Ostfyllda Zucchiniblommor med Tomater i Vitlök

Solens Mat

Solens mat är en av mina absoluta favoriter på TV. Jag har nästan slutat titta annars, men det här programmet vill jag inte missa.

Bo Hagström’s matresor genom Italien är så sinnliga, vilken njutning för ögat.  Medelhavskost och Slowfood när det är som bäst.

Bo får mig i program efter program, att vilja laga naturlig mat med alla slags olika grönsaker och långkoka kött.

Senast var det en Kock som fyllde Zucchiniblommor med en röra på Ricotta. Hon kunde verkligen sin konst, att få till enkel Italiensk mat, så det slår alla gourmetkrogars krångliga uppläggningar med hästlängder.

Jag fick tag på två blommor, så det blev ett experiment hemma i köket.

Jag lyckades inte få till dem så fina som på programmet, för jag använde en ost som smälte för snabbt vid stekningen. Men smaken var himmelsk.

Får Du inte tag på zucchiniblommor, så kan Du förvälla små paprikor och fylla med oströran istället. Baka dem då i ugnen 20 minuter på 225°.

Jag hade en helfet ost, smaksatt med rosmarin och oregano. Men det går ju bra att använda vanlig ost och färska örter. Eller som på programmet, Ricotta och Parmesan. Eller riva Fetaost eller Halloumi, så behåller blommorna formen bättre efter stekningen.

Vill Du ha originalreceptet med Ricotta, Parmesan, Tryffel och Sardeller, så finns det här på SVT’s hemsida, under recepten från Solens mat.

Idag fyller min yngsta Systerdotter 18 år.  Eftersom Du är vegetarian, så tillägnar jag Dig det här receptet på Zucchiniblommor. Grattis Martina.

Fyllda Zucchiniblommor

2 Zucchiniblommor

1 dl riven Ost med örtsmak

1 msk Crème Fraiche

1 Ekologisk Äggula

ev 1 tsk finhackade, färska Örter

2 msk Smör

1 msk Kallpressad Olivolja

1 dl klyftade Cocktailtomater

1 Vitlöksklyfta

Några droppar Balsamvinäger

Havssalt och Svartpeppar

Rör samman osten med crème fraichen och äggulan. Smaksätt ev med färska örter. Fyll smeten på en spritspåse.

Öppna blommorna försiktigt och spritsa fyllningen i dem. Kläm till försiktigt om blomman så bladen stängs runt fyllningen.

Bryn smör och olivolja lätt och stek den tunt skivade vitlöken, så den får lite färg. Tillsätt tomaterna och fräs ett par minuter.

Smaksätt med lite salt, peppar och balsamvinäger.

Fös tomaterna åt sidan och stek zucchiniblommorna hastigt runt om. Servera genast med extra örter. Njut av en smak av Italien.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/08/04/ostfyllda-zucchiniblommor-med-tomater-i-vitlok/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 kommentarerLämna en kommentar

  1. Det där lät som något i min smak. Gud så gott och blomorna är verkligen en fröjd för ögat.

    • Viist är det gott med zucchiniblommor. Det köper jag ibland på marknaden i Alanya också. Börjar snart längta ner till Turkiet nu, du såg ut att ha haft en härlig semester där 🙂

  2. Zucchiniblommor borde ingå i standardsortimentet i varje grönsaksdisk. Tycker jag.

    • Hej Anders. Det vore inte dumt, synd att man ser dem så sällan här. Men de är ju extremt känsliga.

  3. Det där lät inte helt fel!! Mmmm… Va hungrig jag blev helt plötsligt!!
    Men jag tror att jag provar med paprikor – det är lättare att få tag på!!

    • Ja, på våra breddgrader är nog paprika ett säkrare kort. Du får skriva och tala om hur de blev 😉

  4. Ohh så gott det ser ut. Solens Mat är ett höjdarprogram. Sörmland gråter idag, jättebra väder
    för oss boklesare. Idag serveras långsamtstekt
    kyckling med goda tillbehör.(allt ala Birgitta).Tack
    för att jag får ”låna” ur dina goda recept.

    Må bäst.
    Elin U

    • Hej Elin, förstod nog att du också gillar Solens mat 🙂
      Vi matälskare måste ju bara tycka om det. Jag är så glad att du tycker om mina recept också. Hoppas du får sol igen i morgon. Och att den lyser lika fint över norra Dalarna, dit far jag i morgon 🙂

  5. Attans, du hann före! Skratt! 😀

    Jag har väntat på mina zucchiniblommor och tänkt göra fyllda för första gången i år…

    Nu kan det bara gå bättre då jag har dina proffstips att ta fasta på

    Kram!

    • Ibland är man snabb 😉
      Jag gjorde fyllda blommor för första gången förra våren på Kreta. Då blandade jag fint tärnad salami, med hackad lök och fetaost och fyllde dem med. Doppade dem sen i uppvispat ägg innan jag stekte dem.
      Det blev en riktig höjdare också. Och de höll formen fint. Lycka till med dina. Kram 🙂

      • oj vad det låter gott

        hoppashoppas mina blommar snart…

      • Ja de blev inte tokiga heller. Du får nog till fina zucchinisar, med alla ljusa nätter 🙂

  6. sv’ detsammma 🙂

  7. det där ser urgott ut. vad hungrig jag blev nu. är allt bra med dig?

    • Hej Matilda och Välkommen till mitt kök. Roligt att du gillar mina blommor. Här är allt fint 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: