Grönt istället för Pasta
Pasta är ju inget alternativ för mig längre. Eftersom jag både äter Glutenfritt och Lågkolhydratmat, så hittar jag då och då på goda alternativ till spaghettin.
Att äta mat med lite kolhydrater innebär automatiskt att det blir glutenfritt, så det är väldigt enkelt att laga den här typen av nyttig mat.
Ibland tar jag mig en skiva glutenfritt knäckebröd med mycket smör och ost, det kan vara gott att sätta tänderna i.
Efter ett och ett halvt år med lite mindre kolhydrater i kosten, så förändras smaksinnet en hel del.
Jag upplever smaker mer intensivt än tidigare. Sött smakar extremt sött, salt blir ännu saltare.
Förr bestod basfödan i Höglund’s kök av pasta i alla olika former. Så pastasåser är något jag fått stor erfarenhet av genom åren.
Numer äter jag ju bara grönt som tillbehör till de här såserna, vilket lyft det har blivit.
Smakmässigt blir det så mycket godare med färska, Ekologiska grönsaker. Tallriken ser också mycket fräschare ut med allt det gröna. Vi äter ju även med ögonen.
Näringsmässigt är det gröna också mycket bättre än pasta gjord av vetemjöl. Färska grönsaker innehåller betydligt mer vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Så prova med att byta ut pastan mot lite kokta eller stekta grönsaker nästa gång, jag lovar att Du inte kommer att bli besviken.
Jag hade köpt små, fina minizucchini av Ås Trädgård. Säsongens första med massor av smak.
Jag skivar dem på längden med osthyvel och delar sen skivan längs med. På det sättet får jag långa strimlor, liknande tagliatelle.
Kokar dem i cirka 5 minuter i rejält saltat vatten och låter dem rinna av i durkslag. Sen tillbaks i kastrullen och i med en klick smör för att få ut ännu mer smak ur den gröna läckerheten.
Svampen jag använde var unga exemplar av Tegelröd Björksopp, men Du kan förstås ta vilken god svamp som helst.
Vill Du ha recept på en helt vegetarisk rätt, så titta in på Dalarnas Tidningar. Där har jag en Glutenfri, vegetarisk Pizza idag.
Skink och Svampsås
1 dl finskuren Svamp
1 dl tärnad Skinka
½ dl finstrimlad Purjolök
1 dl Grädde
2 msk Smör
½ tsk Fransk Senap
1 msk finhackad färsk Dragon
Lite Worcestersauce
Havssalt och nymald Vitpeppar
Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter. Låt den ta färg och tillsätt skinkan. Stek några minuter till under omrörning.
Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund. Krydda med lite salt, peppar och Worcester.
Rör ner senapen och häll så över grädden. Koka upp och låt puttra några minuter, tills såsen tjocknar. Smaka av och servera med den nykokta zucchinin.
Cocktailtomat och lite färska örter förhöjer smaken ännu mer.
Nedan följer några bilder från min allt trängre balkong. Det är en riktig växtsommar här i Jämtland, det har verkligen tagit fart på växtligheten senaste veckorna.
Har fått möblera om så att jag ska få plats med min solstol.
Åhh vad detta recept lätt gott de ska jag lägga på minne och prova inom en snar framtid.
Cattis
Hej Cattis och Välkommen hit. Zucchini är verkligen suveränt som ersättare för pasta 🙂
Hej Birgitta!
Hoppas du har en härlig sommar! Själv har jag haft en lång bloggläsarpaus eftersom jag mest varit borta. Hinner skiriva några blogginlägg ibland när jag råkat vara hemma. Skönt med semester!
Ha det härligt!
/Lena
Hej Lena. Har det riktigt bra, kul att du har det med.
Konstigt, för jag tänkte faktiskt på dig igårkväll, att det var länge sen..
Det blir inte så mycket tid över till annat än att skriva sina egna inlägg, så här på sommaren.
Ha en fortsatt skön sommar 🙂
Vilken härlig blogg du har, Birgitta!!
Tack för tipset om Zucchinpasta!! Jag har i drygt ett år levt på vegetarisk LCHF och kände att jag gärna ville förnya och bredda mitt matutbud!! Perfekt timing att jag hittade din blogg!! 😀
Fina blommor har du också!! Tänk vad man kan piffa upp en balkong!! 😀
Hej Anneli och Välkommen in i mitt kök. Tack för mat och blomberöm 🙂
Kul att höra att mina recept uppskattas även av en vegetarian. Försöker laga mycket gröna saker som tillbehör till min mat. Finns nog ett och annat i mitt arkiv som passar dig. Redan i morgon kommer ett helvegetariskt recept 🙂
Zucchinipasta är underbart.. hur kunde jag glömma?
Tack för påminnelsen Birgitta!
Hälsningar från fjällträdgården som har provodling på flera sorters zucchini i år… spännande!
[…] världens godaste köttfärssås till middag, helt ur fantasin. Zucchinispagettin är inspiration härifrån. Toppade med lite […]
Det ser jättegott ut. Ska absolut prova detta recept.
Zuccini är gott,gott. Fantastisk fina blommor på
balkongen. Jag har oxå en herlig blommande balkong.
(ursäkta att jag skryter lite).
Må bäst.
Elin U
Blommor och mat får man skryta mycket om. De är ju bland våra finaste njutningar 🙂
Vilket otroligt bra alternativ till pasta! Det tänker jag absolut testa. 🙂
Ibland kan jag ju sakna den gamla pastan. Det här var ett suveränt substitut 😉
Tack för tipset om squashpastan! Vi har fått mängder med squash i trädgården så alla tips mottages tacksamt 😀
Hej Dubbelörnen. Roligt att jag kan hjälpa till. Vilken lycka att ha en sån odling 🙂