Gratäng med Aubergine, Bacon och Ägg

Kylskåpsrensning

Nu när jag skulle åka bort en vecka, så blev det till att hitta på något gott att ta med att äta. Jag tycker om att resa bekvämt, det innebär inte minst att ha god mat med mig.

Priset, kvaliteten och att det oftast inte finns något bra alternativ för just mig, gör att jag nästan alltid tar med färdkost.

När man som jag äter både glutenfritt och kolhydratsnålt, är det inte lätt att hitta bra mat varken på tåg, flyg eller på stationer och flygplatser.

Utbudet består ofta av smörgåsar i alla former. Godis, frukt, läsk, bullar och muffins brukar också vara lätt att köpa. Men inte så ofta ostar, skinkor, rökt lax, avocado, nötter, kaffe med grädde och annat som jag tycker är gott att äta på en resa.

Den här gången blev det en Tvårättersmeny som åkte med i väskan. Allt på sånt som fanns hemma i kylen.

En riktigt god variant av bacon och ägg,  med aubergine, lök, ost, örter och tomat. Det blev ju till att äta den gratängen kall på tåget, men det smakade riktigt bra ändå.

Dessert fick jag också, en halv burk Crème Fraiche med Hjortron och Kanel. Allt åt jag medan mina medresenärer fick serverat köttbullar med mos och chokladmousse av den trevliga tågvärdinnan.

Glutenfritt går att förbeställa i SJ’s 1a klass, men det dröjer nog ett tag innan de serverar lågkolhydratisk mat.

Jag mår mycket bättre efter en resdag på den här typen av mat. Det märks inte minst på långa resor till Medelhavet, som förr var väldigt jobbiga. Med en bra sammansatt färdkost, blir resan betydligt behagligare.

Auberginegratäng med Bacon och Ägg

2 dl tärnad Aubergine

½ pkt Änglamark’s Ekologiska Bacon

2 msk hackat Lökskott eller Purjolök

1 Ekologiskt Ägg

2 msk Smör

1 dl riven Ost

3 Cocktailtomater

Timjan och Oregano

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryn smöret lätt och häll i aubergine och strimlat bacon. Stek under omrörning några minuter tills det fått färg. Tillsätt löken och låt den fräsa med en stund. Krydda.

Häll upp i en ugnsform och gör en grop i mitten. Knäck i ägget. Dela tomaterna och lägg runt kanten och strö över riven ost.

Gratinera i 175° i 15-20 minuter, beroende på hur hård Du vill ha äggulan.

Nedan bild på en Gurksallad som också fick åka med i en burk. Recept kommer senare.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/07/07/gratang-med-aubergine-bacon-och-agg/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej
    Jag la upp din blogg som en av mina favoritbloggar på http://metrobloggen.se/LivUtanSocker hoppas det är ok för dig 🙂

    • Hej LivUtanSocker och Välkommen till mitt kök. Jag blir jätteglad åt alla länkar och andra spridningssätt av min blogg. Facebook och mun mot munmetoden är också ett bra sätt 🙂 Ska ta en titt in till dig nu.

  2. MUMS! Mycket inspirerande mat. Jag är inte särskilt bra på att laga mat men när jag ser dina rätter får det mig att vilja laga till något extra. =)

    • Hej Forgman, verkligen kul att jag kan inspirera till bra matlagning 😉 Det är mitt syfte med den här bloggen, att dela med mig av mina kunskaper från 18 år i restaurangbranschen.

  3. Jag tycker en av de roligaste sakerna med att resa är att ordna färdkosten men jag antar att det bara bevisar vilken matnörd man är 😉

    Din färdkost såg mumsig ut 🙂

    • Håller med, det är väldigt skojigt att vara matnörd 😉


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: