½-1 krm Havssalt
Lite nymald Vitpeppar
1 tsk Vit Balsamvinäger
Några droppar Worcestersauce
2 dl Zeta’s Rapsolja
Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en smal, hög bunke. Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.
Efter att majonnäsen tjocknat, kan Du hälla i större mängd åt gången. Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.
Krydda med vitpeppar och Worcester, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt. Lägg över majonnäsen i en burk. Den håller sig minst en vecka i kylen.
Majonnäsen är bra som bas i olika såser. Du kan till exempel smaksätta den med Saffran, Vitlök, Sweet Chili, Pepparrot eller nån annan smak Du tycker passar till skaldjur.
Här kommer en väldigt god Grekisk röra, som jag åt till friterade skaldjur i Chania’s Saluhall i våras.
Skordalia
2 kalla, kokta Potatisar
2-3 Vitlöksklyftor
2 dl kallpressad Olivolja
1 Äggula
Havssalt
Vinäger efter smak
Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn röra. Eller pressa potatisen och blanda med riven vitlök och de övriga ingredienserna.
Majonnäs med Tomat, Rosmarin och Vitlök
2 Tomater
1 liten gul Lök
1-2 Vitlöksklyftor
1 msk Olivolja
1 msk finhackad Rosmarin
1 tsk Balsamvinäger
½ dl Vatten
1 dl Majonnäs
½ dl Grekisk Yoghurt
Havssalt och nymald Vitpeppar
Hacka tomat och lök i små tärningar. Värm oljan försiktigt i en gryta, häll ner hacket. Låt fräsa några minuter utan att få färg. Rör ner rosmarin och kryddor.
Låt puttra på svag värme i en halvtimme. Rör då och då. Späd med vattnet under tiden, så röran inte kokar torrt.
Mosa med en gaffel och låt svalna lite. Blanda i majonnäs och yoghurt. Ställ kallt nån timme, smaka av om det behövs mer kryddor eller vinäger.
Den här såsen hittade jag på när vi var på Cypern i vintras. Då till rökt Makrill, men den passar perfekt till kräftor också.
Ja, det är så olika hur kräftorna är man köper. Inte ens prislappen ger en vägledning alla gånger. Skulle vara att köpa färska/levande och koka själv då. Jag har bunkrat upp med att par olika i frysen 😉
Visst kan det vara ett lotteri, när man står i kräftdisken. Du får rapportera vilka som var godast sen, Emmy 🙂
Skordelia har ett av mina bästa matminnen med. Tror det var de allra första gångerna jag åkte till Grekland, åt på en liten bytaverna (hål i väggen), kokta rödbetor o så denna fantastiska sås. Vi åkte dit varje dag, enbart för rödbetorna o såsen.
Ibland glömmer man de där kanongoda recepten, så ett stort tack för att du påminner mig ;). Har precis mixat skordelia o ska servera den till färsk gös fr Hjälmaren.
Kram
Tack själv, Dubbelörnen. Ditt tips med rödbetor till måste absolut testas, låter mycket gott. Gös är ju också väldigt läckert, vad härligt med en sån fångst 🙂