Hem till Byn

Besök i Dalarna

De senaste dagarna har jag tillbringat i en liten stuga i Husvallgölen i norra Dalarna. Tillsammans med min Mamma åkte jag ner för att hälsa på min Kusin från Tyskland och hans stora familj.

De brukar låna min stuga ibland på somrarna och leva riktigt vildmarksliv. Den här gången var de 9 stycken, så vi fick som tur var låna stugan av min Syster.

Det är alltid lika härligt att komma hem till byn, även om mitt barndomshem är sålt sen länge och håller på att förfalla.

Det blev också tid till att ta en hel del skogspromenader. I natur där jag alltid lekte som barn, där trivs jag allra bäst. Nu blev det lite nostalgiturer till platser jag tycker om.

Plockade lite svamp och blåbär på vägen till Stensbo vid Öjsjön, där en eremit bodde när jag var liten.

Han hade en fin stuga och odlade mängder av grönsaker och bär. En man som visste hur man  njuter bäst av tillvaron. Nu står stugan öde, köpt av samma person som numer äger mitt barndomshem.

En tur till Sörsjön blev det också, det är den by som ligger närmast Husvallgölen. Vi har en mil till affären där, tur den fortfarande lever kvar. Det har blivit mer och mer turister som kommer upp till nordvästra Dalarna.

Det märks inte minst vid Kooperativet Dalen. Där finns Turistinformation, Kiosk, Kafé och Restaurang. Vi tog en glass på deras fina uteservering och njöt av värmen.

Såg ett anslag att det var dans i Parken  till Trio me’ Bumba. De spelade där redan när jag var liten, för ca 35-40 år sen. Läste på Wikipedia att gruppen bildades 1957. Riktiga krutgubbar som håller på än.

Som vanligt blev det också ett besök på Ruth’s Loppis vid gamla Shellmacken. Där har jag köpt en hel del av de fina, gamla tallrikar som jag använder att fotografera min mat på.

Har fått tag på några vackra Norska tallrikar där. Extra bra känns det att förtjänsten från Loppisen går till barnhem i öststaterna.

På hemvägen gjorde vi ett stopp i Särna för att titta på marknaden. Festveckan i Särna, som hålls varje år i slutet på juli, drar alltid mängder av ortsbor och turister.

Det händer en hel del i mina hemtrakter på somrarna numer, bra att det ordnas lite aktiviteter, både för ortsbor och turister.

Vildmarkscamper, fisketurism, ridning, bäversafari, kanotturer på Fuluälven är bara några av de aktiviteter som lockar mängder av turister till orten. Bland andra så finns Nordic Footprints, som etablerat sig i Husvallgölen. Ett välkommet tillskott, så byn lever vidare.

På marknaden i Särna handlade jag goda ostar av ett holländskt par från Torsby, som varje år åker upp med sin vagn och säljer direktimporterade ostar från Holland.

Jag handlar ju annars mest lokala delikatesser, men de här ostarna med nässlor och örter var lite speciella och mycket goda.

Här nedanför ser Du lite bilder av den goda, lättlagade maten vi åt i stugan. Att äta lågkolhydratmat innebär att matlagningen blir så mycket enklare. Bara att göra en sallad, grilla, steka eller koka lite grönt till kött, fisk och ägg.

Ost, smör, keso, crème fraiche eller grädde blir goda tillbehör. Bär finns överallt i naturen till en enkel efterrätt just nu.

Passa på att njuta av de fina, färska bären. De är som bäst nyplockade och solvarma.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/07/26/hem-till-byn/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

 1. […] Dagen tillbringades ute i skogen, med långpromenad upp till Öjsjön och Stensbo. […]

 2. […] kan Du se lite bilder från skogsbyn Husvallgölen i nordvästra Dalarna, där jag bodde under min […]

 3. Hej Birgitta,
  Nu är detta sent läst. Men intressant o se att det finns människor som en gång bott o levt i Husvallgölen! Det fanns många fina bilder från hela området (dessutom mat som väckte intresse).

  Bor själv i Husvallgölen o tillsammans med min man o hans familj driver vi företaget du nämnde. Vi bloggar självfallet också om våra upplevelser i Gölen o närområdet. Hoppas du mår bra och att vi ses kanske nån gång när du är här uppe!

  Hälsningar, Nathalie i Husvallgöln

  • Hej Nathalie och Välkommen till mitt kök. Vad roligt att du hittat hit och tycker om det du ser 🙂 Jag tycker det är väldigt roligt att ni etablerat er i byn så den lever upp lite.
   Vi kanske ses till sommaren, ska ta en titt förbi er blogg nu.
   Glada hälsningar från Turkiet 🙂

 4. Tycker att jag känner igen porslinet:-) Bra med flera stugor. Kram.

  • Visst är det, hade blivit lite trångt i min annars. Tack för lån av både stuga och porslin 😉 Kram Syster

 5. Tusen tack för att jag fick följa med. Underbar resa
  och god mat. Det är interessant för en fjällmänniska
  att bli guidad i skogen, särskillt när det är så
  vackert som hos dig, Birgitta.

  Må bäst.
  Elin U

  • Det kändes fint att få guida dig genom mina vackra favoritställen, Elin 🙂 Resan blir roligare med intresserade följeslagare.

 6. mmm…vilken resa.

  Tack Birgitta för att du tar oss med!

  • Riktigt roligt att du ville följa med till mina hemtrakter, Fjällmor 🙂 De sydligaste fjälltrakterna är så vackra, på sitt sätt.

 7. Tack Birgitta!

  Du vet att jag är svag för vackra bilder, och som jag sagt tidigare så är det så kul att du kombinerar god mat med fina foton och intressant text dessutom.

  Dalarna ligger mig varmt om hjärtat fast jag inte har någon anknytning dit, men däremot fina resminnen.

  Önskar dig en fin vecka!

  • Tack, Sökaren 🙂 Det är verkligen roligt att blogga med den här kombinationen. Njutningar är de allihop, fotografering, mat, blommor, natur och resor.

   Du hade så härliga bilder inne nu, de på gamla skyltar var verkligen bra. Du får mig att vilja besöka Skåne 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: