Läcker, lättlagad Laxlunch

Kokosstekt Lax

Nyttan av Ekologiskt Kokosfett har jag läst en hel del om på senare tid. Det sägs vara det nyttigaste mättade fettet, till och med bättre än smör.

Förr blandade jag ofta smör och olja, för att smöret inte skulle brännas så lätt. Men nu har jag märkt att kokosfettet har samma verkan, det stekta blir dessutom mycket godare.

Det viktiga är att köpa Ekologiskt fett, som inte raffinerats och renats med diverse kemikalier. Det finns med och utan kokossmak, jag använder det utan.

Jag köper mitt kokosfett på lösvikt, på EJ’s Hälsokost i Östersund. De har ett stort sortiment av nyttig, naturlig mat. Mängder av Ekologiska produkter, både från Sverige och utlandet.

Här köper jag också mitt Havssalt. Sel Marin de l’Antlantique av märket Danival. Ett mycket milt smakande salt, långt ifrån det raffinerade, ettriga bergssaltet som kallas Bordssalt.

Havssalt innehåller däremot inte tillsatt Jod. Om Du har funderingar kring Jod, så hittade jag här en intressant Artikel om Jod i maten.

När jag steker använder jag lika delar smör och kokosfett, så kommer all den goda smaken hos smöret med.

Snart kommer Kostrådgivare Anna Hallén med sin bok  LCHF-husmanskost. Den kommer ut på Bonnier Fakta, den 24 augusti. Då får Du mängder av tips och råd om nyttig mat, med en riktigt fin receptdel till.

Vill Du ha en exklusiv förhandstitt på boken ? Den kommer Du åt här på Anna’s blogg.

För övrigt samma förlag som ger ut Kostdoktorn’s, Dr Andreas Eenfeldt’s, Matrevolutionen. Den kommer i vinter.

Det blir en intressant boksäsong. Har Du inte brytt dig om att läsa böcker om Kost och Hälsa tidigare, så är det ett bra läge att ändra på det nu.

Sesamfrästa Grönsaker till stekt Lax

1 bit Lax à 150 gram

1 liten gul Lök

1/4 Äpple

1/4 Paprika

1 msk KRAV Sesamfrön från Saltå Kvarn

1 msk Ekologiskt Kokosfett

1 msk Smör

Lite pressad Citron

Havssalt och nymald Vitpeppar

Hacka lök, äpple och paprika i små tärningar. Hetta upp kokosfett och smör och häll i grönsakshacket. Låt fräsa ett par minuter under omrörning tills det fått lite färg.

Tillsätt sesamfröna och stek dem gyllenbruna. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Häll upp i en skål och håll varmt bredvid plattan medan Du steker laxen i samma panna.

Stek den ett par minuter på varje sida, salta och peppra lätt. Låt fisken ligga kvar i pannan bredvid spisen en liten stund, så värmen fördelas jämnt.

Lax är alltid godast om den inte steks för länge, då blir den lätt torr.

Servera med en ros av Rädisa och färska Örter.

 

 

 

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/07/20/lacker-lattlagad-laxlunch/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

  1. We have coconut oil now and it is excellent. That meal looks delicious. We will probably shift to using olive oil as a dressing, not for cooking any more and cook with coconut or homemade tallow or lard.

    • Hi Lentilla. That’s a good choice, to use oliveoil only on salad and to drizzle over food. That way you don’t destroy the healthful oil.
      I only bought lard once, but it tasted awful. Homemade must be a lot better 🙂
      Have a nice day in Australia.

  2. Jag använder också kokosfett tillsammans med smör vid stekning samt som extra ”kosttillskott” i tex ägröra och såser. Ister är en annan höjdare för stekning enligt min mening, det ger verkligen en ”fläskig” smak – när det passar in… Tyvärr har dom inte ister annat än runt jul i ”min” affär, får väl göra en liten påstötning i smaklökarnas namn. 😉

    • Hej Fetsmart. Vilket märke av ister har du hittat? Jag köpte ett danskt i våras, det luktade och smakade förskräckligt, så jag fick slänga både det och det jag stekt 😦
      Så här blir det extra mycket smör att byta ut kolhydraterna mot. Det är så gott till en kött eller fiskbit och grönsaker. Mina smaklökar steppar av glädje 😉

  3. Vilken underbart härlig blogg du har Birgitta! Jag är ny här men kommer nog bli en trogen följeslagare. Må gott!

    • Hej Markus och Välkommen hit. Vad glad jag blir åt så fint beröm. Roligt om du vill följa min mat 😉

  4. Jag använder oxå mycket ekologiskt cocosfett. Hur gör du den fina rosen?

    Lax är gott, men min favoritfisk är makrill.

    Må bäst
    Elin U

    • Hej Elin. Nu har jag återvänt från några härliga dagar i Dalarna. Makrill är gott, särskilt rökt. Jag köpte rökt röding från Börtnan på väg till stugan, den var fantastiskt fin.
      Rosen gör jag genom att skära fem snitt längs kanten, ner mot stjälken. Sen skär jag lite djupare snitt vid toppen och så får den ligga i vatten nån timme, så vecklar den ut sig.
      Den här rosen hittade jag på när jag jobbade på Verkö Slott, det blev många skurna de somrarna jag jobbade där 🙂

  5. Hej Birgitta,
    ser supergott ut!! Och även jag ser fram emot Andreas bok! Hej – jag fick en utmärkelse för min blogg och fick chansen att nominera sju fina bloggar å min sida. Jag gav dig en av utmärkelserna, för du har så härliga matrecept!

    h. Flo – som också varvar smör med kokosolja i matlagningen 🙂

    • Hej Flo och Välkommen in i mitt kök. Vad snällt av dig att skriva om min blogg, roligt att du gillar min mat 🙂

  6. Jag har undrar varför så många använder cocos-fett till lchf-matlagning och nu blev jag lite klokare!

    Lök, äpple, paprika låter som en mycket fin kombination.

    • Jag var lite tveksam innan jag testade, hade sett att en del blandar det i thé eller kaffe. Där går gränsen för mig vid fettintag, aldrig att jag skulle förstöra min kopp Mollbergs med kokosfett… Men att steka i var perfekt.
      Röran smakade så gott och är ju så otroligt enkel att göra 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: