Lax till frukost

Baconalternativ

Sitter nu på tåget upp genom Sverige igen. Vi har haft en riktigt härlig vecka i Sörmland, med mycket värme, god mat, långa skogspromenader och bad i insjöar.

Vi testade en ny variant av lågkolhydratfrukost den här veckan. Det har blivit rätt mycket bacon, korv och ägg eller omeletter förut.

Men nu har vi ätit en frukost fylld med omega-3 istället. Det är riktigt gott med lax tidigt på morgonen, även om det kan kännas ovant i början.

Inte bara rökt fisk, som Varmrökt Regnbåge med Äggröra, är bra som frukost eller brunch.

Färsk eller fryst lax fungerar mycket bra som alternativ till det ofta alltför salta baconet. Bacon som inte ens röks på traditionellt sätt längre, utan har en bismak av tillsatt rökarom.

Vi handlar på Konsum i Gnesta, en av de bästa Konsumbutiker jag sett. De har ett stort sortiment av Ekologiska varor, och en fin manuell fisk och charkdisk.

Mängder av olika korvar, skinkor, ostar och annat gott. Och inte minst en mycket trevlig personal. Ett föredöme för andra matbutiker.

De hade specialpris på fryst laxfilé av Coop’s eget märke i veckan. Frysta laxbitar brukar kunna ha en bismak av tran, men den här sorten var verkligen bra.

70kr för fyra fina, skinn och benfria bitar. 17.50 styck, så det blir inte mycket dyrare än baconfrukosten.

Bra att ta till de styckfrysta fiskbitarna nu i semestertider, när det kan var svårt att hålla den färska fisken kall och fräsch.

Jag har lagat två olika varianter. En med stekt lax med ägg.  Smörstekt paprika, morot och gurka, som fått smak av lite vit Balsamvinäger till.

Färdig Aioli från Gourmetservice utrörd med Turkisk Yoghurt smakade också fint till laxen.

Den andra laxrätten blev bräserad i en gräddsås med grönsaker. Det receptet kommer här nedan.

Om Du inte är så sugen på att äta fisk till frukost, så fungerar den förstås lika bra till lunch och middag också.

Titta in på min blogg i Dalarnas Tidningar, så får Du ett snabbt recept på Grillad Fläskkotlett med Currywok.

Den fina tallriken ovan, Gustafsberg’s Sultan, köpte jag hos Lisbeth’s Loppis och Blomplant. Den ligger vid Ullevi, mellan Heby Slott och Dillnäs. Där finns mycket smått och gott om Du är intresserad av gamla prylar och blommor.

Lax i Gräddsås för Två

2 bitar Lax à 150 gr

2 msk Smör

1 Paprika

½ Äpple

½ gul Lök

2 dl Grädde

Lite pressad Citron

Havssalt och Svartpeppar

Skär grönsaker och äpple i små tärningar. Stek dem lätt i smöret några minuter, krydda och pressa över lite citron. Häll på grädde och låt puttra några minuter.

Lägg laxbitarna i såsen och låt bräsera några minuter. Vänd försiktigt och låt ligga några minuter till på svag värme.

Servera med en kokt morot, skuren på längden, med en skiva smör som fått smälta ner. Rädisa, Gurka och Cocktailtomat till.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/07/09/lax-till-frukost/trackback/

RSS feed for comments on this post.

11 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] mättande, när Du vill ha omväxling till typiska LCHF-varianter som Ostomelette, Ägg och Bacon, Laxfrukost eller Sardiner med […]

  2. Jag håller med dig Birgitta. Fisken får vi inte glömma.

    Gravad öring har vi ätit till frukost flera gånger nu. Vardagslyx när den är som bäst.

    😉

    • Konstigt nog så glöms fisken ibland, tyvärr. Jag har blivit mycket bättre på att tycka om den nu, sen mina smaklökar vaknat till liv mer.
      Det har blivit mängder med fisk sista tiden, har lagat och skrivit recept till Anna’s bok. Goda blev de. Gravad öring, det är riktig lyx det 🙂

  3. Såklart du ska lyxa till det när särbo blir sambo för en vecka. Jag har inte längre någon bestämt rätt
    till frukost eller lunch eller middag. Det blir det
    jag känner för och kylskåp/frys bjuder på.Men alltid
    god och riktig LCHF KOST,ofta ala Birgitta Höglund.

    Kram
    Elin U

    • Det är rätt tillfälle att äta extra gott, faktiskt han som kom med idén.
      Han gillar också min typ av mat, ni två är mina största fans 🙂

  4. det är lyx det, med lax till frukost!! Hoppas du har en skön sommar.

    • Hej Martina. Visst är det härligt att lyxa till det 🙂 Har det riktigt skönt, hoppas du har det med.

  5. Till frukost skulle jag nog föredra måltiden på den översta bilden men båda varainterna ser goda ut. Den sista bilden är verkligen fin! =)

    • Tack Forgman. Laxen med stekt grönt blev vår favorit också. Men den nedre är så enkel att laga, allt i en panna. Du får ta och testa i helgen, du som inte tror att du är så duktig på matlagning 😉 Min Särbo har t.o.m börjat tycka det är roligt att laga mat, han som aldrig gjort det förr.

  6. Hej!

    Här i Finland började Atria tack o lov tillverka bacon för cirka ett år sen, och sen den dagen använder jag inget annat. Kan inte längre med den konstgjorda smaken i ”rökt” bacon som tex American bacon. Atria säljer bla finsk korv i Sverige, så håll upp ögonen om du ser deras bacon!

    http://www.atria.fi/tuotteet/Sivut/Tuote.aspx?tuoteid=7977

    Ingredienser:
    Svinkött, salt (1,7 %), stabiliseringsmedel E451, Stärkelsesirap, antioxidationsmedel (E301, E300, E331), Konserveringsmedel E250.
    Kötthalt 97 %, Fett i medeltal 32 %, kolhydrater 0,5 %.
    Hälsningar från Vasa!

    • Hej Nina och Välkommen hit. Det ska jag titta efter, har sett att de har Atria’s produkter på Willys.
      Jag jobbade med något som hette Hickory Liquid Smoke för 20 år sen, tyckte det var gott i början, men efter ett tag kunde jag inte alls med smaken. Visst är det märkligt att de ska förstöra fint bacon på det sättet. På Cypern hade de t.o.m glutamat i baconet. Tur vi slipper det här i alla fall.
      Tack för tipset 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.