Grillspett med Bearnaisesmör

Grillspett med Grönsaker och Aprikos

Nu har det varit grillväder några dagar, även här i Jämtland. Jag köpte en gasolgrill förra sommaren, eftersom det är tillåtet att använda såna i mitt hyreshus.

Jag gör alltid egna marinader till det som ska grillas, så vet jag precis vad som är i. Soya använder jag till exempel inte längre, eftersom den innehåller gluten.

Jag ska köpa hem Tamarisoya, eftersom den är glutenfri. Istället för soya i marinaden, har jag testat Worcestersauce och det blir riktigt bra.

Kött som marineras blir bäst om det får ligga i upp till 2 dygn, då hinner smaken tränga in ordentligt.

Här hade jag köpt ett kilo färsk Skinka. Skar mittbiten i skivor, de fick ligga i en Örtmarinad. Kantbitarna skar jag till kuber för att göra grillspett.

Chilimarinad till Grillspett

3 msk Rapsolja

1 msk Balsamvinäger

1 msk Ekologisk Chilisås

2 tsk Oregano

1 tsk Worcestersauce

2 Vitlöksklyftor

Chiliflingor

Riv vitlöken fint och rör ihop med det övriga. Stoppa köttbitarna i en påse och häll på marinaden, knyt och massera runt.

Låt ligga 1-2 dygn, vänd några gånger under tiden.

Lägg träspett i vatten en stund innan grillningen, så bränns de inte lika lätt. Trä upp 4-5 köttbitar per spett. Grilla tillsammans med Zucchini, Paprika och Aprikos.

Det blev en otroligt intensiv smak på den färska aprikosen, passade perfekt till fläskköttet.

Jag tog av min hemgjorda, kylda Bearnaise till köttet. Det blev riktigt gott som kallt Bearnaisesmör.

Doppa en sked i hett vatten och ta upp såsen med, då går det lätt att forma den stelnade såsen till ett ägg.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/07/24/grillspett-med-bearnaisesmor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. Åh yum så gott det där såg ut!

    • Det var det också, Johanna 😉

  2. Nu fick du mig att vilja grilla ikväll :-)! Bäst att passa på för det ser ut som att bli regn och skurar några dar framöver. (Äntligen!) Det får blir spett av kycklinglårfilé. De ligger fortfarande i frysen, men tinar rätt fort så de hinner ligga några timmar i marinad i alla fall. Blir till att modifiera marinaden lite, finns ingen Worcestersauce i mitt skafferi, ingen chilisås heller och undrar om inte dragon passar bättre till kyckling än oregano? Ha ha, det blir ju inte särskilt likt originalet det här inte, får testa det nån annan gång ;-)!

    • Din marinad blir nog rätt god ändå, Nilla. Det är det som är kul med recept, att man kan improvisera lite efter lust och vad som finns hemma 🙂


Lämna ett svar till Nilla Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: