Lammfärsbiffar med Choronsås

Snabba färsbiffar

Utbudet av Ekologiska varor blir större hela tiden. Riktigt bra tycker jag, som mer och mer går över till att köpa naturlig mat.

Kött och grönsaker odlade utan vare sig antibiotika eller bekämpningsmedel, är så nära vi idag kan komma vår ursprungliga mat.

En del kan tycka att det blir lite dyrt med Ekologiskt, men det sparas ju in på minskat inköp av läsk, öl, chips, bröd och annan processad mat.

Konsum i Gnesta är ett riktigt bra exempel, på att de här varorna börjar få ett större genomslag. Trots att det är en rätt liten butik, finns ett stort sortiment för oss som vill handla naturlig mat.

Den här lammfärsen från Änglamark kostade 135 kr kilot, inte så dyrt med tanke på den fina kvaliteten.

I Turkiet betalar vi 100 kr kilo för helt vanlig nötförs, så jag har i och för sig vant mig vid lite andra priser än den billiga färs vi har här ibland.

Lammfärsbiffar med Aubergine och Choronsås

500 gr Ekologisk Lammfärs

1 Ekologiskt Ägg

Havssalt och Svartpeppar

4 skivor Aubergine

3 msk Smör

1 burk Lohmander’s Bearnaise

1-2 msk Ekologisk Chilisås

2 skivor Halloumi

5 Cocktailtomater

Blanda färsen med ägg och kryddor. Låt stå en stund, så blir biffarna lättare att forma. Salta lätt på aubergineskivorna. Det gör att de blir mjuka och godare vid stekning.

Blanda bearnaise och chilisås. Krydda gärna lite extra med vinäger, örter, vitlök eller chiliflingor.

Köpt bearnaise är lite mesig i smaken, men bra att ta till när man inte vill göra egen. Hade inte annat än salt, peppar och balsamvinäger i stugan, men den blev god ändå.

De kryddorna är egentligen de enda man behöver, för att få till smakrik mat.

Forma färsen till 6 biffar och stek dem i smör, 3-4 minuter på varje sida. Dra av värmen och låt dem ligga kvar i stekpannan en stund, så fördelas värmen i biffen.

Stek aubergine, halloumi och några delade cocktailtomater i en annan panna. Servera biffarna på aubergineskivorna, med sallad och gurka till.

Jag hade lite päronbitar i salladen, det blev fräscht till den feta måltiden. Dessert blev det som ofta, den här gången favoriten Smultron med Grädde.

På min andra blogg, hittar Du idag Blåbärspaj med Nötter.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/07/12/lammfarsbiffar-med-choronsas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Birgitta, hur har du det i sommarvärmen?
    Ja, priset på kött är otroligt högt här i Turkiet i år. Dem skojar här om att vi ska skicka över kött från Sverige till dem med flyget. 🙂 Däremot är grönsakerna här ekologiska och riktigt billiga. Vi handlar varje lördag på bondens marknad.
    Intresannt med din insyn i ekologisk mat.

    • Hej Yasemin. Jag har det riktigt bra, hoppas du har det också i den Turkiska värmen 🙂 Just nöt och lamm är ju riktigt dyrt i Turkiet, med tanke på att deras löner är så mycket lägre än hos oss. Här klagas ofta på höga matpriser på färskvaror och folk köper mycket färdigmat, tillverkad på billiga råvaror istället. I Medelhavsländerna prioriteras maten på ett annat sätt har jag märkt på mina resor, det ligger en stor stolthet i att laga riktig mat på bra råvaror.

      Jag köper mycket grönsaker på marknaderna, särskilt av de handlare som kommer från småbyarna och säljer sina varor på en filt på marken. Det känns bättre att gynna dem, än de som har råd att ha stora bord med parasoller över. Så tror jag att de inte använder så mycket bekämpningsmedel och konstgödsel heller, när de har en liten odling vid sitt hus.
      Det är så härligt att gå runt på dessa marknader och prata med de glada försäljarna, vi njuter varje gång. Lika roligt är det att komma hem med alla påsar och skölja och fylla kylen med de fina, goda grönsakerna och fundera ut vad det ska bli av dem 🙂

  2. Lamm är det bästa jag vet. Smultron får jag inte
    så ofta, men är en delikatess jag njuter av när jag
    har lyckan att få smaka. Jag är glad att det kommer
    mera ekologisk mat i affärerna, och närproducerat.
    Egentligen borde all mat vara det.

    Må bäst
    Elin U

    • Du som är uppväxt i Norge, har nog ätit en hel del fint lamm under åren. Bra mat som tillåts gå och beta det djur ska äta 🙂 Vi som konsumenter kan vara med och påverka, så sortimentet blir större. Ha en skön dag i värmen 🙂

  3. Mmm, vad gott! Det vattnas i munnen när jag ser det där. 😀

    • Håller med, Forgman. Känner smaken bar av att titta på bilden. Ett exempel på riktigt nyttig LCHFmat, men inte med noll kolhydrater, men desto mer näring 😉

  4. Åhhh lamm, sååå gott! I år ska jag leta upp en lokal, bra uppfödare och köpa mig ett lamm :-). Smultron behöver jag inte leta efter, de växer som ogräs i mitt stenparti! Plockar 1-2 dl varje dag nu. Finns inget som skulle kunna få mig att avstå från att äta mina smultron och grädde!

    • Visst r det gott med lamm, jag har köpt ett halvt som ligger i frysen och väntar. Lyckliga dig, som har tillgång till så mycket smultron. Den smaken är en av livets höjdare 😉

      • Ja, och doften… Nu börjar blåbären mogna också. Plockade några igår. Japp, det växer blåbär på tomten också :-)! Underbart!!!

      • Bär är verkligen en stor gåva vi fått av naturen. Hoppas så många som möjligt börjar inse det och gå ut skogen och skörda 😉 Du har det ju extra förspänt, som har dem på tomten, härligt.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: