Matmarknad
I helgen var det Internationell Matmarknad på Stortorget. Ett kringresande mattivoli, samlat under det Fransk/Engelska företaget Groupe Géraud.
Mängder av härliga matprodukter från kontinenten var smakfullt exponerade från stora lastbilar.
Det här är en ny typ av matförsäljning på våra breddgrader. Roligt att det inte bara är godis, prylar och kläder som säljs på marknader på det här sättet.
Varorna bestod av Korvar, Ostar, Antipasti, Italiensk Nougat, Mandelkakor, Senap, Marmelad, Porslin, Snabbmatsstånd och annat matrelaterat.
Marknaden gav ett läckert intryck, men tyvärr var priserna rätt höga. 400 kr per kilo för inlagda grönsaker var i saftigaste laget för mig. Korvarna var däremot betydligt billigare, 6 sorters god Salami för 100 kronor.
Jag köpte istället lokalt odlade grönsaker, sommarens första Zucchini, Ekbladssallad och Kålrabbi från Ås Trädgård. Den här typen av grönt är det bästa jag vet att köpa och njuta av på sommaren.
Grönsaker som har växt på några kilometers avstånd från stan och helt Ekologiskt odlade.
Varje lördag kommer Ås Trädgård att sälja sina grönsaker på torget tillsammans med en hel mängd av våra lokala mathantverkare. Östersund’s egen Bondens Marknad.
Gårdsbutiken i Ås öppnade igår, då blev det ett besök där. Nyplockade Cocktailtomater med fantastisk smak, Grönsallad, Zucchini och Green & Black’s kakao kom med hem därifrån.
Här följer ett enkelt recept på en fräsch sallad av en överbliven, grillad Örtmarinerad Skinka.
Varm Sallad med Skinka, Lök och Feta
En skiva grillat Fläskkött
1 liten, gul Lök
2 msk Smör
Några droppar Worcestersauce
Havssalt och nymald Vitpeppar
Ekbladssallad
Strimlad röd Paprika
50 gr Fetaost
Färsk Timjan och Bladpersilja
Kallpressad Olivolja och Balsamvinäger
Flingsalt
Strimla köttet och löken. Bryn smöret lätt och stek kött och lökstrimlor gyllenbruna. Krydda.
Lägg upp salladsblad runt en tallrik. Lägg upp köttet i mitten, med strimlad paprika och smulad fårost runtom. Garnera med färska örter och lite flingsalt.
Hej Birgitta!
Jag är ett fan av din blogg och det är alltid lika inspirerande att titta på dina vackra bilder. Jag vet att du handlar en del på hälsokostbutiker här i Östersund. Finns det någon du skulle kunna rekommendera? //Lynn
Hej Lynn och Välkommen in i mitt kök. Roligt att höra att du gillar min blogg. Jag handlar på EJ’s Hälsokost, bredvid GIII. De har ett stort urval av bra matvaror, både färska grönsaker och torrvaror. Vore roligt om fler börjar handla där, så kan sortimentet bli ännu större 🙂
Tack för ditt snabba svar. 🙂
Jag ska påbörja en ”Candida-Diet” och nu samlar jag information, andras erfarenhet och kunskap och letar recept. Det är en del hälsokostprodukter som jag kommer behöva för att inte tala om deras kunskap och allt annat som man kan finna där…
PS. Jag testade Ås Trädgårds Grönsakslåda förra hösten! Helt suveränt att hämta lådan en gång i veckan på växtvaruhuset. DS.
ibland är man riktigt snabb 😉 Det jag vet om Candida är att du ska undvika allt som kan få svamp att växa, alltså socker och sånt som omvandlas till det i kroppen. Här hittar du mycket av såna recept. Personalen på EJ’s är mycket duktiga, där kommer du säkert att få bra hjälp. Lycka till.
Har också funderat på deras grönsakslåda, men jag far ner till Turkiet på några månader i höst, så det blir bättre för mig att handla på torget på lördagarna. Men det är en väldigt bra idé, särskilt som man då får testa sånt som man kanske inte skulle köpt annars 🙂
Åhhh.
Bilden längst ner Birgitta…njutning för mig, och plötsligt längtar jag efter en fotoutflykt till Dalarna.
Eller där omkring.
Tack!
Hej Sökaren, tack själv för bildberöm. Känns fint att få av en sån duktig fotograf 😉 Det var en så fantastiskt fin dag igår. Du får ta en sväng hit till Jämtland och åka runt Storsjön också, där finns mycket vackert att se.