Rökt Röding med Dillmajonnäs

Fjällväg

På väg till stugan handlade vi bland annat varmrökt Röding, på den lilla ICA-butiken vid  Vemdalsskalet.

Jag brukar alltid ta den här vägen ner till Dalarna, det är så vackert att köra fjällvägen, över Klövsjö och Vemdalen. Oftast är det också betydligt mindre trafik än genom skogen.

I det lilla samhället Börtnan, som ofta har landets kallaste temperatur, ligger Börtnan’s Fjällvattenfisk. Rökeriet producerar en riktigt god fisk.

Lagom salt och inte för hårt rökt, så vår röding var väldigt saftig och fin. Mamma hade med sig av sin dillmajonnäs, hon är väldigt matintresserad och duktig på matlagning.

Så som Du förstår, blev det mycket matprat och goda måltider. Som det alltid brukar bli när min Familj träffas, vi njuter av det goda i livet, allihop.

Av någon anledning har vi alltid för mycket mat med oss. Så en del fick åka med hem igen, tur det finns bra kylbagar, som klarar maten en hel dag i en varm bil.

På tal om vackra vägar, hemresan tog vi på västsidan av Storsjön. Mellan Svenstavik och Hallen går vägen vid sjön, med en fantastisk utsikt.

Vi stannade då till vid Hamncaféet i Hoverberg. Där köpte vi också en god fisk, nyrökt Sik, fångad utanför hamnen.

Café och Restaurang drivs av Ingrid Frohlich, som skapat ett riktigt fint ställe vid den vackra båthamnen. Mängder av lokala delikatesser finns på menyn. De har öppet alla dagar, fram till den 15 augusti.

Den här gången blev det en liten glass, men nästa gång jag far förbi får det bli en hemgjord Chokladpralin. På 70%-ig choklad, med ekologiska, torkade blåbär,  körsbär och nötter.

Dillmajonnäs till rökt Röding

1 dl Majonnäs

½ dl Crème Fraiche

1 msk finhackad Smörgåsgurka

1 tsk spad från gurkburken

1 tsk  Senap

Lite pressad Citron

1 msk finhackad Dill

Havssalt och nymald Vitpeppar

Rör ihop majonnäs och crème fraiche. Blanda ner övriga ingredienser och ställ in i kylen en timme. Då utvecklas smakerna bättre.

Jag serverade såsen till den rökta fisken och kokta, färska rödbetor med smör.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/07/27/rokt-roding-med-dillmajonnas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Tittar på bilderna och drömmer mig uppåt i landet. Har min pappas barndomshem i Svenstaviks-trakten där jag varit väldigt mycket under min uppväxt även om vi bott söderut, så jag känner igen mig väldigt väl på bilderna. Tyvärr har jag inte haft någon möjlighet att åka uppåt de senaste två åren så jag får nöja mig med minnen och bilder tills vidare. Tack för dem.

    • Hej Kristina. Vad roligt att jag kan uppliva lite gamla minnen med mina bilder 🙂 Hoppas du får chans att åka upp snart igen.

  2. Hej Birgitta,

    jag måste då säga att du har en sååå vacker blogg. Den är helt enkelt estetisk och tilltalande och var man inte hungrig när man surfade in så blir man hungrig och vill testa alla recept. Gratulerar till det och gratulerar till ditt nya liv! Visst är det underbart :))

    Bästa hälsningar från Pia i södra Finland

    • Hej Pia och Välkommen till mitt kök. Vad stolt och glad jag blir, av ditt fina beröm. Tack så väldigt mycket för gratulationer, det är såna här ord som verkligen får mig att vilja fortsätta på den inslagna vägen 🙂

  3. Färskrökt röding-ååååååh det vattnas i munnen på mig.
    DEILIGE fjällbilder.Jag ryser.

    Må så gott.
    Elin U

    • Då har jag lyckats riktigt bra idag, som får till rysningar ända ner till Sörmland. Fjällen är magiska 😉

  4. Ser härligt ut på fjället! Trevlig blogg

    • Tack, Tobias. Du får ta dig en tur till fjällen och uppleva dem live. Det är värt det, jag lovar 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: